Οι Αρχές προχώρησαν σε 86 συλλήψεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ συνολικά 35 γυναίκες ζήτησαν την εγκατάσταση της εφαρμογής του panic button. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 150 κλήσεις στην Άμεση Δράση.
Σύλληψη στη Θεσσαλονίκη για ενδοοικογενειακή βία – Η σύζυγος πάτησε το panic button
Εντωμεταξύ, η ενεργοποίηση του panic button που είχε εγκαταστήσει γυναίκα στο κινητό της τηλέφωνο οδήγησε στη σύλληψη του συζύγου της, όταν τον αντιλήφθηκε να μπαίνει στο σπίτι όπου ζει με τα ανήλικα παιδιά τους.
Ο άντρας καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο σε εξάμηνη φυλάκιση για ενδοοικογενειακή απειλή, με την ποινή του να αναστέλλεται υπό τον όρο να μην προσεγγίσει την παθούσα.
Το περιστατικό που τον οδήγησε στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης συνέβη πριν από λίγες μέρες, ενώ είχε προηγηθεί άλλο ένα επεισόδιο τον προηγούμενο μήνα, όταν το ζευγάρι συναντήθηκε για να συζητήσει τις διαδικασίες έναρξης του διαζυγίου.
Όταν, δε, ο άνδρας απείλησε τη γυναίκα ότι θα τη σκοτώσει –δηλώνοντας χαρακτηριστικά «θα σε σκοτώσω, εγώ είμαι τρελός και δεν έχω πρόβλημα να μπω φυλακή, θα μου το πληρώσεις ακριβά»–, η γυναίκα φοβήθηκε για τη ζωή της.
Panic button: Πώς χορηγείται και ποια η διαδικασία εγκατάστασης
Το θύμα θα εγκαθιστά την εφαρμογή panic button στο κινητό με έναν αριθμημένο κωδικό. Το πρώτο βήμα είναι να γίνει η εγκατάσταση της εφαρμογής, η οποία είναι διαθέσιμη και για λογισμικά ios και android. Το panic button εγκαθίστανται σε κινητά τηλέφωνα και για την εγγραφή απαιτείται η συμπλήρωση του ονοματεπώνυμου, του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και των στοιχείων διαμονής και επικοινωνίας της δικαιούχου.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να ειδοποιεί τη διεύθυνση άμεσης δράσης («100»), με το πάτημα της σχετικής ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου της, σε περίπτωση που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο ή σε απειλή κινδύνου της ζωής της ή της σωματικής ακεραιότητάς της. Εάν το συμβάν αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η διεύθυνση άμεσης δράσης Αττικής ενημερώνει άμεσα την αντίστοιχη υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.
Με το πάτημα της ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου, η εφαρμογή ενεργοποιείται και αμέσως αποστέλλεται sms στο επιχειρησιακό κέντρο της διεύθυνσης άμεσης δράσης Αττικής, με τις απαραίτητες εξατομικευμένες πληροφορίες του εγγεγραμμένου προσώπου, που βρίσκονται καταχωρημένες ως δεδομένα της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, καθώς και ο σύνδεσμος με τη θέση γεωεντοπισμού της γυναίκας που κινδυνεύει, όπως εμφανίζεται κατά τον χρόνο ενεργοποίησης της εφαρμογής.