Στην συμπρωτεύουσα από αστυνομικούς του Τμήματος Αμπελοκήπων – Μενεμένης συνελήφθη ένας 54χρονος γιατί φέρεται να χτύπησε και να απείλησε την σύντροφό του.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στην γυναίκα δόθηκε σχετικό έντυπο υλικό για τις υφιστάμενες δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και βοήθειας.
Η ίδια ενημερώθηκε για την δυνατότητα μεταφοράς της στην ιατροδικαστική Υπηρεσία για εξέταση, για την φύλαξή της σε ειδικό χώρο, αλλά και να της χορηγηθεί panic button.
Στο Κιάτο μια γυναίκα ηλικίας 58 χρόνων κατήγγειλε τον γιό της ηλικίας 36 ετών για ενδοοικογενειακή, ψυχολογική βία ο οποίος στην συνέχεια συνελήφθη.
Kάθε 45 λεπτά η αστυνομία δέχεται μία καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το τελευταίο χρονικό διάστημα κάθε 45 λεπτά η αστυνομία δέχεται μία καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία.
Από τον Ιανουάριο αναφέρθηκαν στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο περίπου 6.500 περιστατικά και η Άμεση Δράση ανταποκρίθηκε σε τουλάχιστον 4.800, ενώ 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το panic button.
ΕΛΑΣ: 4 αλλαγές για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας
Ασφαλής μεταφορά και διαμονή θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, κεντρική παρακολούθηση καταγγελιών, απολογισμός και λογοδοσία για τη διαχείριση περιστατικών, άμεση ενημέρωση διοικητή Α.Τ. και επόπτη Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Πρόκειται για τις τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με 3.000 αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ..
«Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι, πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», τόνισε ο υπουργός.
Οι τέσσερις νέες οδηγίες αναμένεται να προστεθούν στο Εγχειρίδιο της ΕΛ.ΑΣ. (οδηγός 21 σελίδων, από το 2021) για τη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Το Εγχειρίδιο περιλαμβάνει ειδικές οδηγίες προκειμένου οι αστυνομικοί να διαχειρίζονται τα θύματα με ενσυναίσθηση, παρέχοντας υποστήριξη. Στην περίπτωση της Κυριακής διαπιστώθηκαν παραλείψεις αναφορικά με αυτές τις οδηγίες.
Η πρώτη προσθήκη αφορά στην κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη. Στο πλαίσιο της παρακολούθησης και της λογοδοσίας των εμπλεκόμενων αστυνομικών, στο εξής, κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.
Με βάση τις επικαιροποιημένες οδηγίες, ο αξιωματικός υπηρεσίας οφείλει να ενημερώνει για κάθε περιστατικό τον διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας, προκειμένου να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση. Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στην υποδοχή των θυμάτων από τις αστυνομικές Αρχές, όπου πλέον δίνεται ρητή εντολή να εξασφαλίζονται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.
Υπενθυμίζουμε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.
Ειδήσεις σήμερα
Ενδοοικογειακή βία: Τι απαντούν οι ειδικοί για τους κακοποιητές – «Έχουν στερεοτυπικές αντιλήψεις»
Άγιοι Ανάργυροι: «Προμελετημένο το έγκλημα, ήρθε από την Άρτα ο δράστης» – Στη ΜΕΘ ο 39χρονος