Γράφει η Αθανασία Αγγελοπούλου
Τον Σεπτέμβριο του 1999, η είδηση ότι ο 40χρονος εργάτης έπνιξε τους τρεις γιους του στον Αλμυρό ποταμό της Κρήτης πάγωνε ολόκληρη τη χώρα. Η ταραγμένη σχέση με τη σύζυγό του είχε λήξει κι εκείνος για να την εκδικηθεί οδηγήθηκε στο αδιανόητο έγκλημα. Δύτες και αστυνομικοί είχαν λυγίσει όταν τα τρία αγοράκια ανασύρθηκαν από το ποτάμι που έγινε ο υγρός τάφος τους πριν προλάβουν να γνωρίσουν τη ζωή.
Ο δράστης της τριπλής παιδοκτονίας εμφανίστηκε ατάραχος στην αναπαράσταση φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και επέμενε ότι επρόκειτο για ατύχημα προσπαθώντας να πείσει ότι τα δυο μεγαλύτερα αγόρια έπεσαν στο ποτάμι κι εκείνος στην προσπάθειά του να τα σώσει παρέσυρε και το μωρό. Αργότερα ωστόσο στο ανακριτικό γραφείο παραδέχθηκε ότι έκανε κακό στα παιδιά για να εκδικηθεί τη σύζυγό του επειδή τον είχε απορρίψει. Ποτέ όμως δεν μίλησε για τις λεπτομέρειες του πρωτοφανούς φονικού.
Ο Μεταξάκης όταν ήρθε η ώρα να απολογηθεί, κράτησε το στόμα του κλειστό, καταδικάστηκε σε τρις ισόβια που στην πραγματικότητα μεταφράστηκαν σε κάθειρξη 19 ετών. Πριν από τριάμισι χρόνια, στις 23 Νοεμβρίου 2018, πέρασε την έξοδο των φυλακών Δομοκού με ένα αποφυλακιστήριο που όχι μόνο δεν δικαίωσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά προκάλεσε και μεγάλη αναστάτωση στους συγγενείς της οικογένειας στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον περιβόητο νόμο Παρασκευόπουλου ο κρατούμενος μπορεί να αποφυλακιστεί όταν συμπληρώσει 19 χρόνια έγκλειστος, από 20 που ίσχυε πριν, και έχει επιδείξει καλή διαγωγή στη φυλακή.
Ολο αυτό το διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής ήταν απόλυτα τυπικός και δεν υπέπεσε σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα. Ωστόσο δεν μίλησε ποτέ στους συγκρατούμενούς του, ούτε καν στον δικηγόρο του για το τι συνέβη την ημέρα της τριπλής δολοφονίας, αλλά κάθε φορά που κάποιος τον ρωτούσε, άλλαζε κουβέντα.
Αρχικά εργάστηκε ως αρχιμάγειρας στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού καθώς δεν κρίθηκε επικίνδυνο να χρησιμοποιεί μαχαίρια. Εκεί παρέμεινε περίπου 16 χρόνια και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Δομοκού όπου εργάστηκε στα μαγειρεία και στη συνέχεια έγινε ξανά αρχιμάγειρας. Στον Δομοκό κρατήθηκε στην πτέρυγα Δ1 στην οποία είχε συνυπάρξει μεταξύ άλλων με τον Επαμεινώνδα Κορκονέα που σκότωσε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον Τάκη Κράμπη που είχε καταδικαστεί για την πολύκροτη υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας του Γιώργου Νικολαΐδη και της Σούλας Καλαθάκη.
Μητρόπολη Μεσσηνίας: Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου η έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κύπρο
Το χρονικό
Η πρώην σύζυγος του Μεταξάκη εξακολουθεί να ζει στην Κρήτη προσπαθώντας μέχρι σήμερα, 23 χρόνια μετά, να γιατρέψει τις πληγές της από τον χαμό των τριών γιων της. Ο δράστης είχε πει στους συγκρατούμενούς του ότι θα μείνει στην Αθήνα καθώς ήταν όρος για την αποφυλάκισή του να μην επιστρέψει στην Κρήτη.
Προς την κατεύθυνση αυτή είχε κινηθεί νομικά σύμφωνα με πληροφορίες και η τραγική μάνα των παιδιών για να προστατεύσει τον εαυτό της αλλά και την κόρη τους που είχε ζήσει τον απόλυτο εφιάλτη καθώς ήταν μαζί με τα αδέρφια της στη μοιραία βόλτα. Η Τάνια ήταν τότε 12 ετών και ο πατέρας είχε πάρει όλα τα παιδιά από το σπίτι όπως έκανε συχνά μετά τον χωρισμό. Οταν έφτασαν στο ποτάμι, έδεσε το κορίτσι με τα κορδόνια των παπουτσιών του από τον λεβιέ των ταχυτήτων και σήκωσε το καπό ώστε να μην έχει οπτική επαφή με όσα θα ακολουθούσαν. Τα αγόρια βγήκαν από το αυτοκίνητο για να παίξουν δίπλα στον Αλμυρό ποταμό αλλά από τότε δεν τα ξαναείδε.
Ο πατέρας της γύρισε λίγο αργότερα ταραγμένος, μπήκε στο αυτοκίνητο κι άρχισε να τρέχει σε μια απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων. Εκεί άφησε τη 12χρονη που τον ρωτούσε απελπισμένη τι έκανε στα αδέρφια της κι εκείνος της είπε ότι τους έδωσε δηλητήριο. Η μικρή έμεινε αποσβολωμένη όλη τη νύχτα στο σημείο που εγκαταλείφθηκε και το πρωί ενημέρωσε την αστυνομία. Ο Μεταξάκης πέρασε το βράδυ στα χωράφια και όταν ξημέρωσε πήγε σε ένα καφενείο για να πιει καφέ αλλά κάποιοι τον αναγνώρισαν και ενημέρωσαν την αστυνομία που προχώρησε στη σύλληψή του.
Ο δικηγόρος του Γιάννης Παπαδάκης είχε αρνηθεί να τον υπερασπιστεί λέγοντας «ας ανέβει μόνος του τον Γολγοθά του» και το δικαστήριο διόρισε τελικά συνήγορο υπεράσπισης τον Χρήστο Μιχαλόπουλο. Με επιστολή του προς τον δικηγόρο του είχε παραιτηθεί από το δικαίωμα της έφεσης και δεν επικοινώνησε ξανά μαζί του. Πολλοί έκαναν τότε λόγο για προδιαγεγραμμένο τέλος καθώς μια άλλη φορά ο Μεταξάκης είχε αρπάξει τα παιδιά κι έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στους δρόμους, αλλά είχε καταδικαστεί μόνο για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Ο… κρυφός άσος που δεν έχει παίξει η Νικολούλη – «Υπάρχει ρεπορτάζ που δεν έχει βγει ακόμα»
- Belharra: Η συμφωνία για την απόκτηση των φρεγατών – Τα 6 επιπλέον Rafale
- Ακρίβεια: Η έλλειψη ηλιέλαιου «μαγειρεύει» ανατιμήσεις
- Η κυβέρνηση ψάχνει αντίδοτο στο εκρηκτικό κοκτέιλ ακρίβειας
- Όσκαρ 2022: Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ της αποψινής λαμπερής βραδιάς
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Χάρκοβο – Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr