Οι 91 διασώθηκαν από κοινή επιχείρηση συνοριοφυλάκων, ΕΜΑΚ και της Frontex.
Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, απευθύνθηκε στην τουρκική με στόχο τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων.
Η περιπέτεια που υπέστησαν οι 32 άνδρες, οι 25 γυναίκες και τα 34 ανήλικα παιδιά που επιχείρησαν την παράνομη διέλευση είχε αίσιο τέλος.
Στα σύνορα είναι αυξημένα τα μέτρα επιτήρησης από τους συνοριοφύλακες, καθώς από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχουν ομάδες μεταναστών που λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών και της πτώσης της στάθμης του Έβρου ενδέχεται να επιχειρήσουν παράνομη διέλευση με βάρκες και στη συνέχεια πεζή στην ενδοχώρα και τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι μετανάστες, στην προσπάθειά τους να διαβούν την Θράκη, διαλέγουν δύσβατες περιοχές και όταν είναι καλές οι καιρικές συνθήκες, όπως αυτή την περίοδο, μπορούν να περπατήσουν χωρίς να κινδυνεύσουν.
Ο ύποπτος ρόλος της τουρκικής στρατοχωροφυλακής
Παρέμβαση των τουρκικών αρχών, και συγκεκριμένα της τούρκικης στρατοχωροφυλακής, διαβλέπουν οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των συνόρων μας.
Πρόκειται για συντονισμένο σχέδιο προώθησης από την Τουρκία στην Ελλάδα δεκάδων παράτυπων μεταναστών στα σύνορα του Έβρου. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της συνοριοφυλακής, παρατηρείται έντονη κινητικότητα μεταναστών στα τούρκικα εδάφη, με μετακινήσεις ατόμων υπό την εποπτεία, αλλά και το συντονισμό της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.
Αυτή τη στιγμή έχουν τη δυνατότητα να περάσουν μετανάστες από παρά πολλά σημεία του Έβρου, χάρη της χαμηλής στάθμης των υδάτων. Από την περασμένη Πέμπτη έως και σήμερα έχουν περάσει στη χώρα μας 236 παράτυποι μετανάστες, με τις ελληνικές δυνάμεις να έχουν αυξηθεί, όπως έχουν αυξηθεί και οι περιπολίες.
Στο μεταξύ, σε τουριστικά λεωφορεία επιβιβάστηκαν οι μετανάστες που βρίσκονταν σε νησίδα στην περιοχή Μαράσια στον Έβρο. Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε με δυσκολία αφού οι μετανάστες βρίσκονταν σε δύσβατο σημείο, ενώ οι άνθρωποι περνούσαν πέντε – πέντε και έφταναν στο σημείο όπου βρίσκονται τα λεωφορεία. Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται πολλά παιδιά και γυναίκες, ενώ συνολικά τα άτομα που ήταν στη νησίδα ήταν 91.
Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος
Οι μετανάστες θα μεταφερθούν στο χωριό Φυλάκιο όπου βρίσκεται Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων. Εκεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι μετανάστες θα ζητήσουν άσυλο, με τη διαδικασία να αναμένεται να κρατήσει αρκετές ημέρες.
Σε βίντεο του τηλεοπτικού σταθμού του OPEN, μητέρα με μωράκι στην αγκαλιά της εκλιπαρούσε για βοήθεια.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαρασιών στον Έβρο ανέφερε σχετικά: «Υπάρχει αρκετός κόσμος, 50 – 60 άτομα και αυτό που παρατηρώ κι εγώ, με το πλησιάσουμε κοντά για να δούμε τι συμβαίνει, τι φωνές ακούγονται, σηκώνουν τα παιδάκια τα μικρά στην αγκαλιά τους και μας χαιρετάνε. Τι θέλουν να δείξουν; Να τους βοηθήσουμε, να τους λυπηθούμε” λέει χαρακτηριστικά στην κάμερα της ΕΡΤ ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Μαρασίων, Γιώργος Καραπατζάκης. “Αυτή η στιγμή θεωρώ ότι (…) δεν είναι εγκλωβισμένοι στο νησάκι. Γιατί εγκλωβισμένος, θα λέγαμε ότι είναι κάποιος αβοήθητος, σε ένα μέρος που δε μπορεί να κάνει τίποτα».
Κυβέρνηση για μετανάστες στον Έβρο: Ενημερώσαμε την Τουρκία για την αποτροπή διέλευσης
Όπως αναφέρει το Μαξίμου, «οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες ώστε, με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα».
«Τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Σε μια τέτοια νησίδα, ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα» υπογραμμίζεται στην ελληνική ανακοίνωση.
Και προστίθεται: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αναλάβει την υπόθεση μεταφοράς των μεταναστών σε ασφαλές μέρος, καθώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, βρίσκονται στην ελληνική πλευρά. Τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης για τις εξελίξεις στον Έβρο
Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες ώστε, με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα.
Τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Σε μια τέτοια νησίδα, ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων.
Δείτε το ρεπορτάζ από την ΕΡΤ
Έβρος: Ο τουρκικός στρατός «έσπρωξε» 138 μετανάστες στη Νέα Βύσσα
Υπενθυμίζεται πως όλα αυτά συμβαίνουν μόλις λίγα 24ωρα μετά το επεισόδιο με ακόμα 138 μετανάστες, τους οποίους «έσπρωξε» ο τουρκικός στρατός στη Νέα Βύσσα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τις ελληνικές Αρχές και να οδηγηθούν σε ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης).
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις Ιουλίου: Δείτε πότε θα πληρωθούν
Τα 7 SOS για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις – Πώς θα αποφύγετε τα τεκμήρια