Μοιρασμένη ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα εμφανίζεται η ελληνοαμερικανική κοινότητα, που διαχρονικά στηρίζει οικονομικά με μεγάλα ποσά τους υποψήφιους Αμερικανούς προέδρους. Αυτή τη φορά δυο πρόσωπα ξεχωρίζουν για το πάθος με το οποίο υποστηρίζουν τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο. Από τη μια, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, ορκισμένος Ρεπουμπλικάνος και προσωπικός φίλος του Ντόναλντ Τραμπ, πιστεύει ότι ο πρώην πρόεδρος «είναι ο μόνος αρκετά σκληρός για να κάνει τη διαφορά». Στον αντίποδα η αντικυβερνήτης και υποψήφια κυβερνήτης της Καλιφόρνια Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τη Χάρις. Οι δυο τους, κόρες μεταναστών που βρέθηκαν στις ΗΠΑ κυνηγώντας το αμερικανικό όνειρο, συνδέονται με στενή φιλία και οι πληροφορίες λένε πως η Ελληνίδα φίλη της Χάρις επηρέασε τον Μπάιντεν προκειμένου να την επιλέξει ως αντιπρόεδρο το 2020.
Το αντίο του «Μπαϊντενόπουλου»
Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του προκάλεσε συγκίνηση στην Ομογένεια, σημαντικό μέρος της οποίας τον στηρίζει από την εποχή που εκλεγόταν γερουσιαστής στο Ντέλαγουερ και του είχε δώσει το παρατσούκλι Μπαϊντενόπουλος, για τις στενές σχέσεις του με τους Ελληνες. «Ο Τζο Μπάιντεν, με τη γενναία και πατριωτική του απόφαση να μην επιδιώξει δεύτερη θητεία, ακολουθεί τα βήματα του Λίντον Τζόνσον από τη δεκαετία του 1960. Αυτή η απόφαση, που έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την αμερικανική πολιτική σκηνή, δείχνει το βάθος της αγάπης του για την πατρίδα και την προθυμία του να θέσει το καλό της χώρας πάνω από τα προσωπικά του συμφέροντα», λέει στον «Ε.Τ.» ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» Ηρακλής Διαματάρης και συνεχίζει: «Ο Μπάιντεν, γνωρίζοντας τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αμερική, αντιλαμβάνεται την ανάγκη για μια νέα γενιά ηγεσίας, όπως άλλωστε αναγνώρισε και επίσημα υποστηρίζοντας τη Χάρις. Η απόφασή του να αποσυρθεί από την πολιτική αρένα και να δώσει χώρο σε νέους ηγέτες αντικατοπτρίζει την πεποίθησή του ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια των νέων. Αυτή η πράξη δεν είναι μόνο ένδειξη ταπεινότητας, αλλά και ένας συμβολισμός της δέσμευσης να αφήσει πίσω του μια κληρονομιά βασισμένη στην ενότητα και την πρόοδο. Η γενναιότητα που απαιτείται για να κάνει κάποιος ένα τέτοιο βήμα δεν πρέπει να υποτιμάται. Σε μια εποχή που η πολιτική συχνά καθοδηγείται από εγωισμούς και φιλοδοξίες, ο Μπάιντεν δείχνει ότι η πραγματική ηγεσία απαιτεί θάρρος και προνοητικότητα», σημειώνει ο κ. Διαματάρης. Αλλά και ο γείτονας του Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ Δημήτρης Χαλάκος, που δραστηριοποιείται στο real estate, επικροτεί την απόφασή του, ειδικά μετά το debate που προκάλεσε απογοήτευση στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν μετά από 50 χρόνια στην πολιτική νομίζω ότι έκανε τη σωστή επιλογή να αποσυρθεί. Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα ενός καινούργιου προσώπου δίνει νέα πνοή στους Δημοκρατικούς που για ένα διάστημα, μετά το debate, βρίσκονταν σε σύγχυση» λέει ο κ. Χαλάκος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Οσο για το ποιον θα στηρίξει οικονομικά η ελληνοαμερικανική κοινότητα θεωρεί ότι τα κεφάλαια θα είναι μοιρασμένα «Η Ομογένεια σίγουρα θα βοηθήσει οικονομικά και σε αυτές τις εκλογές. Υπάρχουν πλούσιοι Ελληνοαμερικανοί και στα δυο στρατόπεδα», επισημαίνει.
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
«Η προοδευτική Χάρις κατά του κυκλοθυμικού Τραμπ»
Οποιος και να είναι ο επόμενος πρόεδρος, η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό κλειδί, όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Κόντης, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Northwestern University της Βοστόνης και αντιπρόεδρος του ενεργειακού κολοσσού Ameresco. «Η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι κρίσιμη για τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διεθνή συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας και οικονομίας. Ενα ελληνικό ακροατήριο μπορεί να προτιμά τη Χάρις για τη δέσμευσή της στις πολυμερείς συνεργασίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ άλλοι μπορεί να θεωρούν τον Τραμπ ως έναν ισχυρό ηγέτη που μπορεί να διατηρήσει τη σταθερότητα μέσω της αποφασιστικότητάς του. Η έκβαση των εκλογών είναι αβέβαιη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η πορεία της οικονομίας και δη του πληθωρισμού, η άνευ προηγουμένου πόλωση στην αμερικανική πολιτική σκηνή και οι διεθνείς εξελίξεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και το Μεσανατολικό. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η ελληνοαμερικανική στρατηγική συνεργασία θα συνεχίσει να αποτελεί κλειδί για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή» τονίζει ο κ. Κόντης. Παράλληλα κωδικοποιεί τις πολιτικές της υποψήφιας προέδρου σε βασικά ζητήματα. «Η Χάρις, η πρώτη γυναίκα, πρώτη μαύρη και πρώτη Ασιάτισσα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, εκπροσωπεί την πρόοδο και την αλλαγή στο πολιτικό τοπίο. Ως αντιπρόεδρος έχει υποστηρίξει πολιτικές που εστιάζουν στη βελτίωση της οικονομίας για τη μεσαία τάξη, την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Να σημειωθεί ότι διετέλεσε γενική εισαγγελέας καθώς και γερουσιαστής της Καλιφόρνια, της οποίας η οικονομία την κατατάσσει στην 7η θέση των οικονομιών παγκοσμίως. Επομένως, τα περί έλλειψης εμπειρίας προφανώς δεν ευσταθούν. Βασικά σημεία της πολιτικής της είναι ότι στην οικονομία υποστηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού, την προώθηση της πράσινης οικονομίας και την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων. Στην Υγεία σκοπεύει να επεκτείνει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ενισχύοντας το Affordable Care Act, ενώ στη διεθνή πολιτική υποστηρίζει τις πολυμερείς συνεργασίες και την ενίσχυση των συμμαχιών με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ».
Αρνητής της κλιματικής αλλαγής
Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: Ποιος είναι ο «doctor google» που σκόρπισε τον θάνατο
Οπως επισημαίνει ο κ. Κόντης, ο Τραμπ επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο με την υποστήριξη μεγάλης μερίδας Αμερικανών που τον θεωρούν υπερασπιστή της παραδοσιακής αμερικανικής ταυτότητας και οικονομικής ευημερίας. «Η κυκλοθυμική συμπεριφορά του και η συχνή παράκαμψη της επίσημης αμερικανικής πολιτικής μόνον ανησυχία προκαλούν σε παγκόσμιο επίπεδο», σημειώνει, συνοψίζοντας τα βασικά σημεία της πολιτικής του: «Στην οικονομία επικεντρώνεται στη μείωση των φόρων και της ρύθμισης των επιχειρήσεων, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη μέσω της ελεύθερης αγοράς. Στη μεταναστευτική πολιτική υποστηρίζει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα και περιορισμούς στη μετανάστευση, ενώ στη διεθνή πολιτική έχει μια πιο απομονωτική προσέγγιση, προωθώντας το δόγμα πρώτα η Αμερική και τηρώντας σκληρή στάση απέναντι σε χώρες όπως η Κίνα και το Ιράν» σημειώνει ο κ. Κόντης, επισημαίνοντας ότι ο Τραμπ είναι αρνητής της κλιματικής αλλαγής. «Η άρνηση του Τραμπ να παραδεχθεί την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής και η αντίθεσή του στις πολιτικές υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και της εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν πλήγμα στην προσπάθεια των ΗΠΑ να ηγηθούν της παγκόσμιας προσπάθειας για την ενεργειακή μετάβαση καθοδόν προς το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία έχει ανακοινώσει ότι θα αναστρέψει όλες τις πρωτοβουλίες του προέδρου Μπάιντεν για την προστασία του πλανήτη από τη ραγδαία κλιματική αλλαγή. Και όλα αυτά ενώ δεκάδες χιλιάδες αμερικανικές οικογένειες πλήττονται από καταστροφικές πυρκαγιές, τρομακτικές πλημμύρες και νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών όλων των εποχών» σημειώνει ο Παναγιώτης Κόντης.
«Εκλογές χωρίς φαβορί»
Μοιρασμένες δυνάμεις αλλά και ανοδική τάση της Χάρις βλέπει ο πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρίας Global Strategies Μίλτος Γκουνταμάνης, από την Καλιφόρνια. «Παρότι ο Τραμπ κάνει δυναμική εκστρατεία, έχει επιλέξει έναν αντιπρόεδρο που δεν έχει εισφέρει κάτι επιπλέον στο ταμείο. Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος έχει σημαντικό έρεισμα στον αγροτικό κόσμο, τη βιομηχανία, την οποία στήριξε ιδιαίτερα στην προηγούμενη θητεία του, καθώς και στα σώματα ασφαλείας» λέει ο κ. Γκουνταμάνης και συνεχίζει. «Από την άλλη πλευρά, η Χάρις, η υποψηφιότητα της οποίας δεν ήταν έκπληξη, έχει κάνει ένα καλό ξεκίνημα και πιστεύω ότι θα κινηθεί ανοδικά. Εχει άλλωστε στο πλευρό της την έγχρωμη κοινότητα αλλά και τους μετανάστες που πιστεύουν ότι θα βοηθήσει σημαντικά στη διαδικασία ενσωμάτωσης των οικογενειών τους. Πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ των φιλελεύθερων με βαθύ αριστερό πνεύμα και της παραδοσιακής Αμερικής των συντηρητικών. Πάντως, αυτές είναι εκλογές χωρίς φαβορί», καταλήγει ο Μίλτος Γκουνταμάνης.
Ειδήσεις σήμερα
Φωτιά στην Αττική: Οι χώρες που στέλνουν ενισχύσεις στην Ελλάδα
Συντάξεις: Πώς «μειώνονται» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με πλασματικά έτη [Πίνακες με ποσά]