«Ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές και ό,τι λαχανικό διαθέτουμε. Μας ζητούν και σιτηρά, αλλά τους παραπέμπω σε καλλιεργητές, γιατί εμείς δεν δίνουμε», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Σαϊνατούδης και εξηγεί τη διαδικασία λέγοντας ότι «μόλις λάβουμε το μήνυμα ή το τηλεφώνημα ζητάμε το e-mail του ανθρώπου που θέλει σπόρους και του εξηγούμε την αίτηση που πρέπει να κάνει. Σε όσο συντομότερο χρόνο γίνεται, που αυτό σημαίνει περίπου τρεις μήνες, στέλνουμε τα φακελάκια, τα οποία θα είναι για την άνοιξη του 2024 προκειμένου να καλλιεργηθούν».
Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα άτομα που ζητούν να πάρουν σπόρους τον τελευταίο μήνα. Πρόκειται για ανθρώπους που αρνούνται να βγάλουν τη νέα ταυτότητα, όπως λέει ο κ. Σαϊνατούδης. «Μέσα στο καλοκαίρι και ενώ έχουμε δηλώσει ότι θα στείλουμε σπόρους από τον Νοέμβριο, καθημερινά τουλάχιστον 20 με 50 άτομα θα επικοινωνήσουν μαζί μας για να ζητήσουν σπόρους. Αρκετοί από αυτούς είναι άνθρωποι που αρνούνται να πάρουν τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες. Ετοιμάζονται να φύγουν στο βουνό ή να αποκοπούν από τις παροχές του κράτους.
Ανθρωποι με βαθύ θρησκευτικό αίσθημα, άνθρωποι που αρνούνται την αύξηση του ελέγχου και τη στέρηση των βασικών πολιτικών ελευθεριών, όπως μας λένε. Ηδη από τον Αύγουστο έχουμε κάνει πολλά ταξίδια σε συνεργάτες του “Πελίτι” σε απομονωμένες περιοχές προκειμένου να συγκεντρώσουμε τους σπόρους που θα χρειαστούμε για να αντεπεξέλθουμε σε αυτήν τη νέα αύξηση των αιτημάτων για παραδοσιακούς σπόρους. Παράλληλα φαίνεται πόσο σημαντικό είναι το έργο της κατασκευής της Τράπεζας Σπόρων του “Πελίτι”. Μια κιβωτός για να σώσουμε ό,τι σώζεται, από σπόρους, αξίες, ιδανικά, περηφάνια, αλληλεγγύη κ.λπ.», εξηγεί ο κ. Σαϊνατούδης.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή της μη αστικής κερδοσκοπικής εταιρίας, «Πελίτι», πρώτη πόλη σε αιτήματα για διάθεση σπόρων έρχεται η Αθήνα, μετά η Θεσσαλονίκη, ενώ πάρα πολλά αιτήματα υπάρχουν από την Κρήτη. «Από το 2010 το “Πελίτι” προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε μια σειρά κρίσεων που βιώνει η ελληνική κοινωνία και να προσφέρει παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων. Μέσα από την οικονομική κρίση ο κόσμος άρχισε να αναζητάει παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων όχι για την ποιότητα της τροφής του αλλά για να έχει να φάει. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή που έγινε στις δυτικές κοινωνίες μετά την οικονομική κρίση. Το 2020 όλος ο πλανήτης βίωσε την υγειονομική κρίση. Την άνοιξη του 2020 παρατηρείται για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο η εξάντληση των αποθεμάτων σπόρων, σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, ΗΠΑ κ.λπ.
Ο κόσμος αναζητάει σπόρους, φυτά, λουλούδια κ.λπ. Δεν έχει γίνει ποτέ άλλοτε στα χρονικά τέτοια κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης σε σπόρους και φυτά σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο. Και με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχουμε ένα νέο κύμα αιτημάτων για σπόρους. Ανθρωποι που φοβούνται για την επέκταση του πολέμου και τη διατροφική κρίση αναζητούν παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων για να έχουν να φάνε. Και φτάνουμε στο σήμερα, που αυτό το καλοκαίρι έχουμε μια πρωτοφανή ξηρασία που στεγνώνει τη χώρα, καταστρέφει καλλιέργειες και κήπους, παράλληλα φωτιές καίνε τα πάντα από τη Ρόδο έως την Κέρκυρα, την Αττική και τον Εβρο, ενώ παράλληλα έχουμε και τα αιτήματα για σπόρους από άτομα που προανέφερα, που δεν θέλουν τις ταυτότητες», επισημαίνει ο κ. Σαϊνατούδης.
Το καινοτόμο «Πελίτι»
Εύβοια: «Περνούσα με τα λεφτά του πατέρα μου» λέει ο γιος του 66χρονου
Από την ιστοσελίδα της εταιρίας πληροφορούμαστε τα εξής: «Το “Πελίτι” ξεκίνησε στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου Δράμας, από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ως προσωπική του ανάγκη, την άνοιξη του 1995. Ο ίδιος είχε ξεκινήσει την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα για τις παραδοσιακές ποικιλίες τον Ιανουάριο του 1991. Το “Πελίτι” είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και η συνεργασία με τη φύση και τον κόσμο της. Από το 2003 η έδρα του “Πελίτι” είναι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Το 2009 το “Πελίτι” απόκτησε τη δική του γη, μια έκταση 6 στρεμμάτων στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας.
Το 2018 το “Πελίτι” αύξησε την έκτασή του στα 25 στρέμματα. Οι βασικοί στόχοι του “Πελίτι” είναι: Η συλλογή, η διατήρηση και η διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων και φυτών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, η δημιουργία κοινότητας στην έδρα του “Πελίτι”, με συνδετικό άξονα τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων, και η εκπαίδευση στη διατροφική αυτάρκεια μέσα από σεμινάρια. Το “Πελίτι” έχει τη δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές. Οι σπόροι αυτοί είναι παραδοσιακές ποικιλίες ανοιχτής γονιμοποίησης και δίνονται δωρεάν από το “Πελίτι”. Η περίοδος αποστολής σπόρων από το “Πελίτι” είναι από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο. Δωρεάν σπόροι διανέμονται και μέσα από τις εκδηλώσεις του “Πελίτι”».
Ειδήσεις σήμερα
Πέτρος Φιλιππίδης: Στροφή 360 μοιρών για τον ηθοποιό – Αυτό είναι το νέο επάγγελμά του [Βίντεο]