Οι συνοροφύλακες στη μεθόριο με τη Βόρεια Μακεδονία έχουν έρθει αντιμέτωποι εδώ και μερικούς μήνες με το νέο, «ασυνήθιστο» κύμα μεταναστευτικών ροών, βόρειας προέλευσης, που χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό.
«Ηδη από το καλοκαίρι, παρατηρούμε μεταναστευτική πίεση και από την ελληνοσκοπιανή μεθόριο. Εκεί που δηλαδή μετά τη διάλυση του καταυλισμού της Ειδομένης δεν είχαμε ιδιαίτερη κίνηση, σήμερα παρατηρούμε πως διάφορα κυκλώματα χρησιμοποιούν αυτό το μεταναστευτικό μονοπάτι για να εισέλθουν στην Ελλάδα», σημειώνει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.
Αβάνα – Μόσχα, Νέο Δελχί – Μόσχα, Βελιγράδι, Σκόπια, Ειδομένη. Πρόκειται για τους σταθμούς της νέας μεταναστευτικής οδού που έκανε την εμφάνισή της τους τελευταίους μήνες του 2022.
Περάσματα
Κυκλώματα διακινητών, έχοντας παρακάμψει τα σύνορα με την Τουρκία, χρησιμοποιούν τη Ρωσία ως αφετηρία της παράνομης δράσης τους και τη Βόρεια Μακεδονία ως πέρασμα διοχέτευσης παράτυπων μεταναστών. Οπως σημειώνουν οι συνοροφύλακες, πρόκειται στην πλειονότητά τους για… άτομα ινδικής και κουβανικής καταγωγής. Στις 22 Νοεμβρίου, άνδρες του γραφείου Ασφαλείας του Α.Τ. Παιονίας Κιλκίς συνέλαβαν Πακιστανό διακινητή που είχε μόλις περάσει από τα Σκόπια 10 Ινδούς παράτυπους μετανάστες.
Είναι ενδεικτικό ότι το 80% των Ινδών που περνούν τα ελληνικά σύνορα χρησιμοποιεί την ελληνοσκοπιανή μεθόριο. Οι μετανάστες πετούν νόμιμα με όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τη Ρωσία προς τη Σερβία και το Βελιγράδι και εκεί αναλαμβάνουν δράση οι δουλέμποροι. Αφού περνούν τα χαρτιά των «πελατών» τους, οδηγούν οδικώς και με τα πόδια προς τα Σκόπια και από εκεί περνούν στην Ελλάδα από «τρωτά» σημεία των συνόρων στην Ειδομένη. Στη συνέχεια, τα εγχώρια κυκλώματα τους μεταφέρουν προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Παιδικά χωριά SOS: 20% των ανηλίκων έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής κακοποίησης
Δίκτυο
Τον περασμένο Μάρτιο, στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων είχαν εντοπίσει κύκλωμα μαστροπών από την Κούβα, που φέρεται να είχε επαφές με διακινητές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσω του συγκεκριμένου διεθνούς δικτύου, έφταναν χωρίς τη θέλησή τους στην Ελλάδα γυναίκες με οικονομικά προβλήματα από την Κούβα. Τον Δεκέμβριο του 2021, οι Αρχές σταμάτησαν 84 Κουβανούς μετανάστες στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου, λίγο πριν επιβιβαστούν σε αεροπλάνο προς το Μιλάνο. Ολοι τους είχαν πλαστά έγγραφα Ισπανίας, ενώ δεν είχαν χαρτιά νόμιμης εισόδου και διαμονής στη χώρα.
«Εχουμε επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην προσέλκυση από όλη την υφήλιο μεταναστών προκειμένου να τους διαχειριστεί πολιτικά, οικονομικά και απάνθρωπα. Δεν είναι όμως μόνο η Τουρκία. Τελευταία, βλέπουμε πως αυτά τα μεταναστευτικά μονοπάτια των κυκλωμάτων περνούν και από τη Ρωσία που καταφθάνουν μετανάστες και από εκεί πάλι αεροπορικώς στις χώρες των Βαλκανίων και κατόπιν, αφού πρώτα “χάσουν” τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, τα κυκλώματα επιχειρούν να τους περάσουν κυρίως από την ελληνοσκοπιανή προς την Ελλάδα. Aρα αυτό που παλιότερα είχαμε εντοπίσει, ότι η Τουρκία προσείλκυε μετανάστες μέσω αεροπορικών πτήσεων, βλέπουμε σήμερα να συμβαίνει και στη Ρωσία», αναφέρει ο Παναγιώτης Χαρέλας.
Ειδήσεις σήμερα
«Κιβωτός του Κόσμου»: Λειτουργούσε «με όρους αίρεσης» – Εξηγήσεις δίνει ο πατέρας Αντώνιος
Βραζιλία: Υπό έλεγχο η κατάσταση στην πρωτεύουσα – Επέστρεψε ο Λούλα