Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ χιλιάδες γυναίκες ζουν καθημερινά υπό την απειλή της βίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 2.800 γυναίκες έχουν προμηθευτεί κουμπιά πανικού (panic button), αποδεικνύοντας ότι η αναγκαιότητα για προστασία είναι επιτακτική. Επιπλέον, 290 γυναίκες έχουν ήδη ενεργοποιήσει το panic button τους, βιώνοντας μια κατάσταση άμεσου κινδύνου. Από το 2012, πάνω από 55.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας, υπογραμμίζοντας το μέγεθος του προβλήματος.
290 γυναίκες έχουν πατήσει το panic button. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και χρειάζονται άμεση παρέμβαση.
270 γυναίκες έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή καταφύγια. Αυτές οι γυναίκες έχουν επιλέξει να φύγουν από ένα επικίνδυνο περιβάλλον και να αναζητήσουν προστασία.
90 γυναίκες έχουν εξεταστεί από ιατροδικαστή. Αυτό υποδηλώνει ότι πολλές γυναίκες έχουν υποστεί σωματική βία.
12.459 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκαν, με 7.467 συλλήψεις. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι οι αρχές παρεμβαίνουν, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει μεγάλο.
Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, υπήρξε αύξηση των περιστατικών και των συλλήψεων κατά περίπου 20%.
Γεωργιάδης: Όπως και να διανέμονται τα φάρμακα υψηλού κόστους, θα παραμείνουν δωρεάν
Καθημερινά συλλαμβάνονται 60-70 κακοποιητές.
Στην Ελλάδα λειτουργούν 55 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας.
Η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η οικονομική κρίση, η κοινωνική απομόνωση και η έλλειψη υποστήριξης. Παρά τις προσπάθειες των αρμοδίων, το πρόβλημα παραμένει σοβαρό, καθώς καθημερινά συλλαμβάνονται δεκάδες δράστες.
Ενδοοικογενειακή βία: Τι αλλάζει στο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπισή της
Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο σε ότι αφορά την ενδοοικογενειακή βία, με στόχο την αυστηρότερη ποινική αντιμετώπιση των δραστών και παράλληλα την αποτελεσματικότερη προστασία των θυμάτων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Σκοπός του υπουργείου είναι να σπάσει το κλίμα φόβου των θυμάτων και να είναι εξασφαλισμένοι, από το νομικό πλαίσιο, οι επιστήμονες (ανακριτές, εισαγγελείς, δικαστές) που έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση τις προσεχείς ημέρες και το πλαίσιο αυστηροποιεί τόσο τους κανόνες που, κατά πολλούς κυρίως νομικούς, είναι μια στοχευμένη “απάντηση”, σε αυτό που ο ίδιος ο κ.Φλωρίδης χαρακτήρισε “αστοχίες δικαστών”, σε ανάλογες περιπτώσεις. Κι αυτό γιατί πλέον ο “οδικός χάρτης” των διατάξεων για αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ στενός και οδηγεί σε πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση: Φυλάκιση για (σχεδόν) όλους.
Οι αλλαγές:
- Δυνατότητα προφυλάκισης ακόμη και για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας
- Βραχιολάκι και κατ’ οίκον περιορισμός σε εξαιρετικές περιπτώσεις
- Ποινές μη μετατρέψιμες και χωρίς αναστολή
- Στη φυλακή έως 6 μήνες ακόμη και για τα πλημμελήματα
- Άμεση παραπομπή σε δίκη
- Δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία των θυμάτων στο δικαστήριο
- Περιοριστικοί όροι στους δράστες πριν τη δίωξη
- Φυλάκιση για την παραβίαση των περιοριστικών όρων
- Κάθε υποτροπή του δράστη μεγιστοποιεί την ποινή του
- Ο εισαγγελέας αποφασίζει για ποινική διαμεσολάβηση
- Αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα για το καθεστώς επιμέλειας των παιδιών.
- Λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη και από τρίτους.
- Δημιουργία αρχείου αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές
- Φαρμακοποιοί και φυσικοθεραπευτές εντάσσονται στους επαγγελματίες που υποχρεούνται να αναφέρουν εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας
Ειδήσεις σήμερα
Έλον Μασκ: Η σοκαριστική του ανάρτηση ξεσήκωσε αντιδράσεις- Η απάντηση των Μυστικών Υπηρεσιών