Ετσι, οι περίπου 2200 υγειονομικοί που βρίσκονται εκτός νοσηλευτικών μονάδων αναμένεται να επιστρέψουν στη δουλειά τους, με το υπουργείο Υγείας να αναμένει επί της ουσίας όλες τις νομικές λεπτομέρειες ώστε να ανακοινώσει το χρόνο και τις λεπτομέρειες της επιστροφής.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ με αίτημα την άρση των αναστολών και το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε πως δεν συντρέχουν λόγοι που να δικαιολογούν την παράταση του μέτρου πέρα από τις 14/4/2022. Οι δικαστές, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης τονίζουν ότι δεν προκύπτει “βάσει ποίων συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων ο χρόνος της επαναξιολογήσεως παρατάθηκε έως τις 31-12-2022, δηλαδή τοποθετήθηκε σε χρόνο που επίσης υπερβαίνει τον εύλογο, εν όψει του ότι απέχει 9 μήνες από την ψήφιση του ν. 4917/2022”. Καταλήγουν δε πως “τα προσκομισθέντα στο ΣτΕ στοιχεία δεν δικαιολογούν την παράταση της υποχρεώσεως προς εμβολιασμό”.
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή πριν από ένα χρόνο και σχεδόν τρεις μήνες, εφαρμόστηκε η απόφαση υποχρέωσης εμβολιασμού κατά της Covid-19 όλων των εργαζόμενων όλων των μονάδων Υγείας για λόγους προστασίας των νοσηλευόμενων ασθενών και κατ’επέκταση της Δημόσιας Υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση θα έμπαιναν σε αναστολή εργασίας με στέρηση του μισθού τους. Ξεκίνησαν περίπου 6300 υγειονομικοί εκτός νοσοκομείων με τους περισσότερους να είναι διοικητικοί και νοσηλευτικό προσωπικό και ένα χρόνο μετά εκτός μένουν περίπου 2200. Ο αριθμός των εργαζόμενων σε αναστολή αυτούς τους μήνες είναι δυναμικός. Και αυτό γιατί όσοι μολύνονται με τον κορονοϊό και επιβεβαιώνεται η νόσηση με μοριακό έλεγχο, επανέρχονταν στο Σύστημα Υγείας για ένα εξάμηνο, αλλά μετά έβγαιναν πάλι εκτός. Επίσης, είναι πολύ συχνό να λαμβάνουν νόμιμη άδεια λίγο πριν τεθούν ξανά σε αναστολή, προκειμένου να μη χάσουν τις αποδοχές τους. Μάλιστα, ο αριθμός των εργαζομένων που είναι σε άδεια είναι πολύ μεγάλος και τα νοσηλευτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού. Σε αρκετές περιπτώσεις εργαζόμενοι έβγαιναν σε αναστολή εργασίας μετά το εξάμηνο νόσησης και επαναμολύνονταν με αποτέλεσμα να ξαναπιάνουν δουλειά. Η κυριαρχία της Ομικρον από τον περασμένο Ιανουάριο, άλλωστε, … διευκόλυνε τις πολλαπλές μολύνσεις και επαναμολύνσεις.
Η κυβέρνηση είχε παρατείνει την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών έως το τέλος του 2022, με σκοπό να επαναξιολογηθεί αναλόγως τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μάλιστα, αναμενόταν μια πολιτική απόφαση άμεσα με βάση τα δεδομένα της πανδημίας από τον μήνα Οκτώβριο.
Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 27χρονος που προέβη σε άσκοπους πυροβολισμούς
Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Τι γίνεται τώρα, πότε επιστρέφουν
Η απόφαση του ΣτΕ σημαίνει, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους με καταβολή τουλάχιστον του 50% του μισθού τους από την 14η Απριλίου 2022.
“Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της”, σημείωσε με χθεσινή δήλωσή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Μάλιστα ανέφερε πως “διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεια από την εφαρμογή της απόφασης”. Είναι γνωστή η στάση του ίδιου απέναντι στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς καθώς έχει εκφράσει πολλές φορές την προσωπική του θέση ότι δεν πρέπει να επιστρέψουν στο Σύστημα Υγείας εάν δεν εμβολιαστούν. Ωστόσο, με τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ο δρόμος είναι … ένας. Το υπουργείο Υγείας δεν έχει καθαρογραμμένη την απόφαση και περιμένει ουσιαστικά την τυπική διαδικασία. Δηλαδή την επεξεργασία της από τους νομικούς συμβούλους περισσότερο ως προς τις λεπτομέρειες του πότε θα γυρίσουν και με ποιους όρους οι υγειονομικοί στις θέσεις τους.
Στο μεταξύ με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, καλεί το υπουργείο Υγείας για άμεση νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των υγειονομικών, με κατάθεσή της πχ στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια φροντίδα που βρίσκεται στη Βουλή. “Επιβεβαιώνεται απόλυτα η κριτική των περισσότερων επιστημόνων, των εκπροσώπων των υγειονομικών (ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ), του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, που τόνιζαν ότι η αναστολή εργασίας είναι ένα ακραίο, μη αναλογικό και τιμωρητικό μέτρο, που δεν σχετίζεται με την προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά με την ακροδεξιά λογική της ‘σιδηράς πυγμής’”, αναφέρει ο κ. Ξανθός.
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου: «Με κλείδωναν στο κλουβί και μου έδιναν χαλασμένο φαγητό» λέει 8χρονος
Συντάξεις: 4+1 αυξήσεις θα πάρουν οι συνταξιούχοι το 2023 και το 2024 [παραδείγματα]