Ο Απόστολος Λύτρας μεταξύ άλλων αναφέρει πως έχει ήδη ξεκινήσει να δέχεται ψυχολογική υποστήριξη ενώ υποστηρίζει πως δεν επινόησε ο ίδιος το αφήγημα πως η 37χρονη έπεσε από τη σκάλα.
Το Δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Απόστολος Λύτρας επισημαίνει «ποτέ δεν “επινόησα” το αφήγημα ότι δήθεν έπεσε η σύζυγός μου από την σκάλα • την εκδοχή αυτή την επέλεξε η ίδια (παρά την διαφωνία μου), για την προστασία των παιδιών μας, διότι αρχικά θεώρησε ότι έτσι θα τα προστατεύσει από την αρνητική δημοσιότητα. Σε κάθε περίπτωση , σέβομαι και υποκλίνομαι στην απόφασή της να καταθέσει τι ακριβώς συνεβη».
Σε άλλο σημείο σημειώνει πως αντιλαμβάνεται την οργή του κόσμου «που επί μήνες με παρακολουθούσαν να μιλώ ως υπέρμαχος της καταδίκης κάθε μορφής βίας και, τώρα, με βλέπουν ως θύτη αυτής της ίδιας βίας που καταδίκαζα…» συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς, ο δημόσιος λόγος σε εκτοξεύει ψηλά με θόρυβο, αλλά σε γκρεμίζει σε μια στιγμή με κρότο…».
Απόστολος Λύτρας: Αναλυτικά η ανακοίνωση του
«Από την πρώτη στιγμή, που βρέθηκα ενώπιον της Δικαιοσύνης, ζήτησα συγγνώμη για την καταδικαστέα πράξη μου και υποσχέθηκα, στη σύζυγό μου και στα παιδιά μου, να αποτανθώ σε ειδικό συμβουλευτικό κέντρο, ώστε να καταλάβω τί είναι αυτό που με εξώθησε σε αυτή τη φρικτή συμπεριφορά.
Αντιλαμβάνομαι την οργή όλου του κόσμου που επί μήνες με παρακολουθούσαν να μιλώ ως υπέρμαχος της καταδίκης κάθε μορφής βίας και, τώρα, με βλέπουν ως θύτη αυτής της ίδιας βίας που καταδίκαζα… Δυστυχώς, ο δημόσιος λόγος σε εκτοξεύει ψηλά με θόρυβο, αλλά σε γκρεμίζει σε μια στιγμή με κρότο…
Όπως υποσχέθηκα, ήδη ξεκίνησα συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα και θα τηρήσω μέχρι κεραίας την υπόσχεσή μου να επανορθώσω (όσο αυτό γίνεται) αυτό που έκανα.
Θα ήθελα, μόνον, να τονίσω τα εξής: α) ουδέποτε άσκησα την οποιαδήποτε μορφής βία, λεκτική ή σωματική, στη σύζυγό μου. Αυτό, δεν αναιρεί την απαξία της πράξης μου, πλην όμως σας παρακαλώ να μην αναπαράγονται ψευδείς “ειδήσεις” για δήθεν “άλλες” πράξεις που δήθεν “τέλεσα”. β) Εκτός από εμένα, που δικαίως δέχομαι όλη αυτή την κριτική, υπάρχουν και 3 ανήλικα παιδιά, που τις τελευταίες ημέρες ζουν μια κόλαση. Η ευθύνη δεν είναι οικογενειακή και η κάθε μορφής επίθεση στο διαδίκτυο, σε βάρος μου, δεν είναι δυνατόν να μετακυλίεται σε μικρά παιδιά, λόγω του επωνύμου τους.
Θα τεθώ ενώπιον του φυσικού μου Δικαστή, θα δικαστώ και θα αποδεχθώ την τιμωρία που δικαίως θα μου επιβληθεί. Παρακαλώ, όμως, να μην γίνει αυτή η δίκη μέσα από οθόνες, ανώνυμα σχόλια μίσους κλπ.
Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι ποτέ δεν “επινόησα” το αφήγημα ότι δήθεν έπεσε η σύζυγός μου από την σκάλα • την εκδοχή αυτή την επέλεξε η ίδια (παρά την διαφωνία μου), για την προστασία των παιδιών μας, διότι αρχικά θεώρησε ότι έτσι θα τα προστατεύσει από την αρνητική δημοσιότητα. Σε κάθε περίπτωση, σέβομαι και υποκλίνομαι στην απόφασή της να καταθέσει τι ακριβώς συνέβη».
Κίνηση τώρα: Κυκλοφοριακό κομφούζιο στον Κηφισό - Μεγάλες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
Απόστολος Λύτρας: «Χαρτοπόλεμος» μετά τις παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου – Το ντοκουμέντο της σύλληψης
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση για το θέμα του πειθαρχικού ελέγχου που διατάχθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου (πρόεδρο και εισαγγελέα) σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν το θέμα της αποφυλάκισης του δικηγόρου Απόστολού Λύτρα, μετά την απολογία για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του.
Ακόμη, η ΕΕΕ επικρίνει έντονα μερίδα του Τύπου για τις απόψεις που διατυπώνει πάνω στο θέμα αυτό, δημιουργώντας πεπλανημένη εικόνα στους ακροατές και αναγνώστες τους, ενώ «επιχειρούν να ποδηγετήσουν τη Δικαιοσύνη σε ατραπούς».
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΕΕ έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με το άρθρο 109 παρ.4 του Νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν. 4938/2022) οι Εισαγγελικοί Λειτουργοί δεν ελέγχονται πειθαρχικά για κρίση που εκφέρουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενόψει και της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας που απολαμβάνουν κατ’ άρθρο 87 του Συντάγματος. Η αρχή αυτή μπορεί να καμφθεί μόνο όταν διαπιστώνεται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, υπέρβαση των ακραίων ορίων της διακριτικής ευχέρειας τους, όπως έχει παγίως κριθεί από τη νομολογία του ΑΠ και του ΣΤΕ.
Επίσης, η άσκηση του δικαιώματος της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για πειθαρχική έρευνα, σύμφωνα με τα άρθρα 109επ. του ΚΟΔΚΔΛ, ουδόλως ισοδυναμεί με πειθαρχική δίωξη του εμπλεκομένου Εισαγγελικού Λειτουργού και πολύ περισσότερο με καταδίκη του. Αντιθέτως έχει καθαρά διαπιστωτικό-διερευνητικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι δεν στοχεύει μόνο στη εξακρίβωση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών, αλλά πολλές φορές οδηγεί στην πλήρη αποκατάσταση της εικόνας του ελεγχομένου από αδίκως αποδιδόμενες σ’ αυτόν μομφές και καταγγελίες.
Εξάλλου, η κρίση που εκφέρει ένας Εισαγγελικός Λειτουργός σε σχέση με το ζήτημα της προσωρινής κράτησης κάποιου κατηγορουμένου, υπακούει στους κανόνες του άρθρου 286 ΚΠΔ και ουδόλως μπορεί να απόσχει απ’ αυτούς για λόγους προσωπικούς ή αναγόμενους στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ειδικά όταν πρόκειται για κακουργηματικές πράξεις τιμωρούμενες στο νόμο με την ποινή της πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως στην περίπτωση της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, προσωρινή κράτηση επιβάλλεται, αν δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι του άρθρου 282 ΚΠΔ και εφόσον διαπιστωθεί ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή διαμονή στην χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει την φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή τέλος κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανόν, όπως προκύπτει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης του ή από προηγούμενες αμετάκλητες καταδίκες του για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.
Με λύπη και συνάμα οργή διαπιστώνουμε ότι ο παραπάνω χαρακτήρας της εισαγγελικής κρίσης δεν γίνεται αντιληπτός και σεβαστός από κάποιους δημοσιογράφους, που αβασάνιστα επιδίδονται σε αστήρικτες και έωλες κρίσεις σχετικά με ζητήματα που, ηθελημένα ή μη, αγνοούν, παρά τη συνταγματική υποχρέωσή τους για πλήρη και έγκυρη ενημέρωση του κοινού.
Επικαλούμενοι δε αστάθμητους παράγοντες, όπως το κοινό περί δικαίου αίσθημα, δημιουργούν πεπλανημένη εικόνα στους ακροατές και αναγνώστες τους και επιχειρούν να ποδηγετήσουν τη Δικαιοσύνη σε ατραπούς, που πόρρω απέχουν από την ορθή και αμερόληπτη απονομή της με κριτήριο αποκλειστικά το Σύνταγμα, τους ισχύοντες Νόμους και τη συνείδηση του φυσικού Δικαστή. Επιδιώκοντας δε να αυξήσουν τις ήδη ασκούμενες πιέσεις και ενίοτε να εκφοβίσουν τους εμπλεκόμενους Εισαγγελικούς Λειτουργούς, επικαλούνται πειθαρχικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη σαν ακλόνητα στοιχεία των αυθαίρετων ισχυρισμών τους, παραγνωρίζοντας τον χαρακτήρα και τα αληθή αίτια αυτών των ερευνών.
Για ακόμα μία φορά η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας τονίζει ότι τέτοιου είδους δημοσιογραφικές τακτικές δεν προσήκουν σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, που σέβεται τη συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου, διαπνέεται από τον βασικό κανόνα της διάκρισης των λειτουργιών και αυτοαποκαλείται “ευνοούμενο”, ως σεβόμενο τις βασικές αρχές του Δικονομικού Ποινικού Δικαίου, τέτοιες δε ανοίκειες και αστήρικτες επιθέσεις ευνοούν μόνο φαινόμενα αυτοδικίας και κοινωνικής αναταραχής».
Απόστολος Λύτρας: Αντιδρά η Ένωση Δικαστών – «Δεν μπορεί να περνά από πειθαρχικό η κρίση των δικαστών»
Έντονη ήταν η αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε μια μακροσκελή επιστολή αναφέρει για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση Λύτρα πως «η κρίση των δικαστικών λειτουργών είτε είναι ορθή, είτε λανθασμένη, υπόκειται μόνο στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και όχι σε πειθαρχικό έλεγχο» και τονίζει πως: «Ανεξαρτήτως των παραπάνω, παρατηρούμε ότι μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις των νέων Ποινικών Κωδίκων διεξάγεται στη δημόσια σφαίρα μια προσπάθεια ταύτισης της ορθής απονομής Δικαιοσύνης με την αυστηροποίηση».
Η επιστολή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:
«Σύμφωνα με το άρθρο 87 παρ.1 του Συντάγματος « Η δικαιοσύνη απονέμεται από δικαστήρια συγκροτούμενα από τακτικούς δικαστές, που απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησίας», ενώ κατά την παράγραφο 2 «Οι δικαστές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους…». Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 109παρ.4 του ΚΟΔΚΔΛ «Δεν αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα για το δικαστικό λειτουργό: α…,β) η κρίση που ο δικαστικός λειτουργός εκφέρει κατά την άσκηση των καθηκόντων του….γ)…», ενώ και κατά το άρθρο 7 παρ. 1 της Παγκόσμιας Χάρτας του Δικαστή «Εξαιρουμένης της περιπτώσεως δόλου ή βαριάς αμέλειας, οι οποίες διαπιστώνονται με αμετάκλητη απόφαση, δεν μπορεί να κινηθεί πειθαρχική δίωξη εναντίον δικαστή ως συνέπεια ερμηνείας του νόμου, εκτίμησης γεγονότων ή της αξιολόγησης των αποδεικτικών στοιχείων που διενήργησε ο ίδιος για τον σχηματισμό της δικανικής κρίσης». Άλλωστε, όπως κρίθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμόν 25/2022 απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου του άρθρου 86 παρ. 4 Σ «..δεν επιτρέπεται πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος των δικαστικών λειτουργών για την δικαστική τους κρίση καθεαυτή, δηλαδή για την επιστημονική άποψη που ακολούθησαν όσον αφορά τα νομικά ζητήματα που αντιμετώπισαν και την πεποίθηση την οποία σχημάτισαν από την εκτίμηση των αποδείξεων».
Η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας που χειρίστηκαν τη δικογραφία σε βάρος κατηγορουμένου δικηγόρου για την πράξη της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης στο πλαίσιο κύριας ανάκρισης είναι οι μόνοι που έχουν πρόσβαση και γνωρίζουν το αποδεικτικό υλικό και οι μόνοι που μπορούν να κρίνουν τα κατάλληλα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού σε βάρος του κατηγορουμένου. Θυμίζουμε εξάλλου τον νομικό κανόνα πως η προσωρινή κράτηση επιβάλλεται κατ’ εξαίρεση σε κατηγορούμενο για κακούργημα, μόνο ως μέσο διασφάλισης της παρουσίας του στο δικαστήριο ή αποτροπής τέλεσης νέων εγκλημάτων, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που κατά περίπτωση προβλέπονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εφόσον κρίνεται αιτιολογημένα ότι τα λοιπά μέτρα δικονομικού καταναγκασμού, στα οποία δίνεται προτεραιότητα, δεν επαρκούν (ή ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση δεν μπορεί να επιβληθεί) και χωρίς να αρκεί μόνο η κατά νόμο βαρύτητα της πράξης. Η κρίση των δικαστικών λειτουργών είτε είναι ορθή, είτε λανθασμένη, υπόκειται μόνο στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και όχι σε πειθαρχικό έλεγχο.
Ανεξαρτήτως των παραπάνω, παρατηρούμε ότι μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις των νέων Ποινικών Κωδίκων διεξάγεται στη δημόσια σφαίρα μια προσπάθεια ταύτισης της ορθής απονομής Δικαιοσύνης με την αυστηροποίηση. Τα Μέσα Ενημέρωσης και η κοινή γνώμη που δήθεν αυτά εκφράζουν πλειοδοτούν στην επιβολή δρακόντειων ποινών. Οι θεσμοί των περιοριστικών όρων, της αναστολής της ποινής, η υφ΄ όρον απόλυση φαίνεται να αντιμετωπίζονται ως ακατανόητη επιείκεια παρόλο που απηχούν ισχυρούς θεσμούς του Κράτους Δικαίου, ενώ η προσωρινή κράτηση, η μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση και οι μεγάλες ποινές, ως αντίδοτο στην εγκληματικότητα.
Η ανεξαρτησία του δικαστή – ζητούμενο και επιδίωξη μιας δημοκρατικής πολιτείας – καταλύεται όταν εισάγονται στη συνείδηση του υπολογισμοί και κριτήρια τρίτων που συνεπάγονται την αλλοτρίωση της προσωπικής του πεποίθησης με τη γνώμη εκείνων που μπορούν να του ασκήσουν πειθαρχικό έλεγχο. Οι παραπάνω διαπιστώσεις της υπ΄ αριθμόν 25/2022 απόφασης που ήδη μνημονεύτηκε, δεν αρκεί να μείνουν ως θεωρητική διακήρυξη της δικαστικής ανεξαρτησίας, αλλά θα πρέπει να μετουσιώνονται καθημερινά σε πράξη».
Απόστολος Λύτρας: Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά άμεση ολοκλήρωση της ανάκρισης και παραπομπή σε δίκη
Παραγγελία για την κατά προτεραιότητα ολοκλήρωση της ανάκρισης και παραπομπής σε δίκη ζητά η Εισαγγελία Αρείου Πάγου.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στην Ανακρίτρια του 18ου Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών παραγγελία για την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της κυρίας ανάκρισης για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο.
Συγκεκριμένα, αναφέρει:
Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της πρόσφατης υπόθεσης κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον Α. Λ., η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου του Σ..Π., ως ακραία έκφραση της συνεχώς αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει την κοινωνία, αλλά και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης, διατάσσουμε, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ: α) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και β) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο.
Βερβεσός: Επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις από τον Άρειο Πάγο
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις.
Η ανακοίνωση του Βερβεσού:
«Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, με αφορμή το από 17.6.2024 κοινό Δελτίο Τύπου της Προέδρου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η ηγεσία του Αρείου Πάγου, για μια ακόμη φορά, επιχειρεί με επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις να αντιμετωπίσει τα ζητήματα, που ανακύπτουν σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, κάτι που, άλλωστε, έχει πράξει και κατά το πρόσφατο παρελθόν, όπως στις περιπτώσεις “του κινήματος της πετσέτας”, των συμβασιούχων, στο έγκλημα των Τεμπών, στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, στην υπόθεση βιασμού ανηλίκου από τον καθ’ ομολογία δολοφόνο της 11χρονης.
Η πρακτική αυτή δεν συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου και οδηγεί μαθηματικά σε οπισθοδρόμηση και απαξίωση του θεσμού και των λειτουργών του…
Ο πειθαρχικός έλεγχος των δικαστών οφείλει να γίνεται μέσω των θεσμικών διαδικασιών, όπως η Επιθεώρηση Δικαστηρίων και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Η πειθαρχική διαδικασία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην δικαιοδοτική κρίση των δικαστών, η οποία ελέγχεται μέσω των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων και πειθαρχικά σε περιπτώσεις αξιόποινης ή αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς.
Δυστυχώς, η επιχειρούμενη υποκατάσταση θεσμικών διαδικασιών και ιδίως της αναποτελεσματικής μέχρι σήμερα λειτουργίας της Επιθεώρησης Δικαστηρίων, μέσω επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεων, προσφέρει αρνητικές υπηρεσίες στη Δικαιοσύνη και οδηγεί σε ραγδαία οπισθοχώρηση της ορθής λειτουργίας της. Ετσι, περιπτώσεις πολιτών, που έχουν προφυλακιστεί και έχουν εκτίσει πολύμηνες ποινές φυλάκισης και στη συνέχεια αθωώθηκαν καθώς επίσης και περιπτώσεις προδήλως παράνομων αποφάσεων εις βάρος της ελευθερίας και της περιουσίας πολιτών δεν έχουν ελεγχθεί από τα θεσμικά δικαστικά όργανα.
Το κύρος της Δικαιοσύνης διαφυλάσσεται με την αυστηρή τήρηση των δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων και όχι με την επιλεκτικές επικοινωνιακές παρεμβάσεις και την έκδοση Δελτίων Τύπου, ανάλογα με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική επικαιρότητα».
Σύζυγος Απόστολου Λύτρα: Ο φόβος μου άρχισε και σταμάτησε το βράδυ του Σαββάτου
Δύο 24ωρα μετά τον ξυλοδαρμό της από τον σύζυγό της, γνωστό ποινικολόγο, Απόστολο Λύτρα, η σύζυγός του, Σοφία Πολυζωγοπούλου μίλησε μέσω μηνυμάτων στην Τατιάνα Στεφανίδου. Όπως αρχικά ανέφερε η 37χρονη ποινικολόγος: «Δεν φοβάμαι. Ο φόβος μου άρχισε και σταμάτησε το βράδυ του Σαββάτου», αναφερόμενη στο βράδυ που η ίδια δέχθηκε επίθεση από τον σύζυγό της, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του.
Απόστολος Λύτρας: Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή της σύλληψης του
Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ φτάνουν αλλά κι αποχωρούν από την ιδιωτική κλινική που έχει μεταφερθεί μετά τον ξυλοδαρμό της η Σοφία Πολυζωγοπούλου και οδηγούν τελικά τον Απόστολο Λύτρα στο αστυνομικό τμήμα βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Όλα έγιναν λίγο μετά τη 1 τη νύχτα όταν ο γνωστός ποινικολόγος μετέφερε με το αυτοκίνητό του την 37χρονη σύζυγό του με βαριά τραύματα στο νοσοκομείο. Ο γιατρός που την εξέτασε μόλις διαπίστωσε πως τα χτυπήματα που είχε είναι αποτέλεσμα ξυλοδαρμού ειδοποίησε την Αστυνομία.
Οι αστυνομικοί παραμένουν εκεί για περίπου 24 λεπτά και στη συνέχεια ένας άνδρας που φοράει ίδια ρούχα με αυτά που εμφανίστηκε ο Απόστολος Λύτρας στη σχολή Ευέλπιδων το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, δύο γυναίκες κι ένας αστυνομικός κινούνται πεζοί, ενώ από πίσω τους ακολουθεί με μικρή ταχύτητα το περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον γνωστό δικηγόρο και ακόμα ένα συγγενικό του πρόσωπο.
Η αντίστροφη μέτρηση για τον πρωτόγνωρο εφιάλτη που βίωσε στα χέρια του Απόστολου Λύτρα, η Σοφία Πολυζωγοπούλου ξεκίνησε στις 11:00 το βράδυ της 15ης Ιουνίου κι ενώ το ζευγάρι βρίσκονταν σε εστιατόριο των Νοτίων Προαστίων.
Ο γνωστός δικηγόρος ενοχλήθηκε από την ενασχόληση της συντρόφου του με το κινητό της τηλέφωνο και γρήγορα τα αίματα άναψαν τα αίματα. Έφυγαν από το εστιατόριο και ο Απόστολος Λύτρας αφού ξυλοκόπησε τη σύζυγο του μέσα στο αυτοκίνητο τους στη συνέχεια την μετάφερε στην ιδιωτική κλινική.
Από το βίντεο προκύπτει πως ο Απόστολος Λύτρας συνελήφθη επί τόπου, στο νοσοκομείο, μετά την καταγγελία του γιατρού και οδηγήθηκε με το όχημα της ΕΛ.ΑΣ. στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας.
Απόστολος Λύτρας: Η σύζυγος του εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτιμά ο Άρειος Πάγος
Το σκεπτικό πίσω από την διαταγή για την επίσπευση της κύριας ανάκρισης και της δίκης για τον Απόστολο Λύτρα όσον αφορά τον ξυλοδαρμό της συζύγου του εξήγησαν νωρίτερα κύκλοι του Αρείου Πάγου οι οποίοι σημειώνουν ότι η γυναίκα του εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κύκλους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η σημερινή παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη για επίσπευση της ανάκρισης και ταχεία εισαγωγή της υπόθεσης του ποινικολόγου στο ακροατήριο, πέραν του ότι είναι μια συνήθης διαδικασία στα εισαγγελικά δρώμενα, έγινε καθώς εκτιμάται ότι το θύμα και σύζυγός του, εξακολουθεί να είναι σε κατάσταση κινδύνου.
Και αυτό γιατί οι ιατρικές γνωματεύσεις, η σκληρότητα της βίας σε βάρος της συζύγου του, η υποχρέωσή του κ. Λύτρα να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα θεραπείας για να μην επαναλάβει τη βίαιη συμπεριφορά του, δεν εξασφαλίζουν ότι έχει εξαλειφθεί η επικινδυνότητά του και ότι αποκλείεται η επανάληψη της ανάλογης συμπεριφοράς.
Απόστολος Λύτρας: Η σύζυγός του ενεργοποίησε το panic button- Δεν του πέρασαν χειροπέδες- Τι απαντάει ο Σταύρος Μπαλάσκας
Στο Α.Τ. Ομονοίας βρέθηκε πριν από λίγο η σύζυγός του ποινικολόγου προκειμένου να ενεργοποιήσει το panic button που της έχει ήδη εγκαταστήσει αξιωματικός από το γραφείο ενδοοικογενειακής βίας.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η δικηγόρος Σοφία Πολυζωγοπούλου, εξομολογήθηκε ότι είναι άσχημα, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. «Είμαι χάλια και σωματικά και ψυχικά. Προσπαθώ να διαφυλάξω και τη σωματική και την ψυχική μου υγεία. Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Δεν είμαι καλά. Πώς να είμαι καλά; Δεν γινόταν άλλο», είπε.
Πώς λειτουργεί το Panic Button
Με το πάτημα ενός απλού κουμπιού στο κινητό της τηλέφωνο, μία γυναίκα που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο μπορεί να ενημερώσει άμεσα και με ασφάλεια την Αστυνομία. Η εφαρμογή λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, καθώς ο θύτης δεν αντιλαμβάνεται την ειδοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας από το θύμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση του Panic Button μειώνει τον χρόνο ενημέρωσης των Αρχών για το περιστατικό.
Ωστόσο, η μεταφορά του στον ανακριτή εγείρει θέμα πρωτοκόλλου σύμφωνα με τον αστυνομικό αναλυτή, Σταύρο Μπαλάσκα, ο οποίος δήλωσε ότι: «Εδώ έγινε μια σκηνοθεσία. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό».
«Κανονικά υπάρχει πρωτόκολλο ιδιαίτερα για όσους κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις. Είναι απαραίτητη στο πρωτόκολλο η χειροπέδηση, μέχρι που θα παραδοθούν τα άτομα στις ανακριτικές ή δικαστικές αρχές.
Ο κύριος Λύτρας έπεισε όλο τον κόσμο από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας μέχρι τον ανακριτή ότι φορούσε χειροπέδες», είπε ο Σταύρος Μπαλάσκας. Πρόσθεσε ότι υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι αστυνομικοί. «Ο αστυνομικός έσπασε το πρωτόκολλο», είπε επίσης στην εκπομπή «Super Κατερίνα».
Να θυμήσουμε ότι ο κύριος Λύτρας βγήκε από το αστυνομικό τμήμα με το σακάκι στα χέρια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι φοράει χειροπέδες.
«Εδώ έχουμε μια θεατρική παράσταση. Κατεβαίνει έχοντας στα χέρια το σακάκι και, λίγο πριν μπει μέσα, ξεχνιέται και ενώ έπρεπε να αφήσει τα χέρια μπαίνοντας για να μην υπάρχει το πλάνο… μας κοροϊδεύει μέσα στη μούρη μας», είπε από την πλευρά του ο Γρηγόρης Γκουντάρας.
Σάλος με τον Κούγια: Κακοποιητής 100% ο Λύτρας, αλλά έχει ανδρικά χαρακτηριστικά
Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε σήμερα (18/6) στην εκπομπή του ΑΝΤ1, Καλημέρα Ελλάδα και τον Γιώργο Παπαδάκη για τον συνάδελφό του, Απόστολο Λύτρα
«Ήταν υποχρεωτικό να αφεθεί ελεύθερος», δήλωσε μιλώντας για την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με θύτη τον Απόστολο Λύτρα, εξηγώντας πως πρόκειται για πλημμέλημα και όχι κακούργημα.
«Ήταν υπερβολική η ποινική δίωξη που του ασκήθηκε εις βάρος του, η ενέργεια ήταν απαράδεκτη και την παραδέχτηκε και ο ίδιος, έχει ανδρικά χαρακτηριστικά ο Αποστόλης και δεν είναι ένα τυχαίο παιδί. Παραδέχτηκε την πράξη, ενώ θα μπορούσε να επιμείνει στην αρχική του θέση», σχολίασε αρχικά ο Αλέξης Κούγιας για τον Απόστολο Λύτρα και τόνισε ότι στην υπόθεση «αναδείχθηκαν δύο πολύ σοβαρά νομικά θέματα».
«Είναι απαράδεκτη η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του. Αυτά τα χτυπήματα δεν είναι βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, είναι επικίνδυνη σωματική βλάβη, είναι πλημμέλημα, όχι κακούργημα», σημείωσε ο Αλέξης Κούγιας και είπε ότι «αυτά τα χτυπήματα δεν χαρακτηρίστηκαν ποτέ βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη είναι αυτά που του προκαλούν αναπηρία ή ακρωτηριασμό ή να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει το μέλος του το θύμα». Και τόνισε πως «έπρεπε να του επιβληθεί δίωξη για επικίνδυνη βλάβη και για ενδοοικογενειακή βία, τα οποία δεν δικαιολογούν προσωρινή κράτηση».
Επιπλέον είπε ότι αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν είναι ύποπτος τέλεσης της πράξης, ούτε ύποπτος φυγής. «Κακές στιγμές στη ζωή των ανθρώπων υπάρχουν πάντα», είπε αναφερόμενος στον ξυλοδαρμό της συζύγου του Απόστολου Λύτρα από τον ίδιο και επανέλαβε πως «όταν κάνει κάποιος κάτι και το παραδέχεται ενώπιον εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει ανδρικά χαρακτηριστικά».
«Δεν είπε κανείς ποτέ ότι πρέπει να του δώσουμε βραβείο γι’αυτό που έκανε, ο άνθρωπος αυτός έχει καταστραφεί, γιατί διέλυσε την οικογένειά του», συμπλήρωσε ο Αλέξης Κούγιας για τον Απόστολο Λύτρα. «Θα ήταν σκάνδαλο αν είχε προφυλακιστεί», τόνισε ο γνωστός δικηγόρος.
Απόστολος Λύτρας: Όλο το χρονικό και η σοκαριστική κατάθεση της συζύγου του
Ελεύθερος μετά την απολογία του σε ανακρίτρια και εισαγγελέα αφέθηκε ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος κατηγορείται για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής βίας, σε βάρος της συζύγου του, επίσης γνωστής δικηγόρου.
Ο γνωστός ποινικολόγος παρέμεινε στο γραφείο της ανακρίτριας περίπου μία ώρα, απαντώντας σε ερωτήσεις γύρω από το περιστατικό, που οδήγησε στον βίαιο ξυλοδαρμό της συζύγου του, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, της διακομιδής της στο νοσοκομείο, αλλά και τους αρχικούς ισχυρισμούς του πως τα τραύματα προήλθαν από οικιακό ατύχημα και συγκεκριμένα από πέσιμο στη σκάλα.
Μετά την κατάθεση του γιατρού, ωστόσο, σύμφωνα με την οποία ήταν σαφές πως τα τραύματα προήλθαν από ανθρώπινο χέρι, ο κατηγορούμενος δικηγόρος ομολόγησε την πράξη του, κατά τη χθεσινή του απολογία ενώπιον των δικαστικών αρχών.
Παράλληλα, φέρεται να εμφανίστηκε μετανιωμένος, ενώ σύμφωνα με δικαστικές πηγές κομβικό ρόλο στην απόφαση να αφεθεί ελεύθερος έπαιξε το γεγονός ότι στην κατάθεσή της η σύζυγος του δικηγόρου ανέφερε πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία.
Ετσι, ανακρίτρια και εισαγγελέας συμφώνησαν πως δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, αποφασίζοντας να αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους να μην πλησιάζει τη σύζυγό του στα 200 μέτρα, να μετακομίσει υποχρεωτικά από την κοινή συζυγική στέγη και να παρακολουθήσει ένα ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.
«Ομολόγησα την πράξη μου, πραγματικά ζητάω συγγνώμη για αυτό το οποίο συνέβη και από τη σύζυγό μου -την οποία πραγματικά υπεραγαπώ- και από τις τρεις κόρες μου», ανέφερε ο Απ. Λύτρας σε δήλωσή του έξω από τα δικαστήρια, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς βρέθηκα σε μια κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό για το οποίο δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Οπως κατέθεσε και η ίδια, δεν έχω υπάρξει ποτέ μου βίαιος. Δεν είναι κάτι που μπορώ να συγχωρέσω τον εαυτό μου.
Στη συνέχεια ανέφερε: «Θα κοιτάξω να δω με ποιον τρόπο, μετά από αυτό το περιστατικό που έγινε, μπορώ να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια. Γιατί πραγματικά σας το λέω, έχω χτίσει μια καριέρα και μια οικογένεια, έχει γίνει με πάρα πολύ κόπο και από εμένα και από τη σύζυγό μου και η πράξη που έγινε είναι και για εμένα κάτι αδιανόητο, όπως και για αυτή».
Απόστολος Λύτρας: Πειθαρχική έρευνα για ανακρίτρια και εισαγγελέα
Πάντως, η απόφαση της ανακρίτριας και του εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο τον Απ. Λύτρα με περιοριστικούς όρους προκάλεσε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου. Με κοινή τους δήλωση, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη ανακοίνωσαν πως διέταξαν πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες της ανακρίτριας και του εισαγγελέα στο στάδιο της προδικασίας.
Η πλευρά του Αρείου Πάγου θα ελέγξει εάν υπήρχε ορθή εφαρμογή των προϋποθέσεων του νόμου στη συγκεκριμένη περίπτωση, με δεδομένο πως υπήρχε ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας, έστω λεκτικής, από τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο, σύμφωνα με την καταγγελία της πρώην συζύγου του.
Πηγές του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας καθιστούν σαφές πως πρέπει να αναδειχθεί πως η Δικαιοσύνη λειτουργεί ως ίση προς όλους και δεν λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ προσώπων που έχουν αναγνωρισιμότητα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΥΤΡΑΣ: Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ
«Αιμορραγούσα πάρα πολύ»
Οπως έγινε στη συνέχεια γνωστό, η ανακρίτρια είχε λάβει κατάθεση από το θύμα το απόγευμα της Κυριακής, πριν την απολογία του κατηγορουμένου.
Σε αυτήν, σύμφωνα με τον Alpha, η δικηγόρος ανέφερε πως ο ξυλοδαρμός της ξεκίνησε για ασήμαντη αφορμή. «Μόλις έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο άρχισε να με βρίζει, μου έριξε την πρώτη μπουνιά στο πρόσωπο, άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση, σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου που είχε λίγο χώρο, σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο με τα χέρια του σε γροθιά.
Ολη αυτή την ώρα μου είχε πάρει το κινητό, η πόρτα ήταν κλειδωμένη, ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει. Το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα (…). Κάποια στιγμή ένιωθα ότι χάνω τις αισθήσεις μου.
Προφανώς με είδε σε αυτή την κατάσταση και σταμάτησε. Τον παρακαλούσα να με πάει στο νοσοκομείο και να μου δώσει το κινητό μου, για να ειδοποιήσω την αδελφή μου. Ο ίδιος δεν ανταποκρινόταν σε τίποτα από όλα αυτά, παρότι του έλεγα ότι θα πεθάνω, γιατί αιμορραγούσα πάρα πολύ. Ακόμη και τα ρούχα μου είχαν γεμίσει αίματα. Εγώ τον παρακαλούσα να με πάει σε ένα νοσοκομείο, του είπα ότι αν με πάει δεν θα πω ότι με χτύπησε, αλλά ότι έπεσα μόνη μου».
Στη συνέχεια, η 37χρονη περιέγραψε πως, με τα πολλά, πήγαν στο νοσοκομείο, όπου στους γιατρούς εξήγησε τι είχε συμβεί, ενώ περιέγραψε ότι είπε αρχικά στην Αστυνομία ότι έπεσε από τις σκάλες, για να μην καταλάβει ο σύζυγός της, τον οποίο, όπως είπε, δεν μπορούσε να εμπιστευθεί. Χθες, το θύμα μετέβη στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, προκειμένου να εξεταστεί.
Προς υπεράσπισή του, ο Απ. Λύτρας κάλεσε να καταθέσουν η πρώην σύζυγός του και η μεγαλύτερή του κόρη, με την πρώτη να αναφέρει κατά πληροφορίες πως δεν υπέστη βία κατά τη διάρκεια της συμβίωσής τους και πως είχε ανακαλέσει τις σχετικές της καταγγελίες. Επίσης κατέθεσε ο κουμπάρος του, επίσης ποινικολόγος, Σπύρος Δημητρίου, ο οποίος κατά πληροφορίες ανέφερε πως ποτέ δεν είχε αντιληφθεί ενδοοικογενειακή βία ανάμεσα στο ζευγάρι.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
«Αποδίδουν οι νόμοι που ψηφίζονται»
Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέροντας πως «φαίνεται ότι αυτό που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση, και η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία, να ψηφίζει, δηλαδή, νόμους που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τη Δικαιοσύνη, αποδίδει. Εδώ, αναφέρομαι στις διατάξεις που δίνουν την υποχρέωση σε ανθρώπους που εξετάζουν πιθανά θύματα, τέτοιων πράξεων, να μεταφέρουν με βάση την εξέταση αμελλητί με την εμπειρία τους, χωρίς να έχουν την οποιαδήποτε επίπτωση, τον οποιοδήποτε κίνδυνου να διωχθούν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η διαδικασία κατά του Απόστολου Λύτρα κινήθηκε με βάση μόνο την κατάθεση του γιατρού, όπως ορίζει η τροποποίηση του περασμένου Φεβρουαρίου.
Εναν νόμο που γνώριζε λόγω της ιδιότητάς της η δικηγόρος – θύμα του ξυλοδαρμού, ζητώντας από τον αστυνομικό να αρκεστεί στην κατάθεση του γιατρού, περιμένοντας η ίδια να πει τι είχε συμβεί στην ανακρίτρια.
Τέλος, την πειθαρχική δίωξη του Απ. Λύτρα αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΥΤΡΑΣ: Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ
Η επιμονή για το Panic Button «έδειξε» τη βία
Η αποδοχή της εγκατάστασης του Panic Button επιβεβαίωσε… «σιωπηρά» το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, με πρωταγωνιστή τον γνωστό ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα και θύμα την 37χρονη σύζυγό του. Αυτό σημειώνουν οι αστυνομικοί, που διαχειρίστηκαν τη δύσκολη υπόθεση τα ξημερώματα της Κυριακής, έχοντας ενημερωθεί από τον γιατρό της κλινικής που εξέτασε την δικηγόρο, μετά την επίθεση. «Επεσα από τις σκάλες», φέρεται να επέμενε, αρνούμενη να προχωρήσει σε καταγγελία και μήνυση. Ωστόσο, με ένα νεύμα της, επιβεβαίωσε στον γιατρό τη φύση των τραυμάτων της, αλλά και τον δράστη του άγριου ξυλοδαρμού. Τεχνηέντως είχε ζητήσει από τους αστυνομικούς την εγκατάσταση του κουμπιού πανικού, προκειμένου να δώσει στους αστυνομικούς να καταλάβουν ενδείξεις φόβου, είτε ότι είχε πέσει θύμα ξανά είτε ότι τρομοκρατήθηκε από τη βάναυση επίθεσή του.
«Σε ερώτησή μου ποιος άνθρωπος τη χτύπησε, αν είναι ο ίδιος που την είχε φέρει στα επείγοντα, εκείνη μου απάντησε καταφατικά. Αμεσα ενημέρωσα την Αμεση Δράση για τις δικές της ενέργειες», ανέφερε ο γιατρός στην κατάθεση του, η οποία δρομολόγησε την αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.
Η καταγραφή των τραυμάτων προκαλεί αποστροφή. «Κλινικά φέρει εκχυμώσεις και οίδημα προσώπου -μέτωπο, ζυγωματικά, αμφώ-, εκχυμώσεις οφθαλμικών κογχών (racoon eyes), θλαστικό τραύμα δεξιού λοβού, ωτός, οίδημα και αιμορραγία ρινός, εκδορές και οιδήματα άνω και κάτω χείλους, θλαστικό τραύμα γλώσσας, εκδορές και οίδημα αντιβραχίου, οίδημα στην εγγύς φαλαγγοφαλαγγικής διάρθρωσης δεξιού μικρού δακτύλου κεφαλαιμάτωμα τριχωτού.
Απεικονιστικά ευρήματα: κάταγμα ρινικού οστού, κάταγμα βάσης – παλαμιαία επιφάνεια – μέσης φάλαγγας μικρού δαχτύλου, δεξιά άκρας χειρός. Εργαστηριακώς φέρει αυξημένες τιμές CPU. Φέρει αίματα στο τριχωτό κεφαλής όπως και τούφες μαλλιών στα ρούχα και στο σώμα της», σημειώνει ο γιατρός, που άμεσα αντιλήφθηκε πως δεν πρόκειται για πτώση, αλλά για χτυπήματα από ανθρώπινο χέρι.
Κομβικό στοιχείο για τη σύλληψη του 52χρονου δικηγόρου ήταν και η επιθυμία της συζύγου του να λάβει την εφαρμογή Panic Button στο κινητό της. Επέμενε και η ίδια ότι τα τραύματά της ήταν από πτώση, ωστόσο η αποδοχή να θέσει σε λειτουργία το Κουμπί Πανικού έδινε στους αστυνομικούς ενδείξεις φόβου. Εκτός από την εφαρμογή άμεσης ειδοποίησης της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση κινδύνου, η 37χρονη ενημερώθηκε και για τη δυνατότητα μεταφοράς της σε δομή, όμως αρνήθηκε.
Το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Ομονοίας είχε ενημερωθεί από τον γιατρό και είχε ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες βάσει πρωτοκόλλου. Στις 03:30 τα ξημερώματα της Κυριακής έγινε η προσαγωγή του Απόστολου Λύτρα, ενώ παράλληλα κατασχέθηκαν τα δύο όπλα που είχε νόμιμα στην κατοχή του, όπως προβλέπεται από το νόμο. Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του γιατρού, ο δικηγόρος είχε μεταφέρει τη σύζυγό του στην ιδιωτική κλινική στη 01:30, όπου ανέφερε ότι είχε πτώση στις σκάλες στις 00:10.
Καταγγελία πρώην συζύγου
Στις 16 Οκτωβρίου του 2017, ο Απόστολος Λύτρας φέρεται να είχε απασχολήσει και πάλι τις Αρχές για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, μετά από μήνυση που είχε υποβάλει σε βάρος του η πρώην σύζυγός του, στο Αστυνομικό Τμήμα των Βριλησσίων. Είχε καταγγείλει τον 52χρονο ποινικολόγο για εξύβριση και απειλή. Ο δικηγόρος καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό, αλλά στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο η καταγγελία αποσύρθηκε από την πρώην σύζυγο και δεν υποστηρίχθηκε η σε βάρος του κατηγορία.