Ο πρόσφατος σεισμός στη Σάμο και ο τραγικός χαμός των δύο ανήλικων παιδιών ανέδειξε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη η χώρα να γνωρίζει ποια κτίσματα είναι επικίνδυνα σε περιπτώσεις αντίστοιχες και να παρθούν δραστικά μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, έστειλε επιστολή στην ΚΕΔΕ. Συγκεκριμένα, καλεί όλους τους δήμους της χώρας να αποστείλουν στο ΥΠΕΝ, το αργότερο ως και την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, κατάλογο των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων και κατασκευών που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων, με αναγραφή της ακριβούς διεύθυνσης αυτών, προκειμένου το υπουργείο, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, να προχωρήσει σε σχετική αυτοψία.
Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο η νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο χωροταξικό νομοσχέδιο και μεταξύ άλλων θα αφορά τα επικίνδυνα και εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Συγκεκριμένα, επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τα ετοιμόρροπα κτίρια (που ανάγεται στο 1929) και αντιμετωπίζονται διαχρονικά κενά της νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά στη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή των εγκαταλελειμμένων κτιρίων από τους δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά. Παράλληλα, ενεργοποιείται η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες διατηρητέων θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι στα κτίρια της Σάμου. Μέχρι 5/11 είχαν ελεγχθεί συνολικά 2.436 κτίρια, εκ των οποίων τα 1.500 χρήζουν επανελέγχων και τα 18 έχουν χαρακτηριστεί ως κατεδαφιστέα. «Τα υπόλοιπα δεν έχουν πρόβλημα», επισημαίνουν από το υπουργείο Υποδομών.
Από την έντυπη έκδοση