Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ παρέχουν την επιστημονική εγκυρότητα και την εμπειρία για την οργάνωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και οι σπουδαστές έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή.
Οι δράσεις για τα εκπαιδευτικά προγράμματα Διά Βίου Μάθησης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Επιμόρφωση αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης με εξειδικευμένα προγράμματα σε τομείς και εφαρμογές της τεχνολογίας.
- Ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των εν δυνάμει σπουδαστών και να ενισχυθεί η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.
- Θερινά σχολεία και σεμινάρια για τις τελευταίες εξελίξεις της έρευνας, για την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού και για την ανάπτυξη της τοπικής και γενικότερα της εγχώριας οικονομίας.
- Σειρά δομημένων διαλέξεων και σεμιναρίων σε τομείς της επιστήμης, των τεχνών και των γραμμάτων, απευθυνόμενα στον γενικό πληθυσμό ενηλίκων πολιτών.
- Δράσεις αντιμετώπισης του σύγχρονου αναλφαβητισμού και δράσεις που απευθύνονται σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και προωθούν την κοινωνική οικονομία.
Ε-learning
Ενα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή προγράμματα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι το Ε-learning.
Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για προγράμματα εξ αποστάσεως έχει αυξηθεί, με το ΕΚΠΑ να προσφέρει πάνω από 400 προγράμματα στην ελληνική γλώσσα και πάνω από 40 στην αγγλική γλώσσα, με περισσότερους από 150 καθηγητές του Ιδρύματος να συμμετέχουν στην ανάπτυξη και την υλοποίησή τους.
Το πανεπιστήμιο «μετράει» ήδη 140.000 άτομα που έχουν επιμορφωθεί μέσω των προγραμμάτων του, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα 40 εκπαιδευτικών κατευθύνσεων και επαγγελματικών τομέων αιχμής, όπως Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικά, Ναυτιλιακά, Λογιστική, Marketing, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Πληροφορική Υγεία, Νοσηλευτική, Διατροφή, Τουριστικά, Περιβάλλον, Παιδαγωγικά, Ειδική Αγωγή, Κοινωνιολογία, Πολιτισμός, Δημιουργική Γραφή κ.ά.
Η εκπαίδευση παρέχεται μόνο εξ αποστάσεως μέσω ειδικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα διά ζώσης συναντήσεων. Οι σπουδαστές έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή, videos (διαλέξεις καθηγητών), παρουσιάσεις με animation, λογισμικές εφαρμογές, live streaming συναντήσεις αλλά και virtual reality τεχνικές.
Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε αποφοίτους Πανεπιστήμιου/ΤΕΙ και απόφοιτους Λυκείου, ενώ προβλέπονται και ειδικές εκπτώσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ανέργους.
Η επιτυχής ολοκλήρωση των προγραμμάτων οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης ή Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης. Oι απόφοιτοι, μαζί με το πιστοποιητικό, λαμβάνουν και Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού Europass.
Αττική: Κλειστοί δρόμοι σήμερα, λόγω της επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου
4ος κύκλος μαθημάτων για διαμεσολαβητές
Το ΚΕΔΙΒΙΜ διοργανώνει τον τέταρτο κύκλο μαθημάτων για το Πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μπορούν στη συνέχεια να δώσουν εξετάσεις στην αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη διαπίστευση και να περιληφθούν στη λίστα διαπιστευμένων διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στους υποψήφιους διαμεσολαβητές παρέχεται η αναγκαία εκπαίδευση στο πλαίσιο του νόμου, πάνω σε πρακτικά και νομικά ζητήματα συνδεδεμένα στενά με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης και των εν γένει διαδικασιών της.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνδυασμό διά ζώσης και εξ αποστάσεως διδασκαλίας, συνολικής διάρκειας τριών εβδομάδων, η οποία αντιστοιχεί σε 110 ώρες επιμόρφωσης.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως:
-νομικούς, οικονομολόγους, μηχανικούς, ψυχολόγους και ερευνητές,
-στελέχη από τον χώρο της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού,
-ανώτερα και ανώτατα στελέχη, αλλά και στελέχη μεσαίας γραμμής που είτε βρίσκονται σε ηγετική θέση είτε προσδοκούν να αναδυθούν σε θέση ευθύνης και θέλουν να ενδυναμώσουν τις διοικητικές τους ικανότητες ιδίως σε σχέση με τη διευθέτηση-επίλυση διαφορών τόσο εντός των εταιριών όσο και με τρίτους,
-εκπαιδευτικούς κάθε ειδικότητας και στελέχη εκπαίδευσης Α’/Βάθμιας και Β΄/Βάθμιας, καθώς και προσχολικής εκπαίδευσης σε ιδιωτικό και δημόσιο πλαίσιο,
-στελέχη ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτικών οργανισμών, φορέων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λειτουργούς στον χώρο της κοινότητας ή της κοινωνίας των πολιτών, όπως συμμετέχοντες σε φορείς-μέλη ανθρωπιστικών σωματείων, οργανώσεων, ΜΚΟ κ.ο.κ.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης για το πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης «Βασική Εκπαίδευση Διαμεσολαβητών» συνοδευόμενου από το Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού Europass.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή κατόχους ισοδύναμου πτυχίου της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ.
Ακαδημαϊκός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Αντώνης Καραμπατζός, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής (CIArb) και υπεύθυνος Εκπαίδευσης είναι ο Δημήτρης Θεοχάρης, Νομικός, Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, L.L.M. (London), Διαμεσολαβητής, Εκπαιδευτής διαμεσολαβητών (C.E.D.R. London), Λέκτορας Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου.