Ανάμεσα στα 9 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, ήταν ένας προϊστάμενος σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Αττική, ένας υπάλληλος στη ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων και ένας γιατρός στο Θριάσιο. Η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, όταν καταγγελία έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για τη δράση δικηγόρου με το όνομα «Μιχάλης», ο οποίος σε συνεργασία με δημόσιο υπάλληλο εξέδιδε παράτυπα έγγραφα για δημόσια χρήση, λαμβάνοντας χρηματικά ποσά.
Οπως διαπιστώθηκε, από τον Ιούνιο του 2022 τα μέλη της οργάνωσης διευκόλυναν την παράνομη διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών, εκδίδοντας πλαστά έγγραφα, τα οποία στη συνέχεια οι αλλοδαποί χρησιμοποιούσαν για την έκδοση: ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΜΑ, κλειδαρίθμου και για το «άνοιγμα» τραπεζικών λογαριασμών.
Μια 66χρονη γυναίκα, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση κάθειρξης πέντε ετών, φέρεται να ήταν ο «εγκέφαλος» της παράνομης δραστηριότητας. Παρουσιαζόταν ψευδώς ως λογίστρια και η ίδια προέβαινε στην κατάθεση ηλεκτρονικών αιτήσεων για χορήγηση άδειας διαμονής για λογαριασμό των «πελατών» της οργάνωσης, χρησιμοποιώντας ως έδρα φωτοτυπικό κέντρο ιδιοκτησίας άλλου μέλους της οργάνωσης.
Εκμεταλλευόμενη τις αδυναμίες του συστήματος χορήγησης αδειών διαμονής που παρείχε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, υπέβαλε τις σχετικές αιτήσεις χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά και με τον τρόπο αυτόν κατάφερνε την έκδοση προσωρινού τίτλου νόμιμης διαμονής (μπλε βεβαίωση) στους αλλοδαπούς. Στη συνέχεια εξέδιδε άμεσα φορολογικά και ασφαλιστικά στοιχεία (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κ.ά.), ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο. Οπως διαπιστώθηκε, η εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο παράνομης νομιμοποίησης των αλλοδαπών προέβαινε ακόμα και σε σύναψη «εικονικών» γάμων, έτσι ώστε να εκδοθεί άδεια διαμονής για την κατηγορία «Σύζυγος πολίτη Ε.Ε.».
Μεταβίβαζαν εγκαταλελειμμένα ακίνητα
Τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων κατάφεραν μέσα από έναν κοινό συνδετικό κρίκο να προχωρήσουν στην εξάρθρωση μιας ακόμα εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας από τον Σεπτέμβριο του 2023 προέβαιναν σε παράνομες μεταβιβάσεις ακινήτων σε περιοχές της Αττικής. Πρόκειται για ακίνητα που ήταν είτε εγκαταλελειμμένα, χωρίς ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, είτε οι ιδιοκτήτες τους ήταν εξαφανισμένοι. Ο 68χρονος αρχηγός της εγκληματικής ομάδας δεν δίσταζε ακόμα και να… «ασφαλίζει» τους χώρους τοποθετώντας καινούργιες κλειδαριές και αλυσίδες στις πόρτες. Ετσι διαπίστωνε εάν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες εμφανίζονταν ή όχι και στη συνέχεια προχωρούσε στην παράνομη μεταβίβαση. Μάλιστα τα τρία μέλη της οργάνωσης συνομιλούσαν ακόμα και με γείτονες στην προσπάθειά τους να συλλέξουν πληροφορίες για το καθεστώς των ακινήτων. Είναι ενδεικτικό ότι σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις στη Νέα Σμύρνη, στο Ψυχικό και στου Παπάγου, η εγκληματική οργάνωση είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να πουλήσει τα ακίνητα σε υποψήφιους αγοραστές.