Τα καζάνια σφραγίστηκαν, αφού χρησιμοποιήθηκε πετρέλαιο για να μην είναι εμπορεύσιμο το… ζαχαρόνερο αυτό, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραγωγή “τσικουδιάς” από ζάχαρη έχει λάβει, ειδικά φέτος που έχουμε ελλείψεις σταφυλιών, μεγάλες διαστάσεις!
Τις πληροφορίες αυτές αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο παλαίμαχος αγροτοσυνεταιριστής του Ηρακλείου Ναπολέων Λουκαδάκης, κρούοντας τον “κώδωνα” του κινδύνου για την καταστροφή του εξαιρετικού ονόματος που έχει το κρητικό απόσταγμα, αν δεν παταχθούν αυτά τα φαινόμενα ολοκληρωτικά με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Μάλιστα, από την πλευρά του, ο πρόεδρος των καζανάρηδων και ταμίας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος απάντησε πως οι δικές του πληροφορίες είναι ότι τελικά δεν ήταν ζαχαρόνερο το απόσταγμα που εντοπίστηκε, παραδέχεται όμως ότι κατά διαστήματα υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, που δε θα έπρεπε να υπάρχουν, γιατί η κρητική τσικουδιά είναι υψηλής ποιότητας προϊόν και τη φήμη της θα πρέπει να την προστατεύσουμε πάσει θυσία.
«Μπορεί πράγματι οι Αρχές να δείχνουν πολλές φορές υπερβάλλοντα ζήλο απέναντι στα καζάνια, αλλά είναι αλήθεια ότι κάποιοι έχουν ξεφύγει εντελώς. Παράγουν από άλλα προϊόντα και από ζάχαρη παράγουν τσικουδιά και όχι από σταφύλια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η τσικουδιά να αφανιστεί, όπως γίνεται ήδη με τα επιτραπέζια και τη σταφίδα», αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο Ναπολέων Λουκαδάκης.
«Θα χαθεί, δηλαδή, ένα προϊόν παραδοσιακό της Κρήτης, εξαιτίας κάποιων απερίσκεπτων. Και οι αρμόδιες Αρχές έχουν βρει μεγάλες ποσότητες σε αποθήκες στην ενδοχώρα. Εντόπισαν, μάλιστα, σε ένα χωριό πρόσφατα 75 τόνους ζαχαρόνερο, που υποτίθεται ότι ήταν τσικουδιά. Αυτό έγινε πριν από 15 μέρες, αλλά δεν το ανακοίνωσαν, διότι το καζάνι λειτουργούσε νόμιμα σε ό,τι αφορά την άδεια λειτουργίας. Αυτοί ανακοινώνουν μόνο τις περιπτώσεις της φοροδιαφυγής», σύμφωνα με τον κ. Λουκαδάκη.
«Αλλά και σε ένα άλλο χωριό λένε ότι βρήκαν άλλους 125 τόνους ζαχαρόνερου! Τι κάνουν δηλαδή; Οινοποιούν με μύκητες τη ζάχαρη με το νερό και παράγουν τσικουδιά αμφιβόλου ποιότητος. Είναι δηλαδή κίνδυνος-θάνατος και για την υγεία του ανθρώπου, διότι με ένα κιλό ζάχαρη παράγεται ένα κιλό τσικουδιάς. Έτσι, αγοράζουν τη ζάχαρη με 1,10 ευρώ το κιλό και παράγουν ρακή σε εξευτελιστικές τιμές. Ενώ αντίθετα ο καζανάρης θέλει τέσσερα κιλά σταφύλια για να παράγει ένα κιλό ρακή, που του στοιχίζει γύρω στο 1,50 με 1,80 ευρώ το λίτρο. Έτσι μπαίνουν στην αγορά ζαχαρόνερα που εκτοπίζουν το καλό προϊόν και παράλληλα είναι και ένα προϊόν που είναι ανούσιο, δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή τσικουδιά και είναι και επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία»…
Καταλήγοντας, ο Ναπολέων Λουκαδάκης καλεί τον σύλλογο των αποσταγματοποιών να ασχοληθεί με τις περιπτώσεις αυτές και να προχωρήσει σε εκστρατεία ενημέρωσης στα μέλη του για να μην κάνει κανείς τέτοια λάθη. «Προς Θεού, μη χάσουμε και αυτό το παραδοσιακό προϊόν. Να γίνουν οι έλεγχοι και να χτυπηθεί η παραγωγή της ζαχαρόρακης»…
Αρκάς: Συννεφιασμένη η καλημέρα του
Τάσος Βρέντζος: «Ζάχαρη μπαίνει για να ανέβουν οι βαθμοί»…
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των αποσταγματοποιών Τάσο Βρέντζο, «ζάχαρη μπαίνει σε πολλές περιπτώσεις όταν χρειάζεται να αυξηθούν οι βαθμοί. Από ’κει και πέρα, εμένα η ενημέρωσή μου είναι ότι δεν ήταν τελικά αυτές οι ποσότητες ρακή από ζάχαρη. Στο μεταξύ, η ζάχαρη δε δημιουργεί προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Μην ξεχνάμε ότι οι Γερμανοί παράγουν με τη χρήση ζάχαρης τα κρασιά τους, κάτι βέβαια που εδώ δεν επιτρέπεται και εννοείται ότι εδώ δεν πρέπει να γίνεται»…
Ωστόσο, είναι άλλο «βάζω ζάχαρη για να ανεβάσω τους βαθμούς», που λέει ο Τάσος Βρέντζος, και άλλο «βγάζω ρακή από ζάχαρη»…
Πάντως, καταλήγοντας ο Τάσος Βρέντζος είπε ότι φέτος με την παραγωγή των σταφυλιών πράγματι το πρόβλημα είναι μεγάλο.
«Η μείωση της παραγωγής φέτος ήταν σε ποσοστό πάνω από 40%. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται γύρω στα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό»…
Κραυγαλέες περιπτώσεις
Αρχές Αυγούστου φέτος. Και οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές της Κρήτης, με τη συνεργασία του ΣΔΟΕ Αττικής, πέρα από τις φορολογικές παραβάσεις, μετά από ένα μεγάλο “λαβράκι” που έβγαλαν, αποκάλυψαν παράνομο αποστακτήριο σε σπίτι του νομού Ηρακλείου.
Οι “ράμπο” ανακοίνωσαν πως το αποστακτήριο παρήγαγε και διέθετε μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών στην ελληνική αγορά. Ήταν σπίτι σε αμπελοχώρι του νομού Ηρακλείου.
Είχε εκδοθεί τότε επίσημη ανακοίνωση από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Γενική Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής) που εντόπισε από κοινού με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, σε κατοικία στον νομό Ηρακλείου Κρήτης, το παράνομο αποστακτήριο. Παράλληλα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 17 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και ελήφθησαν δείγματα ποτών για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.
Οι έλεγχοι αυτοί του ΣΔΟΕ εντάσσονται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων σε επιχειρήσεις διάθεσης και κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, σε σημεία αυξημένης τουριστικής επισκεψιμότητας, με έμφαση ειδικά στις παραβάσεις που σχετίζονται με τη διάθεση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
Νόμιμοι αποσταγματοποιοί του νομού Ηρακλείου σχολίαζαν στη “Νέα Κρήτη” τότε ότι συνήθως βγαίνουν αλκοολούχα ποτά που παρουσιάζονται στην αγορά σαν “τσικουδιές”, αλλά φτιάχτηκαν από σκέτο οινόπνευμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία!
Τέλος, σύμφωνα με τους νόμιμους καζανάρηδες, «όταν βλέπεις στην αγορά ρακή σε τιμές κάτω των 4 ευρώ το λίτρο, τότε θα πρέπει να είσαι πολύ επιφυλακτικός»…
Αλλά είχαμε “παρατράγουδα” και στα μέσα Νοεμβρίου, όταν εντοπίστηκε καζάνι που διατηρούσαν δύο αδέλφια σε χωριό του νομού Ηρακλείου, με 16 τόνους αδήλωτης-λαθραίας ρακής. Μάλιστα, ο ένας είχε καταφέρει να διαφύγει τη σύλληψη και να αποφύγει το Αυτόφωρο. Και στους δύο ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Ασκήθηκε, μεταξύ άλλων, ποινική δίωξη για λαθρεμπορία από κοινού (…) «με τους διαφυγόντες φόρους που στερήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ», σε βαθμό κακουργήματος.
Πηγή:NeaKriti
Ειδήσεις σήμερα
Λαμία: Χειροπέδες στον «εισπράκτορα» που εξαπατούσε ηλικιωμένους με «μαϊμού» τροχαία
Σφοδρή σύγκρουση δύο αυτοκινήτων στα Σπάτα – Ένας τραυματίας [Εικόνες]
Φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο του πανεπιστημίου Sciences Po ζητώντας παραίτηση του διευθυντή