Κάποιες δεν βρίσκουν καν τη δύναμη να χωρίσουν, ενώ άλλες που τολμούν να το κάνουν, ρισκάρουν τη ζωή τους. 20 δολοφονίες γυναικών έχουν γίνει μόνο την τελευταία διετία, γιατί τα θύματα προχώρησαν στη «μοιραία κίνηση», να ζητήσουν διαζύγιο ή χωρισμό από συζύγους ή συντρόφους.
Ένα «μοτίβο θανάτου» που μοιάζει ασταμάτητο, με μία γυναικοκτονία να καταγράφεται πλέον κάθε 17 μέρες.
«Ζήτησε βοήθεια από νοσοκομείο»
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που μία γυναίκα απευθυνθεί στις αστυνομικές αρχές για βοήθεια αλλά δεν βρει ανταπόκριση;
Όπως εξηγεί στο MEGA η Κλαίρη Δανιηλίδου, υπεύθυνη της δομής φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών «Η Φοίβη», υπάρχει μόνο ένας δρόμος: «Απευθυνθείτε στο νοσοκομείο. Εφόσον έχει μώλωπες και απαιτήσει να καταγραφεί βιβλίο συμβάντων και μετά να δώσει το έγγραφο στον εισαγγελέα».
«Συνήθως τα τραύματα είναι στο πρόσωπο, από τα χέρια που τις χτυπάνε, από χειροδικίες, είναι στα χέρια, γιατί προσπαθούν να αμυνθούν, να αντισταθούν οι γυναίκες, οπότε έχουν θλαστικά τραύματα, είτε μώλωπες, είτε εκδορές, ή αμυχές στα χέρια, στο πρόσωπο και στον λαιμό», λέει ο Κωνσταντίνος Ζησόπουλος, ιατροδικαστής.
Όπως αποκάλυψε το MEGA, κάθε χρόνο έχουμε έως 11.000 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Το 38% αφορά ξυλοδαρμούς γυναικών από τους συζυγούς τους και τα 9 % βιαιοπραγίες σε βάρος συντρόφων, 11% των ξυλοδαρμών είναι οι πρώην σύζυγοι.
Κάθε χρόνο εκδίδονται 15.000 έως 19.000 διαζύγια και περίπου 4.800 έως 5.700 είναι αυτά που οδηγούνται σε δικαστήρια, δηλαδή, 38 διαζύγια σε 100 γάμους.
Οι περισσότερες από τις 17 γυναικοκτονίες που σημειώθηκαν το 2021 σε Γλυκά Νερά, Λάρισα, Μακρυνίτσα, καθώς και οι 12 που έχουν σημειωθεί φέτος σε Ρέθυμνο, Ζάκυνθο, Καβάλα, Δράμα προκλήθηκαν, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, από τις αποφάσεις των γυναικών να φύγουν από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους.
Γυναίκες που θέλουν να χωρίσουν και άνδρες που δεν το ανέχονται και τις δολοφονούν. H μαύρη λίστα των γυναικοκτονιών μεγαλώνει.
Ειδήσεις σήμερα
Πτώση ελικοπτέρου στην Σάμο – Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Η κατάθεση του Μολδαβού πιλότου