Σε επαναξιολόγηση της κατάστασης για την λήξη ή όχι των μέτρων που έχουν ληφθεί μετά και τα απανωτά κρούσματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας στα Χανιά τα οποία διαχειρίζεται το Νοσοκομείο Χανίων, αναμένεται να γίνει σήμερα, Παρασκευή (18/10).
Σύμφωνα με το cretalive.gr στο νοσοκομείο Χανίων με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα, ισχύουν τις τελευταίες δύο ημέρες έκτακτα μέτρα και συγκεκριμένα ο περιορισμός του επισκεπτηρίου, ένας συνοδός ανά ασθενή με υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, μέτρο που ισχύει και για όλο το προσωπικό του νοσοκομείου.
Να σημειωθεί, ότι το τελευταίο 24ωρο ήταν δύσκολο για το νοσοκομείο, καθώς όπως τόνισε ο Διοικητής του ιδρύματος κ. Γιώργος Μπέας, «στα ΤΕΠ έφτασαν 59 νέα περιστατικά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών από την περασμένη Δευτέρα, σε 126».
Γαστρεντερίτιδα: Έξαρση σε όλη την Ελλάδα
Κρούσματα γαστρεντερίτιδας εντοπίζονται κατά τον τελευταίο μήνα σε διάφορες περιοχές της χώρας και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δηλαδή και σε παιδιά και σε ενήλικες.
Εκδηλώνεται κυρίως με διάρροιες και εμέτους, ενώ δεν αποκλείεται και ο πυρετός, αν και δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός.
Επιπλέον, φαίνεται ότι οι επιστήμονες προβληματίζονται ιδιαίτερα, διότι τα περιστατικά φαίνεται να είναι ιογενούς προέλευσης και να αποδίδονται στον νοροϊό, όμως, η τωρινή εποχή δεν είναι εποχή έξαρσης του νοροϊού. Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται χειμώνα προς την άνοιξη.
Πολυτεχνείο: Χιλιάδες στην πορεία στην Αθήνα, 150 προσαγωγές και έξι συλλήψεις - Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας δεν αποκλείεται να προέρχεται ακόμη και από την κυκλοφορία ενός νέου στελέχους, για το οποίο δεν έχει αναπτύξει ακόμη ανοσία ο πληθυσμός.
Πώς μεταδίδεται ο νοροϊός
Ο νοροϊός κάνει επιδημικές εξάρσεις γαστρεντερίτιδας, όμως, δεν ανήκει στα υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.
Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο, από τον αέρα, τα σταγονίδια και ενδεχομένως και από τον έμετο. Υπάρχει, επίσης, τροφιμογενής και υδατογενής μετάδοση του ιού.
Κατά τον ΕΟΔΥ, ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άψυχες επιφάνειες, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα μεταδοτικό σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό ατόμων.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροιες και εμέτους. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να εμφανίσουν ναυτία, κοιλιακό πόνο και κράμπες, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη, και σπανιότερα χαμηλό πυρετό.
Περίπου το 10% των περιστατικών χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, που μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία. Οι περισσότεροι ασθενείς, ωστόσο, αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες, χωρίς αντιβιοτικά ή φάρμακα, παρά μόνο με ξεκούραση, καλή διατροφή και ενυδάτωση. Κίνδυνο ζωής διατρέχουν μόνο τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.
Ο ΕΟΔΥ συστήνει σχολαστική τήρηση της υγιεινής των χεριών, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσής του νοροϊού.
Ειδήσεις σήμερα
Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Δείτε τα ποσά που προβλέπονται για τις αποζημιώσεις
Αγχος για τα χρήματα: Το πιο επικίνδυνο «προφίλ» υγείας
Ινομυώματα Μήτρας: Η σχέση τους με υπογονιμότητα και εξωσωματική γονιμοποίηση