της Δρος. Άννας Κωνσταντινίδου*
Πλέον, κανένας αξιωματούχος των υγειών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής δεν μιλά για Παλαιστινιακό, αλλά για πόλεμο εναντίον των ακραίων Ισλαμιστών. Η Ισλαμική Τρομοκρατία με κύριο “χορηγό” και κύριο εντολοδότη της για την αιματηρή και αποτρόπαια πράξη του Σαββάτου το τουρκικό κράτος έχει κηρύξει τον πόλεμο σε Μέση Ανατολή και Δύση.
Και αυτό φαίνεται:
Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Αναλυτικά οι τοποθετήσεις και μετακινήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών
- Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς χτύπησε πάρτι πολυπολιτισμικό, θέλοντας να δώσει το προειδοποιητικό μήνυμα ποιους αφορά και σε ποια κράτη απευθύνεται,
- Έγινε χτύπημα σε μία χρονική συγκυρία που η Αίγυπτος βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, κι ανεξάρτητα από τη δομή του πολιτειακού περιβάλλοντος της, δεν παύει ακόμα και για εκεί να είναι μία περίοδος με όλα τα χαρακτηριστικά μια εκλογικής περιόδου και την αστάθεια που την συνοδεύει,
- Ο πρόεδρος Σίσι της Αιγύπτου έχει βγει μπροστά, εκθέτοντας την Τουρκία και αναδεικνύοντας όχι μόνο το γεγονός ως καθαρά τρομοκρατικό, αλλά η Αίγυπτος ήδη από το Σάββατο με ενέργειες και πράξεις της θέλει να καταδείξει ότι η ρυθμίστρια του Παλαιστινιακού ζητήματος είναι μόνο η ίδια, περιγράφοντας τους χειρισμούς που έχει κάνει εδώ και δεκαετίες για το ζήτημα και αυτό που συμβαίνει εδώ και λίγες μέρες δεν έχει σχέση με το αραβικό θέμα. Το egypttoday με σχετικό άρθρο , δείχνει ότι η Αίγυπτος όχι μόνο “χτυπά” το τουρκικό κράτος, αλλά καταδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς ότι με τις μεθοδεύσεις του υπονομεύει τη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος και εκτρέφει τον ακραίο Ισλαμισμό
- Η Τουρκία είναι πασιφανές ότι χτυπάει δύο κράτη με τα οποία ανταγωνίζεται για τις ιδιότητες του ρυθμιστή και της περιφερειακής δύναμης στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και αυτό αποδεικνύεται εκτός των άλλων και από το γεγονός, ότι προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις μεταξύ τους σχέσεις με έρεισμα τις συγκρούσεις που μαίνονται.
Η Αίγυπτος έχει κλείσει τα σύνορα του Σινά με τη Λωρίδα της Γάζας, αναδεικνύοντας ότι δεν αναγνωρίζει τη σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και τρομοκράτες ως εθνική της υπόθεση, στο πλαίσιο του παλαιστινιακού, και παράλληλα το αιγυπτιακό κράτος καταδεικνύει ότι προφυλάσσει την εθνική του κυριαρχία από μία τρομοκρατική οργάνωση που με την υποτιθέμενη παντιέρα του Παλαιστινιακού θέλει να βάλει στον Σινά την Τουρκία.
Το Ισραήλ έχει ήδη εκδώσει δημόσια τοποθέτηση ότι δεν διαμήνυσε στους άμαχους Παλαιστίνιους της Γάζας να βρούνε καταφύγιο στο “ιερό” χώρο από άποψη εθνικής υπόστασης των Αιγυπτίων, κάτι φυσικά που και οι ίδιοι οι Αιγύπτιοι αποδέχονται ως μία πράξη των Ισραηλινών για να μην δημιουργηθεί ένταση ανάμεσά τους…
Και το ερώτημα είναι: γιατί οι τρομοκράτες της Γάζας δεν αφήνουν τον άμαχο πληθυσμό της περιοχής να βρει καταφύγιο στη Δυτική Όχθη; Μπορεί η Γάζα με τη Δυτική Όχθη να μην αποτελούν ενιαίο γεωγραφικό τμήμα, αλλά μεταξύ τους να παρεμβάλλεται ισραηλινο έδαφος που ωστόσο θεωρείται νεκρή ζώνη και ως εκ τούτου είναι δυνατή η διέλευση των αμάχων, εκτός των άλλων. Και η απάντηση που δίνεται έχει δύο σκέλη: α. η παλαιστινιακή αρχή του Μαχμούντ Αμπάς παρά την πίεση που δέχτηκε από τους τρομοκράτες, κάθε άλλο παρά θέλει να έχει εμπλοκή στα γεγονότα που εκτυλίσσονται από το Σάββατο και εκ των πραγμάτων εμμέσως πλην σαφώς δεν επιθυμεί με οποιοδήποτε τρόπο να εμπλακεί, β. αποδεικνύεται η παρέμβαση της Τουρκίας, ώστε για το Σινά, να υπάρχει ανάμεσα σε Ισραήλ και Αίγυπτο μία ανάλογη συνθήκη με τον β’ αραβοϊσραηλινο πόλεμο ή πιο γνωστό πόλεμο του 1956 για τον Σινά.
- Επίσης, το Κατάρ παρά την αρχική τοποθέτησή του υπέρ της τρομοκρατικής ενέργειας του Σαββάτου, την οποία προφανώς λανθασμένα την αντιλήφθηκε στο πλαίσιο του Παλαιστινιακού, αρχίζει με γοργά βήματα να τα μαζεύει με συνέπεια και μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Αλ Θανί με Σίσι, να τάσσεται στην επικοινωνιακή ατζέντα της Αιγύπτου για το ζήτημα του Σαββάτου, και ουσιαστικά να εκθέτει ο Καταριανός τον Τούρκο (εταίρο του), Ερντογάν
- Η Τουρκία τα βάζει με ΗΠΑ και μάλιστα κατηγορώντας το αμερικανικό κράτος ότι είναι αυτό που εκτρέφει την τρομοκρατία, καθώς εκπαιδεύει τους ισλαμοτρομοκράτες. Μία δήλωση που κάθε άλλο παρά θα την αφήσει αλώβητη, ενώ είναι πολύ πιθανό να δούμε ανάλογα γεγονότα με αυτό του Σαββάτου στο Ισραήλ ανάμεσα σε Κούρδους και Τούρκους τόσο στα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ όσο και εντατικοποίηση της έντασης στο συριακό έδαφος
- Και παρά το γεγονός, ότι το χτύπημα του Σαββάτου θεωρήθηκε (και ως) δάκτυλος του Ιράν, εντούτοις άρθρο του ιστολογίου ahram καταδεικνύει ότι (κύριος) εντολέας του χτυπήματος εναντίον του Ισραήλ είναι η Τουρκία.
Τη δεδομένη στιγμή, εμείς ως Ελλάδα πρέπει να εστιάσουμε σε κάτι πολύ σημαντικό και να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή. Οφείλουμε να προστατεύσουμε με οποιοδήποτε τρόπο την ισραηλινό – αιγυπτιακή σχέση. Εάν η Τουρκία καταφέρει να τη διαταράξει, τότε η αναθεωρητική γειτονική χώρα θα διαμορφώσει νέες συνθήκες σε όλα τα περιβάλλοντα της Μέσης Ανατολής με μοχλό τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και πρώτο βήμα τις εκλογές στην Αίγυπτο.
*Η Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα του ΑΠΘ, διδάσκουσα στην Ανώτερη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).