«Ο μόνος σκοπός της ζωής μου είναι να δικαιώσω τον Γιάννη, είχα ένα παλικάρι και μου το σκότωσαν», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, καθώς μας δείχνει στο κινητό μία φωτογραφία του γιου του από τον στρατό. Ο πόνος περισσεύει, μαζί και η οργή, για τον αργό βηματισμό της Δικαιοσύνης, παρότι, όπως τονίζει ο ίδιος, εισφέρει συνεχώς νέα στοιχεία, έγγραφα και ντοκουμέντα που προκύπτουν από τη δική του έρευνα. Πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε, μέσω του συνηγόρου του, υπόμνημα στην ανακρίτρια Χαλκιδικής, ζητώντας να διευρυνθεί το βαρύ κατηγορητήριο προς την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καμπαϊλής ζητεί από τη δικαστική λειτουργό να ελεγχθούν η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, και άλλοι τρεις αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, από ενέργειες ή παραλείψεις τους.
Δριμύ «κατηγορώ»
Για τον κ. Καμπαϊλή είναι σαφές από την έρευνα που έχει διεξαχθεί έως τώρα πως ο Δήμος Κασσάνδρας είχε σοβαρές ευθύνες για τη λειτουργία του φονικού παιχνιδιού και ζητεί από την ανακρίτρια, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, να διερευνήσει «την τέλεση της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως (δι’ ενεργείας και διά παραλείψεως) από πλευράς των αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Κασσάνδρας, στο πλαίσιο συμμετοχικής πράξης».
Στο υπόμνημά του ο τραγικός πατέρας συνοψίζει όλα τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί έως τώρα και απευθύνει δριμύ «κατηγορώ» στις τοπικές Αρχές που άφησαν -όπως σημειώνει- το λούνα παρκ να λειτουργεί χωρίς άδεια, παρότι είχαν ενημερωθεί σχετικά εγγράφως από την Αστυνομία. «Οι ευθύνες των αρμοδίων του Δήμου Κασσάνδρας είναι εγκληματικές. Ενώ από τις 12-7-2024 ο Δήμος Κασσάνδρας γνώριζε μετά βεβαιότητος ότι η εν λόγω επιχείρηση λούνα παρκ εγκαταστάθηκε και λειτουργούσε χωρίς άδεια, όπως αποδεικνύεται από το … έγγραφο του Α.Τ. Κασσάνδρας που κοινοποιήθηκε στον Δήμο Κασσάνδρας με αριθμό πρωτοκόλλου …».
Ο δήμος -όπως λέει ο κ. Καμπαϊλής στο υπόμνημά του προς την ανακρίτρια Χαλκιδικής- δεν διέκοψε τη λειτουργία του λούνα παρκ, ώστε να εξασφαλίσει τη δημόσια ασφάλεια. «Αλλωστε, ο Δήμος Κασσάνδρας γνώριζε μετά βεβαιότητος ότι δεν διέθετε άδεια (αφού ο ίδιος ο δήμος τού είχε χορηγήσει άδεια τα προηγούμενα 10 χρόνια), δεν προέβη στη διακοπή λειτουργίας και σφράγισης αυτού, ως εκ του νόμου όφειλε και ενώ υπήρχε λόγος δημοσίου συμφέροντος και άμεσος κίνδυνος της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των χρηστών των παιχνιδιών του λούνα παρκ», τονίζει στο υπόμνημά του.
Ειρήνη Μουρτζούκου: Συνελήφθη η 24χρονη - Στο αυτόφωρο μετά από μήνυση
Επίσης, επειδή η δήμαρχος φέρεται να ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε γνώση του επίμαχου εγγράφου του Αστυνομικού Τμήματος, ζητεί να διερευνηθεί και αυτή η παράμετρος. «Να παραγγείλετε στον Δήμο Κασσάνδρας να απαντήσει εγγράφως σε ποια πρόσωπα διανεμήθηκε και ποιο συγκεκριμένα εάν διανεμήθηκε (σ.σ.: αναφέρει τη δήμαρχο και άλλα δύο πρόσωπα από τον δήμο) το από 9-7-2024 έγγραφο του Αστυνομικού Τμήματος Κασσάνδρας».
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
«…στερείται σχετικής γνωστοποίησης»
Σύμφωνα με τον πατέρα του Γιάννη, έναν και πλέον μήνα πριν από το δυστύχημα και συγκεκριμένα στις 9 Ιουλίου, ο αναπληρωτής διοικητής του Α.Τ. Κασσάνδρας διαβίβασε προς τον Δήμο Κασσάνδρας έγγραφό του με θέμα «Λειτουργία καταστήματος άνευ γνωστοποίησης» με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Γνωρίζεται ότι από αστυνομικό της υπηρεσίας μας διενεργήθηκε έλεγχος την 07-07-2024 και ώρα 22:45 στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, σε λούνα παρκ με την επωνυμία “…”, ιδιοκτησίας του … και διαπιστώθηκε να στερείται σχετικής γνωστοποίησης, κατά παράβαση του Ν. 4442/2016… Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες». Η επιχείρηση, όμως, συνέχισε να λειτουργεί, με το γνωστό τραγικό αποτέλεσμα.
Η ΜΟΙΡΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ
«Ο μικρότερος υιός μου, Δημήτρης, σώθηκε από τύχη»
Ο Γιώργος Καμπαϊλής ζητεί με το υπόμνημά του να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη εναντίον όλων των εμπλεκομένων για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως τελεσθείσας δι’ ενεργείας ή διά παραλείψεως, ως προς τον γιο του, Γιάννη. Επίσης, ζητεί να ασκηθεί δίωξη και για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως εις βάρος του μικρότερου γιου του, Δημήτρη, 16 ετών, που βρισκόταν στο μοιραίο παιχνίδι μαζί με τον Γιάννη, αλλά κατάφερε να κρατηθεί την τελευταία στιγμή.
«Το κάθισμα στο οποίο είχαν τοποθετηθεί τα τέκνα μου άρχισε να τρίζει, με αποτέλεσμα το κάθισμα να ξεκολλήσει και να βρει τραγικό ακαριαίο θάνατο ο 19χρονος υιός μου, Γιάννης. Ο μικρότερος υιός μου, Δημήτρης, σώθηκε από τύχη, αφού, παρά την εκτόξευση, την τελευταία στιγμή πρόλαβε και κρατήθηκε από τη χειρολαβή του καθίσματος», τονίζει στο υπόμνημά του.
Ισχυρισμοί
Σύμφωνα με τον κ. Καμπαϊλή, η δήμαρχος ισχυρίστηκε στις έγγραφες εξηγήσεις της ότι οι αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου Κοινόχρηστων Χώρων και Αδειών Καταστημάτων είχαν μεταβιβαστεί στην αντιδήμαρχο, αλλά, όταν σκοτώθηκε ο γιος του, η ίδια η δήμαρχος διέκοψε τη λειτουργία του λούνα παρκ και καταλήγει: «Σε κάθε δε περίπτωση, η ίδια η δημοτική Αρχή Κασσάνδρας με την από 6/9/24 απάντησή της σε αίτησή μου ομολόγησε ότι κατά το έτος 2024 δεν κατατέθηκε φάκελος έγκρισης λειτουργίας. Συνεπώς, δεν μπορεί να συγχωρεθεί ούτε να γίνει λόγος για άγνοια της κ. δημάρχου και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Κασσάνδρας για το νομοθετικό καθεστώς λειτουργίας και αδειοδότησης των θεματικών πάρκων (λούνα παρκ)».