Τηλεφωνικές απάτες στη Βόρεια Ελλάδα
Συνολικά οι αστυνομικές αρχές εξιχνίασαν τέσσερις περιπτώσεις απάτης τετελεσμένες και τρεις σε απόπειρα, που καταγγέλθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στις πόλεις των Σερρών, του Κιλκίς και της Αλεξανδρούπολης.
Οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε δύο ξεχωριστές υποθέσεις, ενώ είχαν το ρόλο της είσπραξης των χρημάτων και κοσμημάτων από τα υποψήφια θύματά τους. Πρόκειται από τη μία για 51 ετών άνδρα και την 45χρονη συνεργό του, κι από την άλλη για 37χρονο.
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο πρώτοι συνελήφθησαν στο Κιλκίς και στην κατοχή τους βρέθηκαν 16 χρυσές λίρες, αξίας άνω των 7000 ευρώ, που απέσπασαν νωρίτερα από ηλικιωμένη. Όπως κατήγγειλε η παθούσα, είχε τοποθετήσει τις λίρες σε σακούλα την οποία απέρριψε από το μπαλκόνι του σπιτιού της παραδίδοντάς την στον 51χρονο.
Το ίδιο δίδυμο, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχε αποπειραθεί το προηγούμενο διάστημα να πάρει χρήματα από άλλες τρεις γυναίκες στην ίδια περιοχή, ενώ στο ενεργητικό τους φαίνεται να συγκαταλέγεται μία ακόμη απάτη, στις Σέρρες, με λεία κοσμήματα και χρήματα, αξίας 1000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον 37χρονο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αστυνομία, συνελήφθη στις Σέρρες, απ’ όπου πήρε από ηλικιωμένο 17000 ευρώ, ποσό το οποίο βρέθηκε στην κατοχή του. Ο ίδιος είχε αποσπάσει νωρίτερα από ηλικιωμένη στην Αλεξανδρούπολη το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ.
Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται τόσο για την ταυτοποίηση των συνεργών τους, όσο και για την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους εισαγγελείς ποινικής δίωξης.
Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τις τηλεφωνικές απάτες
Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία προειδοποιεί για μεγάλη απάτη μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, κατά τις οποίες οι δράστες προσποιούνται αστυνομικές Αρχές με σκοπό να αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, οικονομικά στοιχεία ή στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιούνται από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα με χρήση ηχογραφημένου μηνύματος στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα. Οι δράστες στις κλήσεις αυτές, προσποιούμενοι αστυνομικές Αρχές, προτρέπουν τους πολίτες να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ενημερωθούν για ποινικές εκκρεμότητες που δήθεν εκκρεμούν σε βάρος τους».
Κατόπιν των ανωτέρω η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους πολίτες:
- να είναι προσεκτικοί με τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις,
- να κρατούν τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο τους έχουν καλέσει,
- να μην καλούν πίσω έναν αριθμό που τους γνωστοποιήθηκε μέσω φωνητικού μηνύματος,
- να είναι επιφυλακτικοί – να μην συζητάνε με οποιονδήποτε τους καλεί και ζητάει ευαίσθητες πληροφορίες,
- να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής, τα στοιχεία της κάρτας τους ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου.
- να μην δίνουν, σε καμία περίπτωση, τον κωδικό “PIN” της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού τους λογαριασμού μέσω e-banking.
Ειδήσεις σήμερα
Εξάρχεια: Συνελήφθη Κούρδος με διεθνές ένταλμα σύλληψης για τρομοκρατία
Κύκλωμα ελληνοποιήσεων: Σκληροί εγκληματίες οι «πελάτες» – Οι σοκαριστικοί διάλογοι
Αθήνα: Σε κλοιό ασφαλείας ισραηλινοί στόχοι!