Από τις αρχές Ιανουαρίου είναι στο «τιμόνι» της ΜΕΘ Αγρινίου, αναλαμβάνοντας μια πολύ σημαντική πρόκληση. Γιατί ως πρόκληση είδε τη θέση. Ισως λόγω του νεαρού της ηλικίας της -40 ετών- ίσως και λόγω του χαρακτήρα της, δεν εφησυχάζει. «Είχα ακούσει όλο αυτό που γίνεται και το θεώρησα πολύ άδικο. Είχα δυσαρεστηθεί, δεν υπήρχε προσοχή στη ΜΕΘ», σημειώνει η αναισθησιολόγος – εντατικολόγος στον «Ε.Τ.», και προσθέτει: «Εάν ήθελα κάτι σίγουρο το είχα. Μια θέση σε ένα νοσοκομείο όπως το Ιπποκράτειο, με προοπτικές. Το άφησα όμως, γιατί το σημαντικό για εμένα είναι να προσπαθείς».
Με αυτό τον τρόπο σκέψης και πολλή όρεξη για δουλειά, έκανε αίτηση σε θέση που είχε προκηρυχθεί για τη ΜΕΘ Αγρινίου. Νόμιζε, ξεκινώντας τη μετάβαση αυτή στη ζωή της, ότι είχε τέσσερις γιατρούς και 12 κρεβάτια. Τελικά, όμως, βρήκε ακόμη δύο γιατρούς και έξι κρεβάτια. Επίσης, έναν γιατρό που είναι στα ΤΕΠ και βοηθά επικουρικά στη ΜΕΘ. Πρόκειται για τους γιατρούς Στέλλα Πολίτη, Ματθαίο Βλάχο και Δημήτρη Μπεστιτζάνο (που μετακινήθηκε από τα ΤΕΠ), ενώ η προϊσταμένη του νοσηλευτικού προσωπικού είναι η Κωνσταντίνα Κούση. «Δεν είχα την υποστήριξη που ήθελα – και δεν εννοώ τους συναδέλφους μου. Ζήτησα τουλάχιστον οκτώ κρεβάτια να λειτουργούν γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο νομό, ωστόσο μου ζητήθηκε να λειτουργούν τέσσερα. Το αποτέλεσμα είναι να λειτουργήσουν έξι κρεβάτια και με δική μου πρωτοβουλία να είναι σε επιφυλακή και 7ο».
Δημήτρης Σούρας: Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος - Συγκλονίζει το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του
Η κ. Μιχαηλίδου δεν επιθυμεί να εκφράσει άποψη σε σχέση με το τι φταίει και η ΜΕΘ Αγρινίου είχε τόσο μεγάλη θνησιμότητα. Αλλωστε, τα στοιχεία αυτά προέκυψαν όταν η ίδια δεν βρισκόταν εκεί. Το σίγουρο είναι ότι βρήκε ένα προσωπικό «ψυχολογικά κατακρεουργημένο γιατί είχε τη ρετσινιά του φονιά». Επίσης, μπορεί να εκφέρει άποψη μόνο για τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν μετά την ανάληψη καθηκόντων από την ίδια. Συνολικά από τον Ιανουάριο έχουν νοσηλευτεί στη ΜΕΘ 44 βαριά πάσχοντες -έως χθες το βράδυ αναμενόταν ο αριθμός να έχει ανέβει στους 45 καθώς ήταν σε εξέλιξη διακομιδή– από τους οποίους οι οκτώ έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους. «Ηταν άνθρωποι που βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, του apache score, είχαν από την πρώτη στιγμή πιθανότητα θνησιμότητας κατά 80%», σημειώνει. Η θνησιμότητα συνεπώς από το 100% έφτασε το… 18%, με υπέρβαση όλου του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΜΕΘ Αγρινίου είχε κλείσει για ένα διάστημα προκειμένου να γίνει απολύμανση, ενώ είχαν μεταβεί στην Πάτρα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για εκπαίδευση, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Η κ. Μιχαηλίδου αρκείται να πει ότι για κάθε τι «μπορεί να υπάρχουν πολλές ερμηνείες από πίσω» και να τονίσει ότι η ΜΕΘ πλέον ναι μεν είναι σε μια φάση αναγέννησης, ωστόσο απαιτείται προσωπικό και μηχανήματα. Συγκεκριμένα, χρειάζονται ακόμη δύο γιατροί και τουλάχιστον δέκα νοσηλευτές για να λειτουργήσουν και τα 12 κρεβάτια της Μονάδας. Παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια για ποιοτική φροντίδα των ασθενών, εξελίσσεται και το επιστημονικό έργο της ΜΕΘ Αγρινίου. Υπάρχει συμμετοχή σε μια μεγάλη μελέτη, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις και παρουσιάσεις σε συνέδρια.