Η εισαγγελική λειτουργός άσκησε έφεση για το σκέλος της απόφασης που αφορά στην αθώωση του ηθοποιού-σκηνοθέτη για τον πρώτο καταγγέλλοντα καθώς έκρινε ότι από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, τους μάρτυρες και την κατάθεση του ίδιου του μηνυτή, η πράξη έχει τελεστεί.
Η εισαγγελέας όμως προχώρησε και στην άσκηση έφεσης σχετικά με το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν στον Δημήτρη Λιγνάδη για τις δυο περιπτώσεις βιασμών για τις οποίες καταδικάστηκε. Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο του επέβαλε κάθειρξη 12 έτη για τη μία πράξη και 5 για την άλλη, και κατόπιν της συγχώνευσης η τελική ποινή που του επιβλήθηκε ήταν 12 χρόνια με αναστολή έως το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Η κ. Χαλβά έκρινε ωστόσο ότι έπρεπε να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές και στις δυο περιπτώσεις λόγω της απαξίας και της βαρύτητας της πράξης, της βλάβης που προξένησε στα θύματα, της έντασης του δόλου του κατηγορουμένου ο οποίος εκμεταλλεύτηκε, κατά την εισαγγελέα, την εμπιστοσύνη των παθόντων λόγω της ανηλικότητάς τους.
Τι σημαίνει η έφεση του εισαγγελέα
Η απόφαση αυτή της εισαγγελέως ουσιαστικά σημαίνει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο δεν θα δικαστεί για δυο βιασμούς, αλλά και για τρεις υποθέσεις βιασμού.
Επίσης, σημειώνεται πως μετά την έφεση δεν υπάρχει πλαφόν στην ποινή φυλάκισης που μπορεί να επιβάλει το δικαστήριο στον Δημήτρη Λιγνάδη.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του είχε επιβάλει για τους δύο βιασμούς, για τους οποίους κρίθηκε ένοχος, δέκα έτη για τον έναν και πέντε έτη για τον άλλον, κατά συγχώνευση 12 έτη στη φυλακή.
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν θα μπορούσε να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή, εκτός αν ασκούνταν έφεση από το εισαγγελέα, όπως και έγινε.
Έτσι, σύμφωνα με την δικαστική συντάκτρια του MEGA, Άννα Κανδύλη, πλέον άνοιξε ο δρόμος προκειμένου, εφόσον το κρίνει το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή στον καταδικασμένο σκηνοθέτη.
Θα επιστρέψει στη φυλακή ο Δημήτρης Λιγνάδης;
Ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα που προέκυψε, μετά την άσκηση της έφεσης, είναι το εάν ο Δημήτρης Λιγνάδης θα επιστρέψει στη φυλακή. Η απάντηση σε αυτό είναι αρνητική, αφού η έφεση του εισαγγελέα δεν ακουμπά το σκέλος της αποφυλάκισης, η οποία είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Θεσσαλονίκη: Ο Θερμαϊκός θα γεμίσει σήμερα από Άι-Βασίληδες που κωπηλατούν με sup
Ανατροπή στην αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, μπορεί να φέρει μόνο ο Άρειος Πάγος, όταν καθαρογραφθεί η απόφαση και εφόσον κριθεί ότι πρέπει να ασκηθεί αναίρεση προς αυτό το σκέλος. Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι η καθαρογραφή μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και κάποιους μήνες.
Επιμένει ο Αλέξης Κούγιας: Έπρεπε να αθωωθεί ο Λιγνάδης
Ο Αλέξης Κούγιας επιμένει ότι ο σκηνοθέτης θα έπρεπε να είναι αυτός που διαμαρτύρεται κι αυτό λόγω της πρωτόδικης καταδίκης του καθώς, σύμφωνα με τον γνωστό ποινικολόγο, θα έπρεπε να αθωωθεί.
«Αντί να διαμαρτύρεται ο κ. Λιγνάδης και να εκφράζει την πικρία του γιατί καταδικάστηκε ενώ έπρεπε να αθωωθεί ολοσχερώς, αυτό το κύκλωμα που εγώ το ονόμασα στο δικαστήριο για συντομία ως «συνεργείο», που κατασκεύασε όλη αυτή την σκευωρία σε βάρος του κ. Λιγνάδη, αποδεικνύει πως ήταν σκευωρία με έντονο πολιτικό υπόβαθρο, σκευωρία από ανθρώπους που είναι στον χώρο του θεάτρου: σκηνοθέτες, ηθοποιούς κ.α.» είπε προ ημερών ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη.
Ο Αλέξης Κούγιας σημείωσε ότι «ο κ. Λιγνάδης αρχικώς κατηγορήθηκε για έξι βιασμούς, εκ των υστέρων παραμένουν τέσσερις και μετά παραμένουν δύο. Θα έπρεπε να γνωρίζετε και τους βιασθέντες. Εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να παρουσιάσω τους βιασθέντες, λόγω των αρχών μου».
«Δεν μπορεί να λέγεται βιαστής ο Λιγνάδης, που καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό, με ισχνές μειοψηφίες, αφού για έναν βιασμό μειοψήφησαν οι τρεις τακτικοί δικαστές και για τον άλλον οι δύο από τους τρεις δικαστές, δηλαδή η τακτική δικαιοσύνη δεν καταδίκασε τον Λιγνάδη» είπε ο Αλέξης Κούγιας, ενώ συμπλήρωσε πως «στην Ελλάδα και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θεωρείται κάποιος ότι έχει καταδικαστεί, όταν καταδικαστεί αμετακλήτως».
Ο ποινικολόγος υποστήριξε πως «εδώ δημιουργήθηκε μια νομική υποκουλτούρα, από κάποιους που δεν τους ενδιαφέρει η δικαιοσύνη και η δημοκρατία, αλλά τους ενδιαφέρει να αποκομίσουν οφέλη. Δεν μιλάμε για όλους τους δημοσιογράφους, μιλάμε για στρατευμένους δημοσιογράφους. Η κοινωνία δεν είναι μέσα σε ένα δικαστήριο, δεν γνωρίζει νόμους, δεν γνωρίζει πως απονέμεται δικαιοσύνη. Όταν η κοινωνία ακούει συνεχώς κάποιους ειδικούς και ειδικά οι εργαζόμενοι, που δεν είναι διαρκώς μπροστά στην τηλεόραση, δημιουργείται μια κοινωνική συνείδηση που μπορεί να οδηγήσει σε λαϊκά δικαστήρια. Αυτό γινόταν επί 18 μήνες και δεν ήξεραν και όλοι πριν ποιος ήταν ο Λιγνάδης. Μιλούσαν όλοι επί 18 μήνες, αλλά δεν ακούσαμε ποτέ τους καταγγέλλοντες. Στο δικαστήριο ήταν για πέντε μήνες μπροστά στους δικαστές. Εκρίθησαν όλοι».
Απαντώντας σε όσους βρέθηκαν απέναντί του, ο Αλέξης Κούγιας είπε πως «οι ίδιοι οι ηθοποιοί μάζεψαν 390 υπογραφές εις βάρος μου, χωρίς να είναι στο δικαστήριο, ότι ως δικηγόρος εγώ έκανα ομοφοβικές ερωτήσεις στο δικαστήριο. Εμφανίζονται και κάποιοι δικηγόροι που δεν ξέρουν και πως γίνονται τα ποινικά δικαστήρια».
«Το θέμα είναι πως μειοψήφησαν οι τακτικοί δικαστές, που σημαίνει πως υπάρχει “ανασφάλεια” για αυτήν την κρίση. Εσείς τι λέτε; Ένας άνθρωπος που καταδικάστηκε με τέτοιες μειοψηφίες, θα πρέπει να μείνει για 3 με 5 χρόνια στην φυλακή; Τόσο θέλει να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό», επεσήμανε ο δικηγόρος του σκηνοθέτη.
Ειδήσεις σήμερα
Τουρισμός για Όλους: Διπλασιάζονται τα κονδύλια του προγράμματος – Vouchers για 400.000 πολίτες