Οι περισσότερες από τις 515.000 δηλώσεις οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων που έχουν γίνει από τη μία πλευρά δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, από την άλλη όμως καταγράφεται αύξηση του όγκου της βιομάζας που εντοπίζεται σε δρόμους και πεζοδρόμια.
Αρκετοί δήμοι, όπως ο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης συνεργάζεται με ιδιώτες προκειμένου να βγαίνουν περισσότερες βάρδιες και να συλλέγουν την καύσιμη ύλη που αφήνουν δεξιά και αριστερά οι ιδιοκτήτες. Aλλοι δήμοι, όπως της Λαυρεωτικής, ψήφισε στο τελευταίο Δ.Σ. τη δυνατότητα οι κάτοικοι με πολύ μικρότερο κόστος να ζητούν από τον δήμο να συλλέγουν τα κλαδιά και ό,τι άλλο απομακρύνουν από τα οικόπεδά τους. «Εχουμε βγάλει τιμοκατάλογο και, αντί να πάρουν ένα τετράξονο φορτηγό με 300 ευρώ, εμείς το χρεώνουμε 100 ευρώ. Οπότε κάνουμε εμείς την αποκομιδή σε όσους κάνουν σχετική αίτηση, ενώ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί ήδη 40», εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.
Ταυτόχρονα, οι δημοτικοί υπάλληλοι συνεχίζουν να μαζεύουν καύσιμη ύλη που εντοπίζουν στα πέριξ των δρόμων και, αφού τη συλλέξουν, τη μεταφέρουν σε ένα μέρος στην Κερατέα. όπου την τεμαχίζουν και έπειτα πάει στη Φυλή.
Σε επίπεδο δηλώσεων, σύμφωνα με τον κ. Λουκά, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2.000 δηλώσεις, αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα 24ωρα.
Ερωτηθείς για το αν η φωτιά στην Κερατέα ξεκίνησε από ακαθάριστα οικόπεδα ή οφείλεται ενδεχομένως σε καύσιμη ύλη που υπήρχε, εξήγησε πως δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός αφενός γιατί εκδηλώθηκε σε ορεινό όγκο και αφετέρου γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν εμπρησμός καθώς βρέθηκαν 4-5 γκαζάκια κάτω από πυλώνα της ΔΕΗ.
Το υπουργείο
Η αυξημένη συμμετοχή που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες, τα αιτήματα που έλαβε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για παράταση και κυρίως τα πύρινα μέτωπα που έκαναν από πολύ νωρίς την εμφάνισή τους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να συμμετάσχουν οι ιδιοκτήτες ενεργά στη διαδικασία καθαρισμού των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έδωσε πίστωση χρόνου δύο βδομάδες για να συνεχίσουν οι ιδιοκτήτες τη διαδικασία, με τη νέα προθεσμία να εκπνέει στις 15 Ιουλίου. Ενδεικτικό της τεράστιας συμμετοχής είναι ότι, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Πολιτικής Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr 515.480 δηλώσεις καθαρισμού, ενώ έχουν κατατεθεί 3.804 καταγγελίες.
Με την κλεψύδρα να μετρά αντίστροφα, οι ιδιοκτήτες καλούνται έως τις 15 Ιουλίου να προχωρήσουν είτε οι ίδιοι είτε με ειδικό στον καθαρισμό του οικοπέδου και των ακάλυπτων χώρων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», ο καθαρισμός κοστίζει περί τα 60 ευρώ την ημέρα, για μικρά σε έκταση οικόπεδα οι εργασίες μπορεί να κρατήσουν μία – δύο ημέρες, ενώ για μεγαλύτερα που χρειάζεται περισσότερος χρόνος πιθανόν να χρειαστούν και δύο άτομα.
Μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού, με τους κωδικούς Τaxis καλούνται να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://akatharista.apps.gov.gr/ του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να δηλώσουν ότι εφάρμοσαν τα όσα προβλέπονται.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, ο καθαρισμός περιλαμβάνει:
– Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
– Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
– Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
-Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
– Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
– Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.