Ωφελούμενοι της ενίσχυσης είναι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί κατά τα ημερολογιακά έτη 2011 έως και 2016, διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), είτε Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).
Το ύψος της ενίσχυσης ανά ωφελούμενο (παιδί) ανέρχεται στο ποσό των σαράντα ευρώ (40 €). Η οικονομική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε κάθε ωφελούμενο πιστώνεται στον δικαιούχο σε μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass).
Κάθε ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο ή τμήμα του πραγματικού κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας του ωφελούμενου ή των ωφελούμενων παιδιού/ων και έως του ανωτέρω ποσού.
Το πρόγραμμα, που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι υπό την «ομπρέλα» του Εθνικού Προγράμματος για τη Δημόσια Υγεία «Σπύρος Δοξιάδης», αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει τη σχέση των πολιτών με την αναγκαία οδοντιατρική φροντίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, αυτό της δωρεάν οδοντιατρικής περίθαλψης για παιδιά. Το κόστος για τον οδοντίατρο έχει ως αποτέλεσμα πολλά μικρά παιδιά, αλλά και έφηβοι, στη χώρα μας να έχουν παραμελημένο στόμα.
Σύμφωνα με την Εκθεση Πισσαρίδη (2020), η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τις δημόσιες δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα. Η συνολική χρηματοδότηση για την Υγεία μειώθηκε στο 7,7% του ΑΕΠ (2018) σε σύγκριση με 9,9% κατά μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ η δημόσια χρηματοδότηση έχει μειωθεί στο 4,5%, έναντι 7,9% στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών και δεδομένου ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, οι γονείς κρίνεται ότι πρέπει να ενημερωθούν σωστά για τις καταστάσεις εκείνες που πρέπει να προλάβουν ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα.
Διαβάστε την Υπουργική Απόφαση
Πότε ξεκινάει
Το «Dentist Pass» θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα περί τέλη Απριλίου. Αφορά σε περίπου 700.000 παιδιά ηλικίας από 6-12 ετών, τα οποία θα ωφεληθούν χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια. Πιο αναλυτικά, ωφελούμενοι της ενίσχυσης είναι παιδιά που έχουν γεννηθεί κατά τα ημερολογιακά έτη 2011 έως και 2016, υπολογίζονται σε περίπου 717.500 και διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια.
Ο παιδοδοντίατρος θα εξηγήσει στο παιδί και στους γονείς θέματα σχετικά με την πρόληψη των οδοντικών νόσων και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Θα προβεί σε φθορίωση και έλεγχο των δοντιών και θα δώσει συμβουλές αντιμετώπισης βασικών θεμάτων (τερηδόνα, ουλίτιδα κ.λπ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει βεβαιωθεί μέσω βιβλιογραφίας η σχέση μεταξύ τερηδόνας και ζυμώσιμων υδατανθράκων. Η ζάχαρη είναι η πιο διαδεδομένη και συχνή πηγή αυτών στην καθημερινή δίαιτα. Επειδή, όμως, είναι πρακτικά ανεφάρμοστο ένα παιδί να αποτραπεί πλήρως από το να καταναλώσει ζαχαρώδεις τροφές, χυμούς ή αναψυκτικά, είναι πολύ σημαντικό να δοθούν πρακτικές συμβουλές στους γονείς αναφορικά με τον τρόπο κατανάλωσής τους.
Έλληνες μαθητές: Όλη ημέρα στο κινητό, αλλά χαμηλές ψηφιακές επιδόσεις
Στο οδοντιατρείο θα πραγματοποιηθούν ιατρικές πράξεις που επιδιώκουν αφενός να εδραιώσουν τη φιλοσοφία της πρόληψης στα παιδιά και στις οικογένειές τους και αφετέρου θα εντοπίσουν πιθανά προβλήματα και θα δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον.
Οι προληπτικές πράξεις αφορούν ενδεικτικά:
1. Ελεγχο στοματικής υγιεινής
2. Καθαρισμό – απομάκρυνση πλακών
3. Φθορίωση
4. Οδηγίες στοματικής υγιεινής
Πώς θα δοθεί η ενίσχυση
Η οικονομική ενίσχυση, voucher, θα πιστώνεται στους δικαιούχους σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για το σκοπό αυτό από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό και θα ισχύει για έξι μήνες. Θα είναι, δηλαδή, στο πρότυπο άλλων vouchers που έχει δώσει ως ενίσχυση η κυβέρνηση (π.χ. Market Pass).
Οι γονείς ή κηδεμόνες των δυνητικών δικαιούχων της ενίσχυσης υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος. Κάθε οικογένεια μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά-μέλη της οικογένειας.
Για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ).
Η διαδικασία
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισέρχεται ένας εκ των ασκούντων την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα μέσω των κωδικών TAXIS και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού συμπληρώνοντας τον ΑΜΚΑ ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) του ανηλίκου, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του εισερχομένου στην εφαρμογή, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του.
Κάθε δικαιούχος του προγράμματος λαμβάνει μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass) ύψους 40 ευρώ ανά ωφελούμενο παιδί. Κάθε χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας μέχρι του άνω ποσού, που παρέχονται από οποιονδήποτε ιδιώτη οδοντίατρο.
Ακόμη τρία προγράμματα πρόληψης
Στο πεδίο των προληπτικών ελέγχων που έχει θέσει ως προτεραιότητα το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ενεργοποιηθεί το δεύτερο κατά σειρά πρόγραμμα, αυτό των δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που απευθύνεται σε γυναίκες από 21 έως 65 ετών. Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τους φαρμακευτικούς συλλόγους και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο που ψηφίστηκε χθες – το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας πριν τις εθνικές εκλογές. Ο ΕΟΠΥΥ έχει συγκεντρώσει αιτήσεις από τα διαγνωστικά εργαστήρια και τους άλλους φορείς που θα συμμετάσχουν στη δράση και αναμένεται η εναρμόνιση με συγκεκριμένες οδηγίες για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ώστε να ξεκινήσει η αποστολή των SMS προς τις γυναίκες.
Επόμενα στη σειρά είναι το πρόγραμμα για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων σε πολίτες από 30 έως 70 ετών, καθώς και η δωρεάν κολονοσκόπηση σε πολίτες από 50-70 ετών για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Από τη φυλακή στο διαμέρισμα της Rue Wiertz – Τι λέει στον Ε.Τ. για τη νέα της ζωή
Ενοίκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές [πίνακες]