Από το πρωί της Πέμπτης (16/3/2023) χιλιάδες συμπολίτες μας, νέοι, ηλικιωμένοι, μαθητές, φοιτητές, εργατικά συνδικάτα, από κάθε γωνιά της χώρας, βρίσκονται στον δρόμο θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλoυν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και να καταδείξουν τον προβληματισμό τους και την οργή τους για την ανείπωτη τραγωδία που έλαβε χώρα στα Τέμπη.
Απεργία 16 Μαρτίου: Πλημμύρισαν οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα
Μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ καθώς και άλλων ομοσπονδιών στην πλατεία Συντάγματος για την σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, σε μία ακόμη διαμαρτυρία για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη.
Στην πλατεία Κλαυθμώνος από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί η ΑΔΕΔΥ, εργατικά κέντρα και σωματεία εργαζομένων οι οποίοι θα κατευθύνονταν στη Βουλή.
Επιπλέον, μαζική απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ καθώς και πλήθος εργατικών κέντρων.
Η κίνηση των οχημάτων διεκόπη στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστημίου και στην οδό Σταδίου.
Μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς: Χώματα έπεσαν πάλι στον Κηφισό - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία
Απεργία 16 Μαρτίου: Βροχή από μολότοφ και κρότου λάμψης στο Σύνταγμα
Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στο κέντρο της Αθήνας.
Συγκεκριμένα ομάδα από κουκουλοφόρους πέταξαν βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι. Μετά την επίθεση που δέχθηκαν οι αστυνομικοί των ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση χημικών προκειμένου να απωθήσουν τους επιτιθέμενους νεαρούς.
Τα επεισόδια αρχικά ξεκίνησαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος αλλά γρήγορα επεκτάθηκαν και στην πάνω πλευρά της πλατείας, μπροστά από τη Βουλή.
Απεργία 16 Μαρτίου: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική θα κινηθούν συγκεκριμένες ώρες, ώστε να εξυπηρετήσουν όσους πολίτες θελήσουν να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.
Λόγω στάσης εργασίας σωματείων εργαζομένων, οι Γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό και το Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα.
Κατά το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργίας των Γραμμών του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» και «ΟΜΟΝΟΙΑ» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.
Γραμμή 1 «Πειραιάς – Κηφισιά»:
- Οι σταθμοί της Γραμμής θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αναχωρούν οι πρώτοι συρμοί από τους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς.
- Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από τους τερματικούς σταθμούς Κηφισιά και Πειραιά στις 14:35.
Γραμμές 2 & 3 Μετρό: Οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί, ενώ οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
- από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 14:56
- από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 14:52
- από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 14:47
- από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:54
- από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 14:31
- από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:34
Τραμ: Οι πρώτοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
- από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη στις 10:18
- από Πικροδάφνη προς Σύνταγμα στις 09:58
- από Ασκ. Βούλας προς Αγ. Τριάδα στις 09:55
- από Αγ. Τριάδα προς Ασκ. Βούλας στις 10:07
Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
- από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη στις 14:42
- από Πικροδάφνη προς Σύνταγμα στις 14:22
- από Ασκ. Βούλας προς Αγ. Τριάδα στις 14:07
- από Ασκ. Βούλας προς Σεφ στις 14:10
- από Ασκ. Βούλας προς Πικροδάφνη στις 14:31
- από Αγ. Τριάδα προς Ασκ. Βούλας στις 14:19
- από Αγ. Τριάδα προς 2η Αγ. Κοσμά στις 14:31
Απεργία 16 Μαρτίου: Λαοθάλασσα στη Θεσσαλονίκη
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ήταν πολυπληθής καθώς η συμμετοχή του κόσμου ήταν και πάλι μεγάλη. Άτομα κάθε ηλικίας, απαίτησαν την παραδειγματική τιμωρία όλων εκείνων που ευθύνονται για την εθνική τραγωδία και παράλληλα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε ποτέ στο μέλλον η Ελλάδα να μην ξαναζήσει ανάλογες σκηνές.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργατικά σωματεία, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες, συνταξιούχοι, μαθητές, οι οποίοι εξέφρασαν τη θλίψη και την οργή τους για την τραγωδία των Τεμπών.
«Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί», ήταν το κεντρικό σύνθημα της διαμαρτυρίας, με τους διαδηλωτές να ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για την πολύνεκρη τραγωδία και παράλληλα να γίνουν όλα όσα χρειάζονται για ασφαλείς μεταφορές.
«Η νεολαία είναι βέβαιο ότι δίνει μία καθαρή απάντηση απέναντι στους υπεύθυνους και δεν έπεσε στον λάκο της προπαγάνδας περί ανθρώπινου λάθους και αποπροσανατολισμού από διάφορα παπαγαλάκια. Το ανθρώπινο λάθος δημιούργησαν με σχέσεις εργασίας και τάισαν με ατελείωτα εκατομμύρια τα παράσιτα τα οποία δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βάλουν στη ζυγαριά του κέρδους τη ζωή και τα όνειρα του λαού και της νεολαίας. Το έγκλημα αυτό πρέπει να πάρει απάντηση.
Ο λαός και η νεολαία ζητούν δικαίωση για τα θύματα. Για να πάρουν εκδίκηση τα όνειρα της νεολαίας πρέπει να μην καταφέρει κανένα παράσιτο να βάλει τη ζωή και την υγεία του σε κίνδυνο», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης.
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, εργασιακός σύμβουλος της πανελλήνιας ομοσπονδίας συνδικάτων εργατοϋπαλλήλων μεταφορών ανέφερε σε δηλώσεις του πως σε λίγες ημέρες θα θυμηθούμε το τραγικό δυστύχημα με τους μαθητές στα Τέμπη και πως λίγες μέρες πριν τη θλιβερή αυτή επέτειο, μετράμε άλλους 57 νεκρούς σε σιδηροδρομικό δυστύχημα.
«Οι πληγές δεν λένε να κλείσουν», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Φτάσαμε στο σημείο να παλεύουμε για κοινωνική ασφάλεια. Για τα κέρδη των πολλών χάνονται οι ζωές των ανθρώπων. Θα παλεύουμε όσο αντέχει η ζωή μας. Οι οδηγοί δουλεύουν από 16-18 ώρες την ημέρα ασταμάτητα και είναι θέμα ημερών να γίνει πάλι ένα μεγάλο ατύχημα. Καθημερινά έχουμε τροχαία ατυχήματα αλλά μας λένε για τον ανθρώπινο παράγοντα. Όμως κανείς δεν ψάχνει γιατί ο οδηγός οδηγεί τόσες ώρες».Οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν σε λίγη ώρα πορεία στο κέντρο της πόλης. Η οδός Εγνατία παραμένει κλειστή στο ύψος της Αριστοτελους και στα δυο ρεύματα.
Απεργία 16 Μαρτίου: Χιλιάδες κόσμου σε όλη την Κρήτη
Μαζική ήταν και σήμερα η συμμετοχή του κόσμου στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη στο Ηράκλειο.
Πολύς ήταν ο κόσμος που έχει μαζευτεί στην πλατεία Ελευθερίας, από όπου θα ξεκινούσε η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και επαγγέλματος, με τους φοιτητές και τους μαθητές έδωσαν τον παλμό, με πανό και συνθήματα ζητώντας την τιμωρία των πραγματικά υπεύθυνων του πολύνεκρου δυστυχήματος.
Πολυπληθής ήταν και η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και στο Ρέθυμνο, όπου εκτός από τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Εργατικό Κέντρο, μία ακόμη διοργανώθηκε στο Δημαρχείο από τους φοιτητικούς συλλόγους. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και στο Λασίθι.
ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα και πλήθος σωματείων και φορέων συμμετείχαν και στις σημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας την δικαίωση των θυμάτων.
Απόψε, οι δικηγόροι του Ηρακλείου που απέχουν από τα καθήκοντά τους και συμμετέχουν στην κινητοποίηση, με απόφαση του Συλλόγου τους, θα πραγματοποιήσουν σιωπηρή στις 20.30 έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου. Επίσης, αποφάσισαν τη δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή σχετική ποινική διαδικασία, με αυτοπρόσωπη εμφάνιση των Προέδρων της Συντονιστικής Επιτροπής στη Λάρισα.
Καλαμάτα: Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις
Σε απεργιακό κλοιό και η Καλαμάτα σήμερα, Πέμπτη, καθώς με αιχμή το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη πραγματοποιήθηκε 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία.
Στο πλαίσιο αυτό, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, το ΝΤ Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτήριο του Εργατικού Κέντρου επί της οδού Αριστομένους.
Παράλληλα, συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας διοργάνωσε το ΠΑΜΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία που πρόσκεινται στις τάξεις του, με προσυγκεντρώσεις που ξεκίνησαν από τις 10 στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
Η συμμετοχή του κόσμου στις συγκεντρώσεις ήταν μεγάλη παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Νωρίτερα το πρωί σιωπηρή διαμαρτυρία έξω από το δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, πραγματοποίησαν και τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου που απέχουν σήμερα από τα καθήκοντα τους.
Απεργία 16 Μαρτίου: Ισχυρό μήνυμα έστειλε ο Βόλος
Δυναμική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν σήμερα πολίτες του Βόλου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της ΑΔΕΔΥ.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας όπου τον κεντρικό χαιρετισμό έκανε ο γραμματέας του ΕΚΒ τονίζοντας ότι «η λαϊκή κατακραυγή δεν σταματά για τους κυβερνώντες. Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα σωπάσουμε, θα ξηλώσουμε υπόγειες διαδρομές με βάση τα συμφέροντα, τα χρήματα και τα χτυπήματα που δέχονται οι ζωές μας. Οφείλουμε στους νεκρούς μας να μην ξεχάσουμε και να μην σωπάσουμε”.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Φίλιππος Κωνσταντινίδης καταδίκασε την προπαγάνδα της κυβέρνησης που παραμονή της χθεσινής ημέρας απεργίας των δημοσιογράφων εξέδωσε nonpaper όπου αναφέρονταν ότι η απεργία είχε κηρυχθεί παράνομη, κάτι που δεν ισχύει. Όλα αυτά για να αποτρέψει τη συμμετοχή στην κινητοποίηση των δημοσίων κυρίως υπαλλήλων.
Τα Τέμπη μας ματώνουν, τα Τέμπη τους στοιχειώνουν, είναι ένα από τα συνθήματα που ακούγονται στην συγκέντρωση, όπου μετείχαν τοπικοί φορείς, σύλλογοι, εργατικά σωματεία.
«Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα σωπάσουμε», το μήνυμα της μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης για τα Τέμπη.
Πενήντα επτά μαύρα μπαλόνια απελευθέρωσαν δικηγόροι
Νωρίτερα δικηγόροι του Βόλου, στον χώρο των δικαστηρίων, απέναντι από την πλατεία Ελευθερίας, κρατώντας μαύρα μπαλόνια, κράτησαν ενός λεπτού σιγή, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Βόλου, Χρ. Στρατηγόπουλος ανέγνωσε το ψήφισμα για τα Τέμπη και στη συνέχεια απελευθέρωσαν τα 57 μαύρα μπαλόνια για τις ψυχές που χάθηκαν στα Τέμπη.
Απεργία 16 Μαρτίου: Ένταση στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πάτρα
Ένταση προκλήθηκε στην συγκέντρωση που διοργανώνει στην πλατεία Γεωργίου το Εργατικό Κέντρο Πάτρας την ώρα που σε εξέλιξη βρισκόταν η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Έξω από τον Σταθμό του ΟΣΕ, άγνωστοι που φορούσαν κράνη, αποσπάστηκαν από το τέλος της πορείας και πέταξαν πέτρες και καπνογόνα κατά των αστυνομικών.
Η ένταση ήταν σύντομη, οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους ταραξίες οι οποίοι πέταξαν τρυκάκια και η πορεία συνεχίστηκε προς την πλατεία Γεωργίου.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν η δημοτική αρχή της Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, σωματεία εργαζομένων, ο Σύλλογος Δασκάλων- Νηπιαγωγών Πάτρας, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Αχαΐας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης – Αναψυχής Αχαΐας και οι Σύνδεσμοι συνταξιούχων της Αχαΐας και της Πάτρας.
Απεργία 16 Μαρτίου: Ηπειρωτικό μοιρολόι για τα θύματα των Τεμπών
Μήνυμα για «δικαιοσύνη» έστειλαν με τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων χιλιάδες κόσμου, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, εκπρόσωποι συλλόγων, οργανώσεων και φορέων.
Με ένα ηπειρωτικό μοιρολόι από το κλαρίνο του Βασίλη Παπαγεωργίου οι συγκεντρωμένοι τίμησαν τα θύματα της τραγωδίας.
«Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, δεν θα συγκαλυφθεί, δεν θα σβήσει από τη μνήμη μας», ήταν το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών, οι οποίοι, μετά τη συγκέντρωση έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Βίντεο, φωτογραφία από epiruspost.gr
Ειδήσεις σήμερα
Αποκλειστικό-Συντάξεις: Τα νέα εφάπαξ για 30 ταμεία [πίνακας]
«Πάγωσε» η Κόρινθος: Νεκρή 57χρονη – Την έσπρωξε η 89χρονη μητέρας της