Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ζητά παρέμβαση της Κομισιόν και κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα, τη στιγμή που στην Ελλάδα το υπουργείο Υγείας αυστηροποιεί τη χορήγηση φαρμάκων που είναι σε έλλειψη και συνταγογραφούνται. Πολύ γνωστά, κοινά φάρμακα θα δίνονται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, με τη σχετική λίστα να αναμένεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για σκευάσματα που μπορούν οι πολίτες να προμηθευτούν στο φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή και ανήκουν στην κατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων. Αυτά θα συνεχίσουν να χορηγούνται όπως και σήμερα.
Για παράδειγμα, το παιδικό σιρόπι Depon, που όλοι οι γονείς γνωρίζουν ότι είναι δυσεύρετο τις τελευταίες εβδομάδες, δεν θα συμπεριληφθεί στην υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αντίστοιχα, τα αντιβηχικά σιρόπια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι είτε Μη Συνταγογραφούμενα (για παράδειγμα, τα Sinecod και Bisolvon) είτε φυτικά.
Υποχρεωτικά
Αντίθετα, πασίγνωστα και ευρείας χρήσης φαρμακευτικά σκευάσματα που είναι συνταγογραφούμενα αλλά σε αρκετές περιπτώσεις συνηθίζεται να δίνονται είτε άτυπα χωρίς συνταγή είτε με έγχαρτη συνταγή δεν θα μπορούν να δοθούν χωρίς ηλεκτρονική συνταγή. Πρόκειται για κοινά αντιβιοτικά, αντιεμετικά, αντιφλεγμονώδη, εισπνεόμενα και άλλα σκευάσματα για αναπνευστικές παθήσεις, τα οποία ειδικά αυτή την περίοδο που οι ιώσεις κάνουν «πάρτι» έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση και καταγράφουν σημαντικές ελλείψεις. Χαρακτηριστικά -και τυχαία- παραδείγματα είναι τα εξής: Amoxil, Augmentin, Ceclor, Ponstan, Flixotide, Emetostop, Primperan, Musco-ril.
Η τελευταία λίστα του ΕΟΦ με τα φάρμακα που παρουσιάζουν μακροχρόνιες ελλείψεις ή είναι εντελώς… εξαφανισμένα, περιλαμβάνει 232 σκευάσματα.
Τις επόμενες μέρες έτοιμη η λίστα
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι έτοιμη συγκεκριμένη λίστα σκευασμάτων από τον ΕΟΦ προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι όροι χορήγησης ελλειπτικών σκευασμάτων και να επεκταθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για αυτά. Είναι ένα από τα μέτρα που συζητήθηκαν προχθές σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας.
Η τακτική αυτή ακολουθείται ήδη με τα αντιβιοτικά, τα οποία χορηγούνται υποχρεωτικά με ηλεκτρονική συνταγή, ένα μέτρο που είχε ληφθεί για να μειωθούν οι καταστροφικές συνέπειες της μικροβιακής αντοχής από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Η χορήγηση μόνο με συνταγή μείωσε την κατανάλωση κατά 18%, σύμφωνα με στοιχεία των γιατρών, οι οποίοι χαιρετίζουν την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για ελλειπτικά φάρμακα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί, όταν σκευάσματα είναι ελλειπτικά και συνταγογραφούμενα, δεν τα δίνουν χωρίς συνταγή παρά μόνο σε πολίτες που προσκομίζουν ιατρική συνταγή και αποδεικνύουν ότι τα χρειάζονται πραγματικά.
Φάρμακα: Παρέμβαση της Ε.Ε. ζητάει ο Πλεύρης
Παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων ζητά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Χθες απέστειλε επιστολή στην αρμόδια επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ζητώντας να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη-μέλη. Οπως αναφέρει ο κ. Πλεύρης, το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες και είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της Ε.Ε.
Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση το θέμα της έλλειψης φαρμάκων θα εξομαλυνθεί μέχρι το τέλος του μήνα εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Εχουμε γενόσημα φάρμακα για τα αντιπυρετικά σε όλες τις κατηγορίες. Αυτό που είναι σημαντικό να ξέρουμε όλοι είναι ότι αντιπυρετικά και γενικά παυσίπονα υπάρχουν σε άλλες ονομασίες, αλλά πάντως υπάρχουν. Κάνουμε επίσης μια πολύ μεγάλη συνεργασία με τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να αυξήσουμε τη δική μας παραγωγή, την ελληνική παραγωγή φαρμάκων, για να έχουμε περισσότερα. Και αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό, και μια σειρά άλλων μέτρων που πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Γκάγκα.
Αθεράπευτος… λαϊκισμός ΣΥΡΙΖΑ
Το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων βρέθηκε στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης. «Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει μικροκομματικά ακόμη και από ένα πρόβλημα που μαστίζει τις μεγαλύτερες χώρες με τα πιο ακριβά φάρμακα όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Αγγλία και το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. καταδεικνύει ότι δεν μπορεί να καταλάβει την παγκόσμια διάσταση του θέματος και θεωρεί το πρόβλημα εθνικό και αποκλειστικά παράλληλων εξαγωγών τη στιγμή που η έλλειψη στην παρούσα φάση αφορά πρωτίστως φάρμακα και δραστικές ουσίες που δεν εξάγονται, όπως π.χ. η παρακεταμόλη», σημείωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας.
«Οσο η ζοφερή πραγματικότητα των ελλείψεων στα φάρμακα εκθέτει την κυβέρνηση και κυρίως τον υπουργό Υγείας, ο κ. Πλεύρης αποθρασύνεται. Φταίνε οι πάντες εκτός από τον ίδιο. Φταίει η παγκόσμια έλλειψη πρώτων υλών, φταίνε οι γιατροί, φταίνε οι γονείς, φταίει πάνω απ’ όλα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.!», απάντησε με τη σειρά του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός