Το στυγερό έγκλημα με θύμα τη σύντροφό του τον έφερε αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη, η οποία τον καταδίκασε σε πρώτο βαθμό σε ισόβια κάθειρξη. Στα 45 του χρόνια βρέθηκε στη φυλακή αφήνοντας παιδιά και εργασία, ενώ από την πρώτη στιγμή δήλωνε αθώος. Πριν από λίγες ημέρες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου τού έδωσε το δικαίωμα στην ελευθερία, απαλλάσσοντάς τον από την κατηγορία του φονιά.
Η κατηγορία
Η περιπέτεια του 54χρονου σήμερα Γιάννη Ζώτου αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις δικαστικής πλάνης. Ηταν Απρίλιος του 2014 όταν η ζωή του άλλαξε δραματικά από τη μία στιγμή στην άλλη. Ο εργαζόμενος πατέρας δύο παιδιών κατηγορήθηκε για τον φόνο της συντρόφου του, της 43χρονης Ρουμάνας Φλορίντα Ακιού, μητέρας τριών παιδιών, στην Κω. Οταν οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν ομόφωνα να προφυλακιστεί χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τους το άλλοθι που είχε προβάλει ο υπάλληλος ζαχαροπλαστείου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ισχυριζόταν ότι δεν είναι ο δράστης του εγκλήματος.
«Ημουν αθώος, το έλεγα, αλλά κανείς δεν με άκουγε. Με… βάφτισαν δολοφόνο και με έβαλαν στη φυλακή. Εμεινα άδικα τρία χρόνια και οκτώ μήνες στις φυλακές στην Κω, στην πτέρυγα με τους ισοβίτες. Κάθε ημέρα που ήμουν εκεί δεν πίστευα ότι το ζω. Ημουν αθώος. Το έλεγα, αλλά κανείς δεν με πίστευε. Εχανα την τιμή μου και την αξιοπρέπειά μου. Εγώ ποτέ δεν θα μπορούσα να είχα κάνει κακό σε άνθρωπο, πόσω μάλλον ένα τέτοιο έγκλημα. Το πρώτο βράδυ στη φυλακή σκέφτηκα να βάλω τέλος στη ζωή μου, αλλά έφερα στο μυαλό μου τις εικόνες των παιδιών μου και σκέφτηκα ότι, αν το κάνω, δεν θα δώσω το παράδειγμα του να πολεμάω για την αλήθεια και το δίκαιο», θα πει σήμερα στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Η αθώωση
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στις 6 Νοεμβρίου, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου τον αθώωσε δίνοντάς του το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερος έχοντας πετάξει από πάνω του τη στάμπα του φονιά. «Υστερα από εννέα χρόνια τεράστιου δικαστικού και προσωπικού αγώνα “καθάρισα” το όνομά του και των παιδιών μου. Και αυτό εξαιτίας της δικηγόρου μου, κ. Γιάννας Παναγοπούλου, η οποία πίστεψε στην αθωότητά μου και ασχολήθηκε με την υπόθεσή μου. Αυτή η γυναίκα κατάφερε ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια να πετύχει την ανακοπή της ποινής μου το 2017 και να με βγάλει από τη φυλακή. Τότε δεν το πίστευα ότι έβγαινα από εκεί. Εκλαιγα και της φιλούσα τα χέρια. Ημουν ελεύθερος και έξω από τη φυλακή, αλλά δεν είχα “καθαρίσει” το όνομά μου. Και προσπαθούσαμε μέχρι και πριν από λίγες ημέρες στο Εφετείο όπου το καταφέραμε. Ακόμη δεν το έχω πιστέψει, αλλά είμαι αθώος».
Η συνήγορος υπεράσπισής του, κ. Γιάννα Παναγοπούλου, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ενας πολυετής δικαστικός αγώνας, που καταλήγει σε δικαίωση. Μια συγκλονιστική ποινική υπόθεση με πάρα πολλά στάδια, σωρεία δικών, συγκέντρωση στοιχείων με οδηγό την αλήθεια. Ο εντολέας μου από την πρώτη στιγμή φώναζε ότι είναι αθώος. Συνελήφθη, φυλακίστηκε, καταδικάστηκε, αποφυλακίστηκε και στο τέλος αθωώθηκε. Το στίγμα του δολοφόνου όλα αυτά τα χρόνια τον ταλάνιζε. Σήμερα αισθάνεται ότι λυτρώθηκε από αυτήν την πρωτοφανή περιπέτεια».
Το έγκλημα, η «ομολογία», τα «ορφανά» αποτυπώματα και η ανατροπή από Γερμανία
Το παλαμικό αποτύπωμα ενός σεσημασμένου Πακιστανού, που συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο στη Γερμανία για κλοπή, έκανε τη μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση του στυγερού εγκλήματος και οδήγησε στην αθώωση του Γιάννη Ζώτου.
Στις 14 Απριλίου του 2014 λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι το Τμήμα Ασφαλείας Κω δέχεται τηλεφώνημα ότι μία γυναίκα βρίσκεται νεκρή σε μια λίμνη αίματος μέσα σε ένα μπάνιο διαμερίσματος στην περιοχή Πλατάνι. Οι αστυνομικοί που φθάνουν στο σημείο βλέπουν τον Γιάννη Ζώτο να τους περιμένει και με τρεμάμενη φωνή να τους λέει: «Τη σφάξανε, ρε παιδιά. Δεν μπορώ να το πιστέψω… Ποιος το έκανε, ρε παιδιά;».
Το θύμα βρισκόταν σε ύπτια θέση, ήταν γυμνό από τη μέση και κάτω, το εσώρουχο ήταν τραβηγμένο στο ύψος των γονάτων και έφερε πολλαπλές μαχαιριές. Ιχνη παραβίασης δεν υπήρχαν ούτε στην πόρτα του διαμερίσματος ούτε στην μπαλκονόπορτα του σαλονιού, ενώ το κλειδί του σπιτιού ήταν πάνω στην εξωτερική πλευρά της πόρτας, η οποία ήταν ανοιχτή. Ο 54χρονος υποστήριξε ότι ο ίδιος με τα κλειδιά του άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματος, όπως και την μπαλκονόπορτα, η οποία ήταν κλειστή αλλά όχι κλειδωμένη. Ισχυρίστηκε ότι άνοιξε την μπαλκονόπορτα, ζητώντας βοήθεια από τους γείτονες. Ο Γιάννης Ζώτος οδηγήθηκε στην Αστυνομία για κατάθεση, όπου ύστερα από ώρες φέρεται να «ομολόγησε» το έγκλημα που δεν είχε κάνει. Μπροστά στον δικαστή όταν έφθασε κατέστησε σαφές ότι η «ομολογία του» δόθηκε σε καθεστώς πίεσης και άσκησης βίας από αστυνομικά όργανα. «Οταν σε κρατάνε δύο από πίσω και δύο σε χτυπάνε για ώρα, κύριε πρόεδρε, έπειτα από λίγο και τη μάνα σου λες ότι σκότωσες», είχε πει απαντώντας σε σχετική ερώτηση της έδρας.
Ο υπάλληλος ζαχαροπλαστείου κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και από τον Απρίλιο του 2014 οδηγήθηκε στις φυλακές στην Κω. Το 2015 στη δίκη που έγινε καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη. Επειτα από έρευνα της συνηγόρου του διαπιστώθηκε ότι σε ένα πλακάκι στο μπάνιο δίπλα στη δολοφονημένη σύντροφο του Γιάννη Ζώτου υπήρχαν παλαμικά αποτυπώματα που δεν ήταν του κατηγορουμένου. Παράλληλα, από τις κάμερες στο μαγαζί όπου εργαζόταν διαπιστώθηκε ότι κατά την ώρα τέλεσης του εγκλήματος ο κατηγορούμενος βρισκόταν στην εργασία του, ενώ υπήρχαν και οι μαρτυρικές καταθέσεις του εργοδότη και των συναδέλφων του που επίσης πιστοποιούσαν. Στα τέλη του 2017 ο Γιάννης Ζώτος πετυχαίνει ανακοπή της ποινής και αποφυλακίζεται μέχρι να γίνει η δίκη σε δεύτερο βαθμό. Λίγες όμως ημέρες πριν φθάσει στο Εφετείο έρχονται τα νέα από τη Γερμανία.
Τα «ορφανά» αποτυπώματα που είχαν βρεθεί στο πλακάκι του μπάνιου δίπλα από τη νεκρή σύντροφό του ανήκαν σε Πακιστανό ο οποίος το διάστημα του εγκλήματος έμενε με ομοεθνείς του σε ένα διαμέρισμα πάνω από το διαμέρισμα όπου συζούσαν ο Γιάννης Ζώτος και η Φλορίντα. Ο Πακιστανός, όπως προαναφέρθηκε, είχε συλληφθεί στη Γερμανία τον περασμένο Ιούλιο, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φαίνεται πως έχει ομολογήσει και το έγκλημα για το οποίο κατηγορήθηκε άδικα ο 54χρονος υπάλληλος. Πλέον, αναμένεται η έκδοση του Πακιστανού στη χώρα μας για να δικαστεί για τον φόνο της 43χρονης γυναίκας το 2014.
Ειδήσεις σήμερα
Γιος του Φρέντι Μπελέρη στον ΕΤ: Ο Μπερίσα αποκάλυψε τον «στημένο» χρηματισμό
Αποκλειστικό – Σύνταξη: Αυτές είναι οι 4 αλλαγές στις συντάξεις χηρείας
Εύη Βατίδου: Απολογείται τη Δευτέρα για τον τραυματισμό της 57χρονης – Τι δήλωσε ο Κούγιας