«Αρχηγός»: Θα μου φέρουν κάτι λεφτά αύριο εμένα… Οχτώ μισή, εννιά;
Υποδιευθυντής: Κατοστάρικα;
«Αρχηγός»: Χιλιάδες…
Υποδιευθυντής: Δεν μπαίνουν 8.500 έτσι. Πρέπει να στα φέρουν πέντε φορές.
«Αρχηγός»: Αφού θα έρθουν δύο άτομα, ρε. Από τέσσερις.
Υποδιευθυντής: Μην κάνεις μ……ς. Φαίνονται.
Η παραπάνω συνομιλία, που έχει καταγραφεί από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, αποτυπώνει το μέγεθος της διαφθοράς, που επικρατούσε στις φυλακές Ιωαννίνων. Ο υποδιευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος, συνομιλώντας με τον αποκαλούμενο «Αρχηγό» των φυλακών, τον 40χρονο Αλβανό βαρυποινίτη Ε.Β., οργανώνει μία ακόμα εισαγωγή «εμβάσματος» από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Σε μία άλλη συνομιλία, ο κακοποιός προτρέπει τον υποδιευθυντή: «Ενα δέμα να περάσει, 100 κιλά κόκα, φίλε, 1 μύριο καθαρό στην τσέπη… 2 εκατομμύρια κι εγώ θα τα πουλήσω 3. Θα βγάλω 1 εκατομμύριο».
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη νομιμοφανή «εισροή» των χρημάτων από την εγκληματική δραστηριότητα είχε η υπεύθυνη Γραφείου Λογιστηρίου του καταστήματος κράτησης, η οποία, σε συνεργασία με τον υποδιευθυντή, αναλάμβανε να εγγράψει τα ποσά στις λογιστικές καταστάσεις.
«Βάζω στην τσέπη…»
Σε άλλη καταγεγραμμένη συνομιλία, που φέρνει στη δημοσιότητα ο «Ελεύθερος Τύπος», η διαχειρίστρια του σωφρονιστικού καταστήματος και υπεύθυνη του Λογιστηρίου συνομιλεί με λογίστρια των φυλακών, η οποία επίσης κατηγορείται για την παράνομη δραστηριότητα. Ο διάλογος αφορά ένα ακόμα χρηματικό ποσό από εγκληματική δραστηριότητα που έχει μπει στις φυλακές.
ΑΑΔΕ: Εσωτερική έρευνα για τον εμπλεκόμενο υπάλληλο σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών διέταξε ο Πιτσιλής
Υπεύθυνη Λογιστηρίου: Ωραία, εμένα μου ζητήθηκε να φέρω εκείνα που ήταν άγραφα… Ε… δύο κόμμα κάτι… (σ.σ.: αναφέρεται στην παράδοση τουλάχιστον 2.000€ σε μετρητά) Πάω κι εγώ, τα παίρνω χα…, βάζω στην τσέπη…
Λογίστρια: Τα ξέρω εγώ, κατ’ αρχάς γιατί περίμενα πώς και πώς να μην (…), για να με δούνε…
Υπεύθυνη Λογιστηρίου: Πηγαίνω στο γραφείο (…), λέω καλημέρα, γενικά. Στέκομαι όρθια, είναι ανοιχτή η πόρτα και περιμένω την κατάλληλη στιγμή για να κάνω την κίνησή μου…
Οπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των Αρχών, οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί υπάλληλοι των φυλακών, θέλοντας να περάσουν «κρυφά» τα χρήματα, είτε έγραφαν στα βιβλία ψευδή στοιχεία καταθετών είτε άλλαζαν το ύψος του ποσού, δημιουργώντας «μαύρο ταμείο», είτε απέφευγαν να αναγράψουν τα στοιχεία ταυτότητας καταθέτη.
«21.000 ευρώ… Είσαι στα καλά σου;»
Υπεύθυνη Λογιστηρίου: Πας καλά, παιδάκι μου; Πού σκατά; Και πού να τα βάλω; Στο βρακί μου;
«Αρχηγός»: Πάρ’ τα έξω… Αν τα πάρεις τα λεφτά και τα βάλεις κάπου; Δεν θα μας πιάσουν… Κρύψ’ τα κάπου.
Στον παραπάνω διάλογο, ο «Αρχηγός» ζητάει από την πολιτική υπάλληλο των φυλακών να «καλύψει» την εισαγωγή… 21.000 ευρώ.
Υπεύθυνη Λογιστηρίου: Τι 21; Είσαι στα καλά σου, μωρέ;
«Αρχηγός»: Ναι.
Υπεύθυνη Λογιστηρίου: Δεν γίνεται αυτό που λες… Θα μας πάνε φυλακή. Θα μπούμε φυλακή με αυτό. Αν ήταν λίγα, εύκολο. Θα μπούμε φυλακή. Είναι πάρα πολλά. Δεν δικαιολογούνται.
Με το «μαύρο ταμείο», ο 40χρονος κακοποιός από την Αλβανία είχε στην κατοχή του ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα ακαταχώριστα χρηματικά ποσά για να «τρέχει» τις παράνομες δραστηριότητές του, χωρίς τους περιορισμούς της νομοθεσίας, που απαγορεύει στους κρατούμενους να φέρουν χρήματα εντός των φυλακών. Παράλληλα ζούσε… πολυτελή βίο μέσα στο κατάστημα κράτησης, εκμεταλλευόμενος την υποστήριξη που του παρείχαν οι συνεργοί του. Το «ξέπλυμα» των «μαύρων χρημάτων» είχε αναλάβει η λογίστρια, με αγορές διαφόρων προϊόντων προς όφελός του, πιστώσεις χρημάτων σε τρίτα πρόσωπα κ.λπ. Μέσα σε έναν χρόνο, οι καταθέσεις ξεπέρασαν τις 50.000 ευρώ.