Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας «η κατάσταση που διαδραματίζεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, κυριαρχεί και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Αμερική καθώς υπάρχει έντονη ξηρασία, μεγάλες θερμοκρασίες, κλιματική κρίση, άνεμοι και μορφολογία εδάφους – που όλα αυτά συντελούν στο να έχουμε εκδήλωση πυρκαγιών».
Αν και είναι νωρίς για να γίνει αποτίμηση του επιχειρησιακού σχεδίου και να εξεταστεί αν έγιναν όλα όσα έπρεπε στην έναρξη της πρώτης φωτιάς στον Βαρνάβα, εν τούτοις οι περισσότεροι συμφωνούν πως όσο άμεση και να ήταν η ανταπόκριση των Αρχών, υπό τις συγκεκριμένες εξωτερικές συνθήκες το αποτέλεσμα θα ήταν σχεδόν το ίδιο. Οπως εξηγεί ο κ. Λέκκας αυτό συνέβη «λόγω της ξηρασίας που προκαλεί η ανομβρία, παρατηρείται μηδενική υγρασία στην ατμόσφαιρα, στα δέντρα, στο έδαφος, στο υπέδαφος αλλά και στην καύσιμη ύλη. Επίσης, σημειώνονται υψηλότατες θερμοκρασίες τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με το πολυσχιδές ανάγλυφο, συμβάλλουν στην ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα τις επίγειες και τις εναέριες προσπάθειες των πυροσβεστών για την κατάσβεση. Συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που δημιουργεί όλες αυτές τις καταστάσεις, με αποτέλεσμα να χάνονται δάση που είναι σημαντικά για το περιβάλλον», υπογράμμισε.
Ειδικότερα, οι τέσσερις λόγοι που έκαναν το μέτωπο της φωτιάς σχεδόν ανεξέλεγκτο σύμφωνα με τον κ. Λέκκα είναι:
- Τα υψηλά επίπεδα ξηρασίας λόγω της ανομβρίας που υπήρχε τον τελευταίο χρόνο σε όλη την Ελλάδα και αυτό δημιούργησε εξαιρετικά εύφλεκτες συνθήκες.
- Οι θερμοκρασίες που βρίσκονται σε παρά πολύ υψηλά επίπεδα.
- Οι άνεμοι οι οποίοι έχουν εμφανιστεί πρόωρα στην περιοχή του Αιγαίου και της ηπειρωτικής χώρας, καθώς τα μελτέμια έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα.
- Οι μορφολογικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή, δηλαδή ένα πολυδαίδαλο ανάγλυφο που εμποδίζει την κατάσβεση και από την άλλη πλευρά διευκολύνει την ανάπτυξη της πυρκαγιάς.
5.Το μικροκλίμα που δημιουργείται στην περιοχή της πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «έχουμε να κάνουμε με μια νέα κανονικότητα την οποία θα πρέπει να διαχειριστούμε και η οποία διαμορφώνεται από ακραία φυσικά φαινόμενα και από περιόδους ανομβρίας και ξηρασίας», εξηγώντας παράλληλα πως δημιουργείται ένα μικροκλίμα στην περιοχή της πυρκαγιάς, που τροφοδοτεί την πορεία της φωτιάς και ενισχύει τη διασπορά της σε μεγάλη έκταση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
Η Πυροσβεστική να ερευνήσει πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά
«Οταν έχουν μεσολαβήσει τόσες πολλές μέρες καύσωνα, τόσες πολλές μέρες υψηλών θερμοκρασιών, η κατάσταση του καυσίμου είναι απελπιστική. Είναι σχεδόν ξερά τα δέντρα επομένως το παραμικρό άναμμα φωτιάς σε ένα τέτοιο περιβάλλον προκαλεί μια τεράστια καταστροφή» επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Νίκος Μπόκαρης.
«Το γιατί προκλήθηκε η πυρκαγιά είναι κάτι που θα ερευνήσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε δεύτερο χρόνο, το ζήτημα είναι πως ολοένα και περισσότερο βλέπουμε πως με αυτές τις καιρικές συνθήκες, οι πυρκαγιές θα έχουν την ίδια εξέλιξη μετάδοσης της φωτιάς» σημειώνει ο κ. Μπόκαρης. «Πολλές πυρκαγιές ξεκινούν από δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτω από τους μετασχηματιστές, που μετασχηματίζουν τη μεσαία τάση σε χαμηλή, λόγω της υψηλής κατανάλωσης φορτίου τις μεσημεριανές ώρες, προκαλούν υπερθερμάνσεις και μπορεί να προκληθεί μια πυρκαγιά. Μια πυρκαγιά όμως προκαλείται και από αμέλεια, μια αστοχία, από κάποιο πολίτη που μπορεί να μη προσέξει και να πάρει φωτιά. Επίσης προκαλείται και από δόλο» προσθέτει.
Η Πεντέλη έχει πληγεί από διαδοχικές πυρκαγιές οι οποίες συνήθως ξεκινούν από τα ίδια μέρη και καταλήγουν στα ίδια σημεία. Μόνο το 2022, ανήλθε σε 27.817 στρέμματα η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 19η Ιουλίου και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής, καταστρέφοντας παράλληλα κτίρια και σπίτια.
Ειδήσεις σήμερα
Φωτιά στην Αττική: Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Στο λιμάνι της Ραφήνας θα καταπλέουν κανονικά από σήμερα τα πλοία της ακτοπλοΐας