Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, το γενικό πρόσταγμα έχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος ήδη συναντήθηκε με τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου για τις λεπτομέρειες του σχεδίου.
Επειδή η κατάσταση στο Ισραήλ είναι ρευστή, ο υφυπουργός θέλει η μεταφορά να γίνει, χωρίς χρονοτριβές, με κυβερνητικό αεροπλάνο και σε αυτό να επιβαίνουν οι απαραίτητοι (το πολύ κάπου 15 άτομα, με ιερωμένους, πολιτικούς και αστυνομικούς).
Κεφαλονιά: Νεκρή 42χρονη μητέρα τριών παιδιών στη Σάμη - Κάηκε ολοσχερώς το σπίτι της
Στο μεταξύ, το κλίμα ανασφάλειας το οποίο επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ειδικά στους Αγίους Τόπους εξαιτίας των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών οδήγησε την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στην απόφαση να μην στείλει αντιπροσωπεία στα Ιεροσόλυμα το Μεγάλο Σάββατο προκειμένου να παραλάβει το Άγιο Φως.
«Δεδομένων των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στο Ισραήλ η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε φέτος να μην στείλει αντιπροσωπεία στο Ισραήλ και στην Ιερά Πόλη της Ιερουσαλήμ για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στη Βουλγαρία», αναφέρει σε μία λιτή ανακοίνωση.
Θυμίζουμε ότι τον ακριβή αριθμό προσκυνητών στους οποίους θα επιτραπεί η είσοδος στο Ναό της Αναστάσεως ανακοίνωσε προ ημερών το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την τελετή του Αγίου Φωτός.
«Το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων αναρτά προς γνώσιν των προσκυνητών την γνωμάτευσιν του Αρχιτέκτονος του Ναού της Αναστάσεως κ. Θεοδοσίου Μητροπούλου και του Αρχιτέκτονος της Αδελφότητος των Φραγκισκανών κ. Nagib Naser διά τον αριθμόν των προσκυνητών, οι οποίοι είναι δυνατόν να εισέλθουν εις τον Ναόν της Αναστάσεως, διαρκούσης της Τελετής του Αγίου Φωτός», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως εντός του Ναού και στον εξωτερικό χώρο θα επιτραπεί η παρουσία 4.200 πιστών κατά τον εορτασμό του Ορθόδοξου Πάσχα.