Οι ανθοπώλες της χώρας ελπίζουν σε έναν «καλό τζίρο», μια που, όπως επισημαίνουν φέτος, η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης θα τιμηθεί «ελεύθερα», δηλαδή χωρίς τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας.
Μάλιστα, ήδη έχουν προχωρήσει στις παραγγελίες από τους ιερούς ναούς για το στολισμό του Επιταφίου και από τους θρησκευόμενους για τα στεφάνια που αφήνουν στα πόδια του Εσταυρωμένου. Οπως είθισται, τα άνθη που κυριαρχούν είναι τα κάθε λογής ανοιξιάτικα σε κάθε χρώμα, όπως τα γαρίφαλα, τα τριαντάφυλλα, οι ανεμώνες, οι βιολέτες, οι κάλλες, οι πασχαλιές, οι ορχιδέες, τα λίλιουμ, τα ζουμπούλια και οι μαργαρίτες.
Τσουχτερή παραμένει η τιμή του γαρίφαλου, λουλούδι που επικρατεί τις ημέρες αυτές. «Θα διατίθενται κατά μέσο όρο περίπου στο ένα ευρώ, ενώ πέρσι κυμαίνονταν από 0,80 έως και 1,50 ευρώ», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ανθοπωλών Θεσσαλονίκης, Χάρης Γαβανάς, τονίζοντας ότι οι τιμές των λουλουδιών θα διατηρηθούν περίπου στα περσινά υψηλά επίπεδα, λόγω του ενεργειακού κόστους και των εισαγωγών.
Ομως, συνεχίζει ο κ. Γαβανάς, η ελληνική παραγωγή αδυνατεί να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση, για αυτό και κάθε χρονιά γίνονται αθρόες εισαγωγές γαριφάλων από Ισπανία, Ιταλία, Ισραήλ, Ισημερινό και Τουρκία.
Θεσσαλονίκη: Νέα αστυνομική επιχείρηση σε οικισμό - 5 προσαγωγές και μία σύλληψη
«Στην ουσία, η ελληνική παραγωγή είναι ελάχιστη μπροστά στον όγκο της ζήτησης. Καλλιεργούμε λουλούδια μόνο στην Κρήτη, με την παραγωγή να καλύπτει την ανάγκη του νησιού και περίπου το 5% της ζήτησης στην πρωτεύουσα», προσθέτει ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ανθοπωλών Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι οι Ελληνες παραγωγοί καλλιεργούν μόνο βρώσιμα λουλούδια, τα οποία αποζημιώνονται σε υψηλό ποσοστό σε περίπτωση που πληγούν από θεομηνία.
«Εχουμε παραλάβει στα καταστήματά μας τα λουλούδια για τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, όπως είναι το Πάσχα. Οι παραγγελίες έγιναν, αφού τα περισσότερα λουλούδια είναι εισαγωγής. Οι ποσότητες που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των Επιταφίων στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλες», δήλωσε από την πλευρά του («Πρακτορείο 104,9 FΜ») ο ανθοπώλης και μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σύλλης.
«Πράγματι, υπάρχει ένα μεγάλο κύμα ακρίβειας όχι μόνο στα λουλούδια, αλλά σε όλα τα αγαθά. Ο κόσμος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Οι πιστοί προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο, όμως σκέφτονται ακόμη και τα χρήματα που ρίχνουν για να ανάψουν ένα κερί. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουν και συμμετέχουν όπως μπορούν, προσφέρουν ό,τι μπορούν για την Εκκλησία και το φιλανθρωπικό της έργο…», λέει εφημέριος ναού της Αθήνας.
Επιτάφιος: Ο συμβολισμός των χρωμάτων
Στην επαρχία το διάκοσμο του Επιταφίου αναλαμβάνουν οι γυναίκες της κάθε ενορίας. Σύμφωνα με το έθιμο, συγκεντρώνονται στην Εκκλησία και ξενυχτούν στολίζοντας με υπέροχα και όλο ευωδιές λουλούδια τον ξυλόγλυπτο Επιτάφιο. Συνήθως τα λουλούδια μαζεύονται από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης από τους κήπους και τις αυλές των σπιτιών, καθώς και αγριολούλουδα από τα χωράφια.
Στις μεγαλουπόλεις, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς το στολισμό του Επιταφίου αναλαμβάνουν ανθοπωλεία. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Οι Επιτάφιοι είναι πραγματικά έργα τέχνης. Ολα τα λουλούδια πλέκονται σε στεφάνια και γιρλάντες και ο όλος Επιτάφιος γίνεται μια κορόνα από άνθη που μοσχοβολούν.
Οσο για τα χρώματα των λουλουδιών που επιλέγονται για το στολισμό του Επιταφίου, είναι κυρίως κόκκινα, λευκά και μοβ. Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Ιησού στο Σταυρό. Το λευκό την αγνότητα του Θεανθρώπου. Και το μοβ το πένθος.