Προσδοκώντας να «σπάσει» η πρωτόδικη ποινή των ισοβίων θα βρεθεί σήμερα (20.02.2023) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου ο 34χρονος Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος κατηγορούμενος για την δολοφονία της 20χρονης συζύγου του Κάρολαϊν Κράουτς και την θανάτωση του κουταβιού τους, στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά στις 11 Μαΐου 2021.
Ο καταδικασμένος σε ισόβια και επιπλέον ποινή 11 ετών κάθειρξης και έξι μηνών φυλάκισης, προσέρχεται στην δίκη που αναμένεται να ξεκινήσει έχοντας αλλάξει υπεράσπιση και ελπίζοντας σε μία ευνοϊκότερη απόφαση από αυτήν που τον περασμένο Μάιο του επέβαλε το ΜΟΔ με ομόφωνη απόφαση του, αρνούμενο, επίσης ομόφωνα, να του αναγνωρίσει οποιοδήποτε ελαφρυντικό.
Δολοφονία Καρολάιν: Η ποινή
Ο καταδικασμένος σε ισόβια και 11 χρόνια κάθειρξη πιλότος θα εμφανιστεί αύριο με νέα συνήγορο, αφού τον προηγούμενο δικηγόρο του είχε παύσει με μια ανακοίνωση μέσα από τη φυλακή, κίνηση που δεν συνηθίζεται. Η νέα νομική παραστάτρια του κατηγορουμένου, Κατερίνα Μαυροειδή, ήδη μέσα από ανακοίνωσή της προχώρησε σε διάψευση δημοσιευμάτων που ήθελαν τον 34χρονο πιλότο να μη σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις για την κόρη του και να κάνει βιντεοκλήσεις από τις φυλακές, ενώ προειδοποίησε για προσφυγή στη Δικαιοσύνη για όλα τα ανυπόστατα δημοσιεύματα που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.
Πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής αναφέρουν ότι αυτήν τη φορά ο κατηγορούμενος έχει «χτίσει» μια πιο επιθετική υπεραστική γραμμή με στόχο να «πλήξει» το διά ταύτα της πρωτόδικης απόφασης και να φύγει από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο με ποινή σημαντικά μειωμένη.
Οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου με την 716/2022 απόφασή τους έκριναν ότι η δολοφονία τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παρά τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου για το αντίθετο, σημειώνοντας πως ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος «αφού κινητοποίησε με το βάρος του σώματός του και την υπέρτερη μυϊκή του δύναμη την Καρολάιν όταν κοιμόταν και αδυνατούσε να αντιδράσει άμεσα σε οποιαδήποτε σε βάρος της προσβολή, απόφραξε βίαια τις αεροφόρους οδούς αυτής, θέτοντας σε διαδρομή τον ασφυκτικό μηχανισμό, του οποίου είχε τον απόλυτο έλεγχο επί έξι συνεχόμενα λεπτά. Καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια τέλεσης της ανθρωποκτόνου πράξης ο κατηγορούμενος είχε τον χρόνο να υπαναχωρήσει από αυτήν, πλην όμως δεν λειτούργησαν οι ανασταλτικοί μηχανισμοί που θα τον απέτρεπαν από τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας, παρότι αυτός είχε πλήρη συναίσθηση, λόγω της άμεσης σωματικής επαφής του με το θύμα και των ειδικών γνώσεων παροχής πρώτων βοηθειών που διέθετε».
Μάλιστα, έκριναν απορριπτέο και ουσία αβάσιμο τον ισχυρισμό του 34χρονου ότι έδρασε εν βρασμώ ψυχής, καθώς «ακόμη κι αν θεωρηθούν βάσιμα τα πραγματικά περιστατικά, που ο κατηγορούμενος ανέφερε στην απολογία του περί έντονου φραστικού επεισοδίου ανάμεσά τους, το συμβάν αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είχε τέτοια ένταση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έκρηξη ασυγκράτητων συναισθημάτων στον κατηγορούμενο, που να αποκλείουν την ήρεμη σκέψη αυτού».
Χολαργός: ΕΔΕ για βρεφονηπιακό σταθμό που έδωσε λάθος εγγόνι σε παππού
Εκτενής αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι μεταξύ της «συναισθηματικής έκρηξης» που ισχυρίζεται ότι βίωσε ο κατηγορούμενος και της δολοφονίας δεν υπάρχει χρονική εγγύτητα. «Εκτός του ότι το επικαλούμενο συμβάν δεν παρουσιάζει τέτοια ένταση και σπουδαιότητα, που να αποκλείει την ήρεμη σκέψη, δεν υφίσταται χρονική εγγύτητα ανάμεσα στο φραστικό επεισόδιο και τον χρόνο θανάτου της Καρολάιν. Ειδικότερα, το φραστικό επεισόδιο φέρεται να συνέβη στη 01.30, ενώ η ανθρωποκτονία του θύματος τελέστηκε στις 04.30, δηλαδή δυόμισι και πλέον ώρες αργότερα, διάστημα που αποκλείει την αιφνίδια υπερδιέργερση συναισθήματος του δράστη, λαμβανομένου υπόψη ότι στο ενδιάμεσο αυτό χρονικό διάστημα το θύμα κοιμόταν και δεν προέβη σε κάποια ενέργεια που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έκρηξη ασυγκράτητων συναισθημάτων».
Δολοφονία Καρολάιν: Γιατί δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στην πρωτόδικη απόφαση
Οι δικαστές του πρωτόδικου δικαστηρίου δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, εξηγώντας πως ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο, αλλά με την από πεποίθηση υποταγή ενός ατόμου στη νομιμότητα ως προς όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς του, κατάσταση που δεν εξασφαλίζεται με την ανυπαρξία καταδίκης του για αξιόποινη πράξη. «Ο κατηγορούμενος είχε λευκό ποινικό μητρώο, πλην όμως από την απολογία του προέκυψε ότι αθέτησε συμβατική του υποχρέωση έναντι της συζύγου του μην ασκώντας υπέρ των συμφερόντων της τη διαχείριση της ατομικής περιουσίας» αναφέρεται στην απόφαση, με τους δικαστές να σημειώνουν ότι «σε κάθε περίπτωση οι περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκαν οι αξιόποινες πράξεις καταδεικνύουν την έλλειψη ενσυναίσθησης, την ψυχρότητα και την ιδιαίτερη σκληρότητα της προσωπικότητας του κατηγορουμένου, στοιχεία που μεγιστοποιούν την ποινική απαξία των πράξεών του, σε σχέση με τον μέσο όρο των παρεμφερών υποθέσεων».
Απόρριψη
Σημειώνεται ότι οι δικαστές είχαν απορρίψει και την παροχή του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς κρίθηκε αόριστος ισχυρισμός που δεν υποστηρίχθηκε από πραγματικά περιστατικά. Ωστόσο, ακόμα και αν κρινόταν ορισμένος, θα έπρεπε να απορριφθεί ως νομικά αβάσιμος, αφού «το χρονικό διάστημα του ενός περίπου έτους που έχει παρέλθει από την τέλεση των πράξεων του κατηγορουμένου δεν κρίνεται επαρκής και ικανός χρόνος, ώστε να διακριβωθεί η σαφής μεταστροφή του χαρακτήρα του, ως αποτέλεσμα πραγματική επίγνωση των συνεπειών των πράξεών του».
Ειδήσεις σήμερα
Πληρωμές εβδομάδας: Λεφτά σε 2,6 εκατ. δικαιούχους – Ποιοι θα τα πάρουν μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου