Η λύση σχεδιάζεται διά της εξαφάνισης» της πλατείας με την εσπευσμένη εκκίνηση των πρόδρομων έργων για τη γραμμή 4 του μετρό (Αλσος Βεΐκου-Γουδή), για χάρη των οποίων θα σβηστούν από το χάρτη για πολλά χρόνια δύο ακόμη κεντρικές αθηναϊκές πλατείες, εκείνες της Κυψέλης και του Κολωνακίου.
Στις τρεις αυτές πλατείες, οι οποίες, μάλιστα, είναι και οι μοναδικοί ελεύθεροι χώροι μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, θα δημιουργηθούν οι τρεις από τους 14 νέους σταθμούς που θα εξυπηρετούν τη νέα γραμμή, μήκους 13 χιλιομέτρων, που θα διαγράφει μια πορεία σε σχήμα ύψιλον. Οι μελέτες για το σημαντικό αυτό έργο υποδομής έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του 2000, ενώ η δομή του περιγράφεται και στο νόμο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας του 2014.
Η θετική συμβολή της λειτουργίας των τριών υφιστάμενων γραμμών μετρό από το 2001 δεν αμφισβητείται από κανέναν και τα παράπονα που υπήρχαν στα πολλά χρόνια που γίνονταν τα κατασκευαστικά έργα έχουν προ πολλού ξεχαστεί. Ομως, η έναρξη των νέων έργων ανοίγει νέο κύκλο συζητήσεων που μοιάζει σαφώς να κινείται σε υψηλότερους τόνους, ειδικά στα Εξάρχεια.
Η μικρή τριγωνική πλατεία Εξαρχείων που θεωρείται από πολλούς θερμόαιμους «κάστρο» θα πρέπει να κλείσει για τουλάχιστον μια επταετία και να μετατραπεί σε εργοτάξιο. Στη σχετική μελέτη, αναφέρεται πως θα μείνει ελεύθερος μόνον ο πεζόδρομος της Θεμιστοκλέους, ενώ θα χρειαστεί να καταληφθεί και μέρος των οδών που τη διατρέχουν στις άλλες δύο πλευρές της. Προφανώς οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν το μετρό στη γειτονιά τους, αλλά υπάρχουν άλλοι που αντιδρούν. Κάποιοι θυμούνται και τον εμπρησμό, πριν από πολλά χρόνια, ενός μηχανήματος που έκανε εδαφολογικές μελέτες εν όψει του έργου…
«Ο Άλλος Άνθρωπος»: Προθεσμία έλαβε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος και οι δύο συγκατηγορούμενοί του
Είναι γνωστό ότι σε περιόδους κινητοποιήσεων, όπως εκείνες που επετειακά συμβαίνουν κάθε 17 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου, οι συγκρούσεις με την Αστυνομία είναι σφοδρές και η πλατεία Εξαρχείων μετατρέπεται σε ορμητήριο των αποκαλούμενων αντιεξουσιαστών. Ποια θα είναι τα νέα δεδομένα όταν η πλατεία θα είναι κλεισμένη με τις γνωστές λαμαρίνες; Τι θα συμβεί όταν πίσω από τις λαμαρίνες θα υπάρχουν αποθηκευμένα οικοδομικά υλικά και μηχανήματα ή όταν θα έχει ανοιχτεί ένα βαθύ φρέαρ για να κατασκευασθεί ο σταθμός; Η ΕΛ.ΑΣ. προβληματίζεται επί του θέματος αλλά περιμένει και τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας που έδειξε χαρακτηριστική αδράνεια στις επιθέσεις που γίνονταν εδώ και καιρό με ορμητήριο τα Εξάρχεια και «θύματα» τα διερχόμενα από την Πατησίων τρόλεϊ.
Προβληματισμός επικρατεί και στο Δήμο Αθηναίων που πρόσφατα κλήθηκε να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Στην έγγραφη εισήγηση καλείται η κατασκευάστρια του έργου Αττικό Μετρό «να εξασφαλίσει την αποδοχή του έργου κατά τη φάση κατασκευής του από τους κατοίκους των περιοχών» και να έρθει σε «επικοινωνία με συλλογικότητες της περιοχής για την αποφυγή συγκρούσεων κατά τη διάρκεια της κατασκευής». Ιδιαίτερα για την πλατεία Εξαρχείων, ζητείται «η εταιρία να μεριμνήσει για τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους της περιοχής γύρω από την πλατεία, την αποδοχή του έργου από τους καταστηματάρχες, ενώ η κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου από το εργοτάξιο θα πρέπει να προγραμματισθεί για το μικρότερο δυνατό χρόνο».
Ο αντιδήμαρχος Γ. Χ. Αποστολοπουλος ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ότι η Αττικό Μετρό υποσχέθηκε να αναπλάσει τις πλατείες με νέα σχέδια και να αποφύγει τις αντιαισθητικές λαμαρίνες που κλείνουν τα εργοτάξια, η αντιδήμαρχος Νέλλη Παπαχελά πρότεινε ανταποδοτικά για τα μαγαζιά που δεν θα μπορούν να βγάζουν τραπεζοκαθίσματα. «Καλή τύχη σε όσους προσπαθήσουν να φτιάξουν στα Εξάρχεια μετρό», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του δημοτικού συμβούλου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Π. Κωνσταντίνου, που επικαλέστηκε διαφωνίες των κατοίκων.
Σύμφωνα με την απόφαση της Αττικό Μετρό που ξεκίνησε στις 30/3/17 το διεθνή διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενες κατασκευαστικές εταιρίες θα πρέπει έως τις 30/6/17 να καταθέσουν προτάσεις για να επιλεγεί ανάδοχος ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης και να ξεκινήσει η κατασκευή στις αρχές του 2019. Η σύμβαση θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,45 εκατομμύριο ευρώ.
Ομως, όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Αττικό Μετρό διατηρεί το δικαίωμα να αναθέσει τα πρόδρομα έργα (αρχαιολογικά, παρακάμψεις δικτύων) με ξεχωριστή σύμβαση για να ξεκινήσουν συντομότερα και αυτή φαίνεται να είναι η κατεύθυνση. Ας δούμε όμως τι θα συμβεί στις περιοχές που θα κατασκευάζονται οι 14 σταθμοί ακολουθώντας τη σειρά με την οποία θα τους συναντούν οι συρμοί ξεκινώντας από Βορρά.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου