Ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης μιλά σε παρουσίαση με θέμα την πρώτη εφαρμογή για το διαδραστικό πρόγραμμα ασφαλής πλοήγησης στο διαδίκτυο, που πραγματοποιείται στο υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής ΣαίταςΙστοσελίδα
Τα θύματα που θα πατήσουν στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο για να ενημερωθούν για τη δήθεν επένδυση που «διαφημίζει» ο Ελον Μασκ βρίσκονται μπροστά σε μια ιστοσελίδα, η οποία τους ενημερώνει για την πλατφόρμα επένδυσης της Tesla, εταιρίας του Ελον Μασκ, η οποία «σκοπεύει να βοηθήσει οικογένειες να γίνουν πλουσιότερες». Σε αυτά που γράφουν οι επιτήδειοι το θύμα διαβάζει ότι η νέα πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων της Tesla με την ονομασία «Bitcoin Smarter» μπορεί να «μετατρέψει οποιονδήποτε σε εκατομμυριούχο μέσα σε 3-4 μήνες. Στο “Bitcoin Smarter”, ένας χρήστης θα κάνει απλώς μια αρχική κατάθεση στην πλατφόρμα, συνήθως 250 ευρώ ή περισσότερο, και ο αυτοματοποιημένος αλγόριθμος συναλλαγών θα κάνει τη δουλειά».
Στο ίδιο κείμενο, οι επιτήδειοι παρουσιάζουν και μια υποτιθέμενη «αποκλειστική συνέντευξη» με τον CEO της Tesla, Ελον Μασκ. Σε αυτήν την ψεύτικη και συνάμα παραπλανητική συνέντευξη ο Ελον Μασκ φέρεται να λέει: «Η νεότερη πλατφόρμα μας “Bitcoin Smarter” θα βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν πλουσιότεροι γρήγορα, αντί να εργάζονται για το κάθε ευρώ, θα κάνουμε τα χρήματα να λειτουργήσουν για εσάς».
Στο τέλος της υποτιθέμενης συνέντευξης με τον Ελον Μασκ, οι επιτήδειοι παρουσιάζουν πώς λειτουργεί το σύστημα, ενώ υπάρχουν και δηλώσεις υποτιθέμενων επενδυτών που έχουν βγάλει χιλιάδες ευρώ μέσα σε λίγες ημέρες επενδύοντας 250 ευρώ. «Είναι τόσο εύκολο στη χρήση ακόμα και για εμένα! Δεν έχω κάνει ποτέ συναλλαγές στο παρελθόν, αλλά βγάζω 3.000+ ευρώ την εβδομάδα και αγαπώ τη ζωή», αναφέρει μια υποτιθέμενη επενδύτρια προκειμένου να πεισθούν οι αφελείς που θα το διαβάσουν. Ενώ ένας άλλος υποτιθέμενος επενδυτής αναφέρει: «Μπόρεσα να σταματήσω, επιτέλους, τη δουλειά μου χάρη αποκλειστικά στο “Bitcoin Smarter”. Εχω βγάλει τόσα πολλά, τόσο εύκολα».
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ «ΨΑΡΕΜΑ»
Εξαπάτηση μέσω τηλεφώνου με θύματα χιλιάδες Ελληνες
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Ο παραπάνω τρόπος εξαπάτησης είναι ο πιο πρόσφατος. Εχουν προηγηθεί οι τηλεφωνικές απάτες με λεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θύματα χιλιάδες Ελληνες. Ενα από αυτά ο 62χρονος Γ.Γ., μηχανικός στο επάγγελμα, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2022 έχασε περίπου 80.000 ευρώ από τους απατεώνες. Μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ανέφερε: «Με έπαιρναν τηλέφωνο για να επενδύσω σε πλατφόρμες και μου έλεγαν ότι με 250 ευρώ θα έβγαζα χιλιάδες ευρώ. Ξεκίνησα να επενδύω, αλλά μέσα σε έναν μήνα κατάλαβα ότι πρόκειται για απάτη. Πήγα στην Αστυνομία και έκανα καταγγελία, ενώ έφθασα μέχρι και στις τράπεζες του εξωτερικού, όπου είναι τα χρήματά μου. Τώρα περιμένω εδώ και πέντε μήνες να σταλεί αίτημα των ελληνικών διωκτικών Αρχών στις τράπεζες αυτές προκειμένου να μου επιστραφούν τα χρήματα. Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να λειτουργεί γρήγορα σε αυτές τις περιπτώσεις των θυμάτων».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο 62χρονος μηχανικός, οι επιτήδειοι του τηλεφωνούσαν από ένα αγγλικό νούμερο και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής μια γυναικεία φωνή τού υποσχόταν «τρελά» κέρδη σε σύντομο χρόνο. «Με βρήκαν σε μια περίεργη καταθλιπτική φάση της ζωής μου που ήθελα από κάπου να πιαστώ. Ακόμη δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πώς τους πίστεψα και έχασα τα χρήματά μου».
Παραπλάνηση
Και αν για τον 62χρονο η υπόθεση βρίσκεται σε τέτοιο σημείο όπου αν κινηθούν άμεσα οι ελληνικές Αρχές και στείλουν το απαιτούμενο αίτημα στις τράπεζες θα πάρει τα χρήματά του, δεν ισχύει το ίδιο για τη συνταξιούχο του Δημοσίου Ζ.Ε., η οποία παραπλανήθηκε και έχασε πάνω από 50.000 ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και το περασμένο Πάσχα.
«Βρήκα την εταιρία από το Ιντερνετ από διαφημίσεις, μπορεί και από το facebook, δεν θυμάμαι. Στην αρχή μπήκα για πλάκα, αλλά μετά μπερδεύτηκα. Ξεκίνησα για λίγο με λίγα χρήματα και μετά μου έλεγαν “πρόσθεσε και άλλα να βγάλεις περισσότερα”. Οταν τους ζητούσα τα κέρδη μου, με εκβίαζαν να βάλω περισσότερα. Οταν τους ζήτησα το κεφάλαιό μου και ότι δεν θέλω κέρδη, με απειλούσαν λέγοντάς μου ότι θα με κυνηγήσει το αγγλικό Δημόσιο και τέτοιου είδους απειλές. Εχω κάνει καταγγελία, αλλά μέχρι στιγμής τίποτα. Τώρα με καλούν και μου λένε ότι, αν θέλω τα λεφτά μου πίσω, να τους δώσω 5.000 ευρώ ή και 15.000 ευρώ για να μου τα φέρουν».
Λογισμικό
Τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται από τηλεφωνικές κλήσεις. Ενα λογισμικό καλεί τυχαίους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους υπαλλήλους της «επενδυτικής εταιρίας» να πιέζουν τους ανυποψίαστους συνομιλητές τους να μη χάσουν τη μεγάλη επενδυτική ευκαιρία.
«Μέχρι αυτήν τη στιγμή η απάτη των 250 ευρώ, όπως λέγεται, φθάνει τα 350 – 400 εκατομμύρια ευρώ. Οι ανυποψίαστοι επενδυτές τοποθετούν τα χρήματά τους σε μια πλατφόρμα, η οποία παρουσιάζει κέρδη. Πρόκειται για αριθμούς χωρίς πραγματικό αντίκρισμα και αυξομειώνουν ανάλογα με την πίεση που ασκούν στα θύματά τους οι απατεώνες», εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI), Μανώλης Σφακιανάκης. «Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι κανείς δεν γίνεται πλούσιος με 250 ευρώ. Ο κόσμος πρέπει να εμπιστεύεται τα τραπεζικά συστήματα για τις επενδύσεις του. Εκτός αυτών υπάρχει κίνδυνος τα χρήματα να χαθούν, όπως έχουμε δει σε χιλιάδες περιπτώσεις. Μακριά από τις απάτες τις ευκαιριακές και ειδικά των 250 ευρώ», επισημαίνει.
Τα παραπάνω λόγια του κ. Σφακιανάκη ίσως είχαν φανεί χρήσιμα στον συνταξιούχο του Δημοσίου Β.Φ., αν τα είχε υπ’ όψιν του αφού έχασε περίπου 50.000 ευρώ από τη συγκεκριμένη απάτη. «Με καλούσαν από ένα νούμερο αγγλικό και με έπεισαν να ανοίξω λογαριασμό και να επενδύσω 250 ευρώ. Από αυτό το ποσό άρχισα να στέλνω 500 ευρώ και έφθασα να επενδύω 3.000 ευρώ. Οταν τους ζήτησα κάποια κέρδη, μου έστειλαν τις 3.000 ευρώ και εκεί τους εμπιστεύτηκα. Μέσα σε τρεις μήνες, όμως, έχασα περίπου 50.000 ευρώ, αφού συνέχισα να επενδύω. Οταν τους ζήτησα τη δεύτερη φορά πίσω τα χρήματά μου, απλώς εξαφανίστηκαν. Τώρα με καλούν να τους δώσω μερικές χιλιάδες ευρώ για να πάρω τα λεφτά μου».
«ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Τον Δεκέμβριο του 2021 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναγκάστηκε να εκδώσει προειδοποιήσεις κινδύνου για τις απάτες των 250 ευρώ, καθώς επιτήδειοι έστελναν ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) εμφανιζόμενοι δήθεν ως στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ζητώντας χρήματα από επενδυτές που είχαν χάσει λεφτά προκειμένου να τους υποστηρίξουν στην υπόθεση διεκδίκησης της χαμένης τους περιουσίας.
Στην προειδοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς το επενδυτικό κοινό τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Τα ύποπτα πρόσωπα συνήθως μιλούν άπταιστα ελληνικά και φαίνεται να έχουν γνώσεις οικονομικών θεμάτων. Χρησιμοποιώντας μεθόδους επιθετικής διάθεσης χρηματοπιστωτικών μέσων (marketing) μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ισχυριζόμενα ότι προέρχονται από αξιόπιστες εταιρίες και υποσχόμενα “ασφαλείς επενδύσεις”, διαφημίζουν συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κυρίως, σε συνάλλαγμα (FOREX), πολύτιμα μέταλλα, πετρέλαιο, συμβόλαια επί διαφορών (CFDs) και κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin.
Πολλές φορές, κατευθύνουν τους ανυποψίαστους επενδυτές σε ιστοτόπους ή χρησιμοποιούν μαρτυρίες και υλικό που φαίνεται αληθινό και δεν είναι εύκολο να διακρίνει κάποιος ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Διαφημίζουν διαδικτυακές πλατφόρμες συναλλαγών οι οποίες δεν είναι αδειοδοτημένες και υπόσχονται υψηλές αποδόσεις για να προσελκύσουν επενδυτές σε επενδύσεις οι οποίες, ενώ φαίνεται ότι προσφέρουν λογικές ή υψηλές αποδόσεις, στην πραγματικότητα μπορεί και να αφορούν σε παράνομη δραστηριότητα. Χρησιμοποιούν δε πολλές φορές εικόνες ειδών πολυτελείας ή διάσημα πρόσωπα, ώστε να πείσουν για τις επενδύσεις αυτές».
Παρά το γεγονός ότι έχουν σχηματιστεί πολλές σχετικές δικογραφίες από τις εισαγγελικές Αρχές, είναι αρκετά δύσκολο να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα αυτά που δρουν διεθνώς.
Ειδήσεις σήμερα
Ειρήνη Βολιώτη: Με έχει χτυπήσει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν