Ο κατηγορούμενος μάλιστα όταν η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, άρχισε την ανάγνωση του ηλεκτρονικού ημερολογίου της Καρολάιν, και κυρίως τα αποσπάσματα που αφορούσαν την γέννηση και τα προβλήματα υγείας της κόρης του, ξέσπασε σε κλάμματα.
Στο δικαστήριο κλήθηκε να καταθέσει έπειτα από αίτημα της εισαγγελέως και κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης εγγράφων ένας πραγματογνώμονας της αστυνομίας προκειμένου ναι εξηγήσει τι συμβαίνει με τα 17 βήματα που φέρεται να έκανε η Κάρολαιν πριν τη δολοφονία της.
Αναφερόμενος στο ρολόι χειρός της Κάρολαιν, σύμφωνα με το οποίο έκανε 17 βήματα, ενώ κοιμόταν, εξήγησε: «Ο αισθητήρας καταγράφει οποιαδήποτε κίνηση γίνεται με το ρολόι. Θα μπορούσε να είναι μια κίνηση με τον καρπό. Μεταφράζεται η κίνηση αυτόματα σαν βήματα. Θα καταγραφόταν ως βήμα. Επίσης μπορεί να μεταφέρεται το ρολόι χωρίς να είναι φορεμένο και να καταγράφει βήματα».
Υπεράσπιση: Πόσες κινήσεις πρέπει να κάνει ο καρπός για να καταγράφουν 17 βήματα;
Μάρτυρας: Δε γνωρίζω πως καταγράφει η εφαρμογή.
Υπεράσπιση: Υπήρχε περίπτωση να είναι λάθος η καταγραφή από το ρολόι;
Μάρτυρας: Καταγράφεται ακριβώς με μικρή απόκλιση
Σχετικά με την κάμερα του σπιτιού και το ποτέ τελικά αποσυνδέθηκε η κάμερα, ο μάρτυρας απάντησε: «Η κάμερα έχει μια κάρτα μνήμης. Αυτή δεν υπήρχε για να εξετάσουμε δεδομένα. Έτσι ζητήσαμε από την εταιρία να μας δώσει τις καταγραφές. Στα αρχεία καταγραφής φαινόταν ότι έγινε έλεγχος της κάρτας μνήμης στις 12.26 το βράδυ. Δεν ήταν δυνατό να βρεθεί ο ακριβής χρόνος εξαγωγής της κάρτας. Μας ενδιέφερε να δούμε αν το 12.26 είναι η ώρα που αφαιρέθηκε η κάρτα μνήμης. Η εταιρία απάντησε ότι η κάμερα εκείνη τη στιγμή ελέγχει την κάρτα μνήμης. Δεν μας απάντησαν κάτι πιο συγκεκριμένο. Δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή απάντηση».
Τα συμπεράσματά της από τη μελέτη της δικογραφίας και το διαφαινόμενο ψυχολογικό προφίλ του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η Άλκηστις Ηγουμενάκη, γιατρός, ψυχίατρος, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια.
Ειρήνη Μουρτζούκου: «Ο Παναγιωτάκης μπορεί να πέθανε στον δρόμο» - Τι είναι η πνευμονορραγία [βίντεο]
Η μάρτυρας, η οποία έχει προταθεί από την πολιτική αγωγή, αναφέρθηκε σε στοιχεία «έπαρσης και κτητικότητας» που εντοπίζονται στον κατηγορούμενο, ο οποίος, κατά την άποψή της, φέρει πολλά χαρακτηριστικά ψυχοπαθητικής ή αντικοινωνικής διαταραχής, που μπορεί να οδηγήσουν σε εκρήξεις θυμού. «Υπάρχει έπαρση και ναρκισσιστική διαταραχή, δηλαδή προκύπτει ένα αίσθημα μεγαλείου από τον έλεγχο της σχέσης αλλά και έλλειψη ενσυναίσθησης. Το βλέπουμε όταν δολοφονεί τη μητέρα του παιδιού του χωρίς να ενδιαφερθεί για το ότι θα πονέσει το παιδί του, όταν τοποθετεί το παιδί δίπλα στο άψυχο σώμα της μητέρας. Είναι μία πολύ βάρβαρη κίνηση που συναντάμε στους πολέμους. Τα μωρά έχουν οπτικά και δερματικά ερεθίσματα. Όταν σκοτώνει τον σκύλο, γιατί το ζώο ήταν και του παιδιού. Το βλέπουμε, επίσης, από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη μητέρα της Κάρολαϊν, πώς την προσεγγίζει στην κηδεία. Μια μάνα που πονάει την προστατεύουμε, δεν τη βάζουμε να πληρώνει φέρετρα. Το βλέπουμε, επίσης, από τον τρόπο που κρατάει το παιδί στην κηδεία, 9 μηνών, για τέσσερις ώρες σε μία κηδεία που, απ’ ότι ενημερώθηκα, το φέρετρο άνοιξε κάποια στιγμή. Δεν χρειαζόταν να είναι εκεί», τόνισε η μάρτυρας. Όπως σημείωσε, όλα αυτά τα στοιχεία δηλώνουν ψυχοπαθητική προσωπικότητα: «Επίσης, βλέπουμε μια αναζήτηση του θαυμασμού των άλλων. Βρήκε μια ανήλικη κοπέλα, πετούσε με το ελικόπτερο πάνω από το σχολείο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα που ψάχνει ένας άνθρωπος για να φτιάξει μια σοβαρή σχέση».
Η μάρτυρας μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο ο 34χρονος αντιμετώπισε την απόρριψη και την πρόθεση της γυναίκας του να χωρίσουν.
Πρόεδρος: Το αίσθημα της απόρριψης μπορεί να πυροδοτήσει επιθετικότητα σε σημείο ανεξέλεγκτο, έχει την ίδια ικανότητα να τιθασεύσει τα συναισθήματά του;
Μάρτυρας: Μπορεί κάποιος να το χειριστεί αν το επιθυμεί. Μπορεί να το ελέγξει, αλλά υπάρχει η τάση εκδίκησης. Το μέγεθος της εκδίκησης εναλλάσσεται.
Κατά τη γνώμη της ψυχιάτρου, δεν διακρίνεται πανικός από τον κατηγορούμενο, αλλά μόνο χειρισμός ακόμη και με το κοριτσάκι του. «Βλέπω την τάση να χρησιμοποιεί το παιδί. Είναι κακοποίηση να το βάζει πάνω στην άψυχη μητέρα και να κάθεται τέσσερις ώρες στην κηδεία της. Το παιδί αντιλαμβάνεται κάτι. Η σκέψη είναι: “Δεν με ενδιαφέρει αν πονάει. Δεν με ενδιαφέρει αν το παιδί καίγεται από τον ήλιο, είναι η προέκταση μου, είναι δικό μου, μου, μου. Δεν με ενδιαφέρει”. Δεν τον ένοιαζε τίποτα. Λείπει απόλυτα το συναίσθημα. Πουθενά, ούτε για τη γυναίκα του ούτε για το παιδί του ούτε για το σκύλο», είπε η μάρτυρας.
Όσον αφορά την Καρολάιν, η μάρτυρας ανέφερε πως εντοπίζει στοιχεία κατάθλιψης, φαινόμενο που -όπως επεσήμανε- είναι συχνό σε νέες μητέρες που δεν έχουν υποστήριξη.
Πρόεδρος: Για την προσωπικότητά της τι μπορείτε να πείτε;
Μάρτυρας: Είχε αρχίσει να νιώθει την πίεση αλλά είχε αδυναμία στο να αντιμετωπίσει την κρίση. Αν μπορούσε να μιλήσει με κάποιους ανθρώπους, στη μητέρα της, στους φίλους της, ίσως να είχε προστατευθεί, να βοηθηθεί. Φοβόταν να κάνει αυτό το βήμα.
Πρόεδρος: Γιατί δεν τα έλεγε πουθενά, πιστεύετε;
Μάρτυρας: Θεωρώ ότι οι γονείς της δεν συμφωνούσαν με τη σχέση. Απλά την επέτρεψαν. Γι’ αυτό και είχε δισταγμό…
Πρόεδρος: Αυτό πού το ξέρετε;
Μάρτυρας: Μου το είπε η μητέρα της Καρολάιν. Θεωρούσαν ότι είναι πολύ μικρή, ότι δεν είναι έτοιμη για τέτοια. Για αυτό τα έκρυβε από τους γονείς της και παντρεύτηκε κρυφά στην Πορτογαλία. Δεν το ήθελαν ακόμα, δεν είχαν κάτι κατά του κατηγορουμένου. Φαντάζομαι ότι αυτός ήταν ο λόγος που η Κάρολαϊν δεν ήθελε να μιλήσει.
Η μάρτυρας του Αναγνωστόπουλου
Μια συνταξιούχος εκπαιδευτικός που γνώριζε τον Αναγνωστόπουλο από όταν ήταν 4 ετών ήταν η μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει από την πλευρά του κατηγορουμένου. «Όταν βρισκόμαστε με τη μητέρα του λέγαμε τα νέα των παιδιών μας. Ήξερα ότι γνωρίστηκαν όταν ήταν πολύ μικρό το κορίτσι και παντρεύτηκαν μόλις τελείωσε εκείνη το σχολείο. Ήξερα ότι έκαναν και παιδάκι. Δεν τους είχα δει ποτέ ως ζευγάρι» είπε η μάρτυρας.
«Ήταν ένα παιδάκι πολύ ευγενικό, με τρόπους, πολύ έξυπνο και με μια πρωτότυπη σκέψη. Ήταν ένα παιδί που το πρόσεχες. Από τα 14 και μετά όσα γνωρίζω τα έχω μάθει από τη μητέρα του» ανέφερε και συμπλήρωσε πως ό,τι συνέβη ήταν κάτι τραγικό και δεν γνωρίζει πως κατάφερε να ανταπεξέλθει η οικογένεια.
Μάλιστα, ανέφερε ότι η οικογένεια προσπαθεί να διατηρήσει επαφές για να βλέπει το παιδάκι. Όταν ερωτήθηκε γιατί οι γονείς δεν ήρθαν να καταθέσουν απάντησε: «Είχαν άσχημες εμπειρίες από τους δημοσιογράφους και το κυνήγι που έχουν υποστεί ακόμα και στην Αλόννησο». Περιγράφοντας όσα γνωρίζει για τη σχέση του ζευγαριού από τη μητέρα του Αναγνωστόπουλου, η μάρτυρας υποστήριξε πως η μητέρα του της είπε ότι «ήταν στεναχωρημένη γιατί μετά το γάμο δεν τον έβλεπε πολύ».
Πρόεδρος: Σε τι οφειλόταν το ότι δεν υπήρχε επαφή μετά το γάμο;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω το λόγο. Ξέρω ότι η μητέρα του Μπάμπη διατηρούσε επαφές με την οικογένεια της Κάρολαιν. Τα παιδιά ίσως περνούσαν μια φάση
Στην αρχή της διαδικασίας η υπεράσπιση κατέθεσε ένσταση στο δικαστήριο με στόχο να μη ληφθεί υπόψη η κατάθεση της μάρτυρα Ελένης Μυλωνοπούλου, καθώς, όπως αναφέρουν οι συνήγοροι του πιλότου, δεν έχει την ιδιότητα της ψυχολόγου και δεν μπορεί να ερμηνεύσει συμπεριφορές, ενώ έχει υποπέσει σε αντιφάσεις.
Αύριο αναμένεται η απολογία του κατηγορούμενου, ανήμερα της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το έγκλημα στα Γλυκά Νερά.
Ειδήσεις σήμερα
Κώστας Γκουσγκούνης: Αυτές είναι οι τελευταίες φωτογραφίες του
Έιντριαν Πέιν: Βίντεο-σοκ από τη στιγμή της δολοφονίας του – Συνελήφθη ο δράστης
Μονεμβασιά: Μαρτυρίες πως ο 52χρονος είχε συνοδηγό όταν παρέσυρε και σκότωσε τα δύο άτομα