Η προτροπή του Δημάρχου Αθηναίων προς τις δημοτικές παρατάξεις έγινε απόψε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και αφού η αντιπολίτευση επανέλαβε τις γνωστές αιτιάσεις για τα έργα ανάπλασης στου Στρέφη.
«Είναι μεγάλος ο πειρασμός να μπει κανείς σε μία αντιπαράθεση για τον Λόφο του Στρέφη. Σε μια λογική “εμείς ή εσείς”, να σταθεί στις εκφράσεις που ακούστηκαν περί τρομοκρατίας», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.Επικαλούμενος όσα νωρίτερα είχε αναφέρει στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», ο Δήμαρχος Αθηναίων, από την πλευρά του, τόνισε: «Ο κ. Ηλιόπουλος, είπε ότι αργήσαμε τρία χρόνια. Να το δεχτώ ως κριτική. Θα μπορούσα κι εγώ να απαντήσω 30 χρόνια άργησε ο λόφος του Στρέφη και ότι εμείς ξεκινήσαμε από το μηδέν.
Ο κ. Ηλιόπουλος, όμως, είπε και κάτι άλλο, ότι το έργο είναι αυτονόητο, απλό και κατανοητό και στον πυρήνα των υπηρεσιών του δήμου. Συμφωνούμε ότι είναι ένα έργο αυτονόητο, απλό και κατανοητό και στον πυρήνα των υπηρεσιών του δήμου. Συμφωνούμε ότι είναι κι ένα έργο υποδομών; Συμφωνούμε ότι είναι κι ένα έργο αναγκαίο; Να συμφωνήσουμε λοιπόν και ας προχωρήσουμε μπροστά. Ας βγούμε να στηρίξουμε αυτό το έργο όλοι μαζί. Γιατί στο κάτω-κάτω ποιος από εμάς φοβάται τη μαμά με το καροτσάκι; Γιατί για εκείνη γίνεται αυτό το έργο».
Ο κ. Μπακογιάννης έθεσε επιτακτικά το θέμα της καταδίκης της βίας από το Δημοτικό Συμβούλιο, εξηγώντας: «Δεν τα λέω τυχαία αυτά. Διότι φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε στο διαδίκτυο ότι στα δέντρα του Λόφου Στρέφη εφαρμόζεται η τεχνική του “tree-spiking”, δηλαδή η παγίδευσή τους με καρφιά. Κάτι που συνιστά επικίνδυνη παγίδα για όσους εργάζονται για την ανάπλαση του Λόφου…».
Για τα τραπεζοκαθίσματα
Ο κ. Μπακογιάννης απαντώντας, επίσης, στην αντιπολίτευση για τη χρονική επέκταση της ρύθμισης για τα τραπεζοκαθίσματα, σημείωσε: «Το είπα και δημοσίως, ότι η συγκεκριμένη τροπολογία η οποία ψηφίστηκε πριν μερικές μέρες, δεν μας γεννά ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Ωστόσο προκύπτει ξεκάθαρα από τα στοιχεία ότι φέτος ο δήμος έδωσε τις μισές επιπλέον άδειες από ό,τι πέρυσι, αλλά και ότι συνολικά δόθηκαν επιπλέον άδειες σε 126 καταστήματα σε σύνολο 2.500. Προκύπτει ξεκάθαρα, πρώτον ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν επιβάλλει στον δήμο να δώσει περισσότερες άδειες και, δεύτερον, ότι εμείς ως δημοτική αρχή λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας ανεξάρτητα από το τι λέει οποιαδήποτε τροπολογία και οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Φανταστείτε την Αθήνα σε 10 χρόνια – Η πρόταση μας για την ΠΥΡΚΑΛ
Καιρός: Επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες και χιόνια - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Επισημαίνοντας τις μεγάλης κλίμακας αλλαγές που επιφέρουν στο λεκανοπέδιο, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, τα έργα στο Ελληνικό, αλλά και η μεταφορά των Υπουργείων στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, ο Δήμαρχος Αθηναίων κάλεσε τις δημοτικές παρατάξεις να αναλογιστούν την Αθήνα σε 10 χρόνια από σήμερα. «Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία ξεπερνούν μία θητεία, ξεπερνούν και μία παράταξη, χωράνε μόνο σε όλη την Αθήνα. Και αυτά είναι θέματα τα οποία εξ ορισμού εξελίσσονται σε βάθος χρόνου. Έχουν να κάνουν με την Αθήνα του μέλλοντος, με την Αθήνα του αύριο. Γι’ αυτό θα ήθελα να σας παρακαλέσω να κάνετε μία άσκηση. Να κλείσετε για μισό λεπτό τα μάτια και να φανταστείτε την Αθήνα σε 10 χρόνια από σήμερα. Να δούμε λίγο ποια είναι τα μακροδεδομένα. Ένα μακροδεδομένο είναι το Ελληνικό. Το Ελληνικό είναι μία νέα πόλη, εντός του λεκανοπεδίου. Για πολλούς από εμάς υπήρξε μία θετική εξέλιξη. Συνιστά όμως μία πραγματικότητα. Είναι φυσιολογικό ότι η οικονομική και η κοινωνική ζωή της Αττικής θα μετατοπιστεί στο παραλιακό μέτωπο», είπε, ενώ για το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ, τόνισε ότι η μεταφορά των επιτελικών κυβερνητικών λειτουργιών εκτός του ορίου του Δήμου Αθηναίων, για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και γεννά πολλούς προβληματισμούς. «Εύχομαι να καταφέρουμε μέσα στην επόμενη διετία να συμμετάσχουμε όλοι μαζί σε μία υπεύθυνη και σοβαρή συζήτηση για το μέλλον γιατί αυτό αφορά όχι τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι σύμφωνα με το σχέδιο, περισσότερα από 100 κτίρια θα αδειάσουν στο κέντρο της πόλης. «Θα βρεθούμε λοιπόν με ένα κενό απόθεμα. Καταθέσαμε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση στην κυβέρνηση για το τι μπορούμε να κάνουμε. Την έχουμε αναφέρει και δημοσίως, χρειάζεται ένας προγραμματισμός σε τέσσερις άξονες: Κάποια κτίρια θα μπορούσαν να έχουν εμπορικές χρήσεις, να αξιοποιηθούν δηλαδή προς όφελος του ελληνικού δημοσίου, κάποια άλλα κτίρια θα μπορούσαν να έχουν πολιτιστικές χρήσεις, άλλα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κοινωνική κατοικία, ένα θέμα που μας απασχολεί όλους. Και κάποια που δεν έχουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, θα μπορούσαν να γκρεμιστούν. Είναι κι ένας τρόπος να κερδίσουμε τον πολυπόθητο ελεύθερο χώρο μέσα στην πόλη».
Ο κ. Μπακογιάννης, επανέλαβε τη θέση ότι «η πραγματικότητα είναι ότι διαχρονικά το δημόσιο δεν είναι ένας καλός «νοικοκύρης». Διότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν πολλά κτίρια που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αρκετά από αυτά τα έχουμε αφήσει στη μοίρα τους».Ο ίδιος, έθεσε ως μεγάλα στοιχήματα της παρούσας δημοτικής αρχής την απελευθέρωση και την αναδιανομή του δημοσίου χώρου, τη βιώσιμη κινητικότητα και τις μικτές χρήσεις.Οι μικτές χρήσεις δε διατηρούνται με εντολές – χρειάζεται σχέδιο και δουλειά «Επιμένω ότι θα πρέπει να προστατέψουμε το DNA της πόλης. Μπορούμε να βρούμε διάφορους τρόπους για να πούμε το ίδιο πράγμα. Γιατί αυτή είναι η ουσία. Πώς θα το πετύχουμε; Αυτό είναι το στοίχημα. Διότι όλοι ξέρουμε και όσοι τουλάχιστον ζουν την πραγματικότητα της πόλης, ξέρουν ότι οι μικτές χρήσεις δε διατηρούνται με εντολές, ούτε επειδή κάποιος κούνησε το δάχτυλο. Θέλει δουλειά, θέλει προσπάθεια».
Αναφορικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης για ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, ο κ. Μπακογιάννης απάντησε: «Δεν είναι και πολύ σοβαρό να ζητά η αντιπολίτευση ειδικό πολεοδομικό σχέδιο. Όταν φέραμε το σχέδιο, η ίδια η αντιπολίτευση το καταψήφισε. Ό,τι κάνατε δηλαδή με το Μετρό στα Εξάρχεια, το κάνατε και τώρα. Άλλα ψηφίζετε και άλλα λέτε. Επειδή, όμως, η υπόθεση είναι σοβαρή και θέλει μία σοβαρή αντιμετώπιση, ελπίζω έστω και τώρα την ύστατη ώρα, να μπορέσουμε όλοι να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και τους εγωισμούς μας».
«Δεν είναι μαύρο ή άσπρο το Airbnb – Θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις»
Σχετικά με το Airbnb, ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι δεν είναι μαύρο ή άσπρο και ότι η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη και πολύπλοκη. «Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δημιουργικότητά μας, να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Να συμφωνήσουμε, όμως, ένα πράγμα και αυτό θα μπορούσε να είναι η αφετηρία μιας συναίνεσης: Ότι την απόφαση για το Airbnb πρέπει να τη λάβει το δημοτικό συμβούλιο – όπως γίνεται στο 99% των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Και όχι το κεντρικό κράτος. Αν συμφωνήσουμε σε αυτό θα έχουμε κάνει μία πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο. Και πάμε όλοι μαζί να το διεκδικήσουμε».
Ειδήσεις σήμερα
Νίκος Μουτσινάς για Μάνεση: «Τα φιλιά μου στην Πέπα το γουρουνάκι»