Μέχρι και πριν από έναν χρόνο, περίπου, το όριο ηλικίας για τις γυναίκες σε εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν τα 50 έτη, ενώ με απόφαση που έλαβε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής το όριο αυξήθηκε προσωρινά και μέχρι το 2023 στα 52 έτη. Αυτό έγινε γιατί η πανδημία του κορονοϊού καθυστέρησε χιλιάδες ζευγάρια. Με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες να ολοκληρώσουν θεραπείες που είχαν διακοπεί λόγω Covid-19 ή να ενεργοποιήσουν νέες προσπάθειες.
Πρόβλημα
Παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε, έστω και προσωρινά, το όριο ηλικίας από τα 50 στα 52 έτη, ο νόμος 3305/2005 για την εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής απαγορεύει στις γυναίκες άνω των 52 να προχωρήσουν στη διαδικασία εξωσωματικής. Και γι’ αυτό, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο γυναικολόγος και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, γυναίκες άνω των 52 ετών αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην Αλβανία για εξωσωματική γονιμοποίηση. «Ο νόμος στην Ελλάδα από το 2005 δεν έχει επικαιροποιηθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα επιστημονικά στοιχεία της τότε εποχής. Ομως, βάσει επιστημονικών δεδομένων, ήδη από το 2016 φαίνεται ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για τις γυναίκες μέχρι 55 ετών να προχωρήσουν σε εξωσωματική, αρκεί να έχουν ελεγχθεί για υποκείμενα νοσήματα, δηλαδή ότι είναι υγιείς. Ετσι, οι περισσότερες χώρες του εξωτερικού έχουν αυξήσει τα όρια ηλικίας που επιτρέπουν την εξωσωματική. Μάλιστα, στις ΗΠΑ έχει καταργηθεί το όριο ηλικίας, υπάρχει μόνο σύσταση μέχρι τα 55 και μετά να προσέχουν οι γιατροί την ηλικία της γυναίκας όταν κάνουν προσπάθεια. Στην Ελλάδα όμως ο νόμος επιτρέπει μόνο έως τα 50 έτη και πρόσφατα, λόγω Covid-19, αυξήθηκε προσωρινά κατά δύο έτη. Ετσι, τα ιατρικά κέντρα εξωσωματικής πηγαίνουν τις γυναίκες στην πιο κοντινή χώρα, που αυτή είναι η Αλβανία, όπου πολλά κέντρα από την Ελλάδα έχουν παραρτήματα και οι γιατροί πηγαίνουν εκεί και κάνουν τις εξωσωματικές».
Σύμφωνα με τον κ. Πάντο, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή συνόδευσε 15 ζευγάρια στην Αλβανία για να υποβληθούν στη διαδικασία της εξωσωματικής, υφίσταται και το παράλογο της υπόθεσης, οι γυναίκες αυτές να κάνουν εξωσωματική στην Αλβανία και μετά να γεννούν στην Ελλάδα. «Γιατί πρέπει να ταλαιπωρούνται τα ζευγάρια αυτά και να ταξιδεύουν αλλά και να χρεώνονται τα διπλάσια χρήματα στην Αλβανία, όταν θα μπορούσε να αλλάξει ο νόμος, να θέσει ένα όριο ηλικίας, σύμφωνα πάντα με τα επιστημονικά δεδομένα, και να μπορούν να κάνουν στην Ελλάδα και την εξωσωματική; Πρόσφατα ξεγέννησα δύο γυναίκες ηλικίας 56 ετών. Η μία, μάλιστα, έκανε και δίδυμα αγοράκια με την πρώτη προσπάθεια που κάναμε. Αυτές οι γυναίκες αναγκάστηκαν και πήγαν στην Αλβανία για την εξωσωματική και στη συνέχεια γέννησαν στην Ελλάδα», λέει ο κ. Πάντος.
Στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία από τα κέντρα εξωσωματικής, τα ζευγάρια όπου οι γυναίκες είναι άνω των 50 ετών και επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με τη βοήθεια της εξωσωματικής ανέρχονται σε 500 με 600 τον χρόνο. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο απασχολεί εκατοντάδες ζευγάρια, είχε ενημερωθεί και το υπουργείο Υγείας εδώ και δύο χρόνια με επιστολή που είχε σταλεί από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής στις 17 Σεπτεμβρίου 2020.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Σήμερα, νομοθετικοί περιορισμοί που δεν ερείδονται σε επιστημονική αναγκαιότητα εξωθούν εκατοντάδες ζευγάρια ετησίως να ακροβατούν επικίνδυνα, εμπιστευόμενοι αδικαιολόγητα και με επιπλέον κόστος υπηρεσίες της Αλβανίας ή και των Τουρκοκυπρίων, ή ταξιδεύοντας σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ή και τρίτες χώρες, όπως τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, βιώνοντας δύσκολες εμπειρίες, ενώ ταυτόχρονα όλοι εμείς παρακολουθούμε καταστάσεις δυσοίωνες πίσω από το παραπέτασμα της ευνομούμενης Πολιτείας και τη χώρα να βυθίζεται προοδευτικά και σταθερά στην υπογεννητικότητα. Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι οι Αλβανοί καυχώνται για τον δικό τους ιατρικό τουρισμό εκμεταλλευόμενοι ή αξιοποιώντας το γεγονός ότι οι Ελληνες πηγαίνουν σε εκείνους για να τύχουν των υπηρεσιών τους στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι Ελληνες επιστήμονες που αναγκάζονται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Αλβανία, ανοίγοντας εκεί παραρτήματα προκειμένου να αξιοποιήσουν τη διαφορά του νομοθετικού πλαισίου. Ολα αυτά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που διανύουμε είναι χαμένες ευκαιρίες για τη χώρα μας αλλά και ταλαιπωρία για τους ενδιαφερομένους. Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα είναι του 2002 και του 2005. Τότε κρίθηκε παγκοσμίως προοδευτικό και φιλελεύθερο, σήμερα όμως είναι αναχρονιστικό σε πολλά σημεία του και πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να ανταποκριθεί στις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις αλλά και κυρίως στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».
Hδη η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και ο πρόεδρός της, Νικόλαος Βράχνης, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το παραπάνω σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν γυναίκες άνω των 52 ετών και ήδη εδώ και κάποιους μήνες πραγματοποίησε συνάντηση με τους εκπροσώπους των κέντρων εξωσωματικής προκειμένου να εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας τις νομοθετικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
Εξωσωματική: ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Το κόστος για μια εξωσωματική θεραπεία ξεκινά στην Ελλάδα από τις 2.000 ευρώ με ωάρια και σπέρμα του ζευγαριού, ενώ στην Αλβανία το κόστος αυτό μπορεί να φθάσει τις 4.000-4.500 ευρώ. Εάν υπάρξει γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων, αυτό στην Ελλάδα έχει κόστος από 4.000 έως 4.800 ευρώ, ενώ στην Αλβανία διπλασιάζεται. Καθώς διπλάσιο είναι και το κόστος στη γειτονική χώρα εάν υπάρξει εξωσωματική με δωρεά εμβρύου, που στην Ελλάδα είναι περίπου 4.600 ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
ΝΑΤΟ: Σχέδιο για ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα της Συμμαχίας
Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Στο μικροσκόπιο οι ιατρικοί φάκελοι Μαλένας και Ιριδας