Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την περιοχή σε μια μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης, με τον επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας Σταύρο Μπένο να δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως «για πρώτη φορά στα χρονικά η χώρα έχει τέτοιες επιδόσεις τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά ύστερα από μια φυσική καταστροφή».
Οπως σημείωσε ο κ. Μπένος, άρχισε η οικοδόμηση ενός ολιστικού ανθρωποκεντρικού σχεδίου και σχεδιάζεται Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) ενώ ανατέθηκαν μελέτες που αναφέρονται στις υποδομές, την περιβαλλοντική αναγέννηση, το ανθρώπινο δυναμικό, την αγροδιατροφή, την επιχειρηματικότητα, τα δίκτυα της κοινωνίας, τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, τον πολιτισμό και την παιδεία, τον τουρισμό και τη δημιουργία φορέα λειτουργίας καθώς και πράσινες πολιτικές με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια, ψηφιακές δράσεις και δράσεις καινοτομίας από την καθημερινότητα του πολίτη έως το επιχειρείν. Ολες οι μελέτες θα αποτελούν την κεντρική ιδέα του στρατηγικού σχεδιασμού, που θα έχει στόχο να φέρει την ανάπτυξη της περιοχής.
Χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την 1η Μαρτίου παραδόθηκε η πρώτη φάση των μελετών ενώ έως τον Σεπτέμβριο του 2022 αναμένεται η δεύτερη φάση των μελετών μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης. Μέχρι τέλος του έτους πρόκειται να γίνει και η έγκριση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης από την Ε.Ε.
Ερωτηθείς για το πότε πρακτικά οι κάτοικοι της Β. Ευβοίας θα δουν την αλλαγή, ο κ. Μπένος είπε ότι «στόχος μας είναι ο βασικός κορμός του σχεδίου να έχει ολοκληρωθεί σε μια 5ετία αλλά το ενδιάμεσο διάστημα θα γίνονται έργα και δράσεις».
Μεταξύ των όσων αναμένονται να δώσουν ανάσα και ασφάλεια στους πολίτες της Β. Εύβοιας είναι η δημιουργία περιβαλλοντικών ζωνών προστασίας των οικισμών με δέντρα που είναι ανθεκτικά στην πυρκαγιά. Παράλληλα, πρόκειται να γίνει στην περιοχή φυτώριο προκειμένου να υπάρχει διαθεσιμότητα για τις αναδώσεις που θα ακολουθήσουν.
«Allou! Fun Park»: Η απάντηση στο δήμο Νίκαιας Ρέντη για το λουκέτο
Επιπλέον, στα σχέδια είναι να υπάρξει παράρτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο δάσος, ενώ αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται ένας φορέας για τους πόρους του δάσους. Οπως εξήγησε ο κ. Μπένος, μέσω του φορέα θα ενταχθεί «η οργάνωση των μελισσοκόμων, τα πάρκα, να βοηθηθούν οι συνεταιρισμοί να έχουν καλύτερες επιδόσεις στη δουλειά που κάνουν, στην υλοτόμηση, να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα μονοπάτια του δάσους για τον τουρισμό, τον πολιτισμό αλλά και τη βιομάζα με ενεργειακές κοινότητες».
Πραγματικός άθλος
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, στη Β. Εύβοια έχει γίνει ένας πραγματικός άθλος τους τελευταίους μήνες. Οπως είπε, «έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους τα αντιδιαβρωτικά έργα στις λεκάνες απορροής της Λίμνης Ευβοίας και φτάνουμε στο 90% στις λεκάνες απορροής της Ιστιαίας. Στη δε Λίμνη έχουμε ξεκινήσει και τα βαριά αντιπλημμυρικά έργα. Μόνο στη Λίμνη Ευβοίας θα χρειαστούν 200 τέτοια βαρέα τσιμεντένια φράγματα που κοντά στον οικισμό θα γίνουν πέτρινα για να μην υπάρχει αισθητική επιβάρυνση. Μελέτες και έργα έως τώρα κόστισαν 24 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτημένα με δημόσιους πόρους και με τη βοήθεια αναδόχων».
Τι έχει γίνει όμως μέχρι στιγμής αναλυτικά; Στη Λίμνη με 318.434 καμένα στρέμματα, ολοκληρώθηκαν ήδη όλα τα αντιδιαβρωτικά έργα σε όλες τις υδρολογικές λεκάνες και έχει ξεκινήσει στο πρώτο κομμάτι η εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων με τις θεσμικά προβλεπόμενες συνοπτικές διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ τα υπόλοιπα δύο τμήματα (Λίμνη Ι και ΙΙ) βρίσκονται σε φάση προσυμβατικού ελέγχου και το τελευταίο (Λίμνη IV) δημοπρατείται άμεσα.
Ταυτόχρονα, για να επανέλθει σιγά σιγά η περιοχή στη φυσική της ομορφιά το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει στις πρώτες πιλοτικές αναδασώσεις. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου, σε έκταση 51 στρεμμάτων. με τη φύτευση 3.000 δέντρων που χορηγήθηκαν από το δασικό φυτώριο Αλιάρτου. Για τη δεντροφύτευση στη συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκαν 2.000 πεύκα, 300 ορθόκλαδα κυπαρίσσια, 300 πλαγιόκλαδα κυπαρίσσια, 200 κουτσουπιές και 200 χαρουπιές.
Παράλληλα, εντός της καμένης περιοχής της Λίμνης διοργανώθηκε και εθελοντική αναδάσωση από το Δασαρχείο Λίμνης, κατά την οποία φυτεύθηκαν 1.000 φυτάρια, κουτσουπιές, κυπαρίσσια, σπάρτα, δάφνες, χαρουπιές και κουμαριές, που εξασφαλίστηκαν από τη δωρεάν χορηγία του Περιβαλλοντικού Οργανισμού We4all.
Στην Ιστιαία με 189.636 καμένα στρέμματα, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα αντιδιαβρωτικά έργα στις περιοχές μέγιστης προτεραιότητας και αναμένεται η χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 500 χλμ. κορμοδέματα, 10 χλμ. κλαδοπλέγματα, 21 χλμ. σανιδοτοίχοι και 6 χλμ. κορμοφράγματα.
Να σημειωθεί ότι τα έργα δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις σε 23 Δασικούς Συνεταιρισμούς από την Εύβοια και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ 600 έμπειροι δασεργάτες εγγυήθηκαν το βέλτιστο τεχνικό αποτέλεσμα.
Το υπουργείο «τρέχει» πρόγραμμα αναδασώσεων
Στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος «τρέχει» το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων 2020-2030, το οποίο θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την επόμενη μέρα των πυρκαγιών.
Συγκεκριμένα, 30 εκατομμύρια δέντρα θα φυτευτούν στη χώρα με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αναδάσωσης. Οι αναδασώσεις θα γίνουν σε περιοχές που δεν υπάρχει η διαδικασία της φυσικής αναδάσωσης και επιπλέον θα πραγματοποιηθούν και δασώσεις. Ολες οι αναδασώσεις και οι δασώσεις θα γίνουν με σπόρους και ποικιλίες τοπικές, ανάλογα με με την περιοχή, γενετικά ελεγμένα, έτσι ώστε να μη διαταραχθούν η βιοποικιλότητα και ο χαρακτήρας της κάθε περιοχής σε σχέση με το δάσος.
Βασικό ρόλο στο έργο θα διαδραματίσουν τα δημόσια φυτώρια τα οποία θα αναλάβουν τις έρευνες για τους κατάλληλους σπόρους. Παράλληλα, οι αναδασώσεις θα λάβουν χώρα με τα κατάλληλα δέντρα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα φυσικό αντιπυρικό τοίχος.
OI ΑΡΙΘΜΟΙ
ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
318.434
τα καμένα στρέμματα
14.102.250
ευρώ κρατική χρηματοδότηση
3.364.912
ευρώ δόθηκαν από ΔΕΗ-EREN
100%
ολοκληρωμένα τα αντιδιαβρωτικά έργα
ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ
600 χλμ. κορμοδέματα • 10 χλμ. κλαδοπλέγματα • 30 χλμ. σανιδοτοίχοι • 10 χλμ. κορμοφράγματα
3.000
δένδρα φυτεύτηκαν σε πιλοτική αναδάσωση σε έκταση 51 στρεμμάτων στο Δημόσιο Δάσος Λίμνης (2.000 τεμάχια χαλέπιος πεύκη, 300 τεμάχια κυπαρίσσι ορθόκλαδο, 300 τεμάχιο κυπαρίσσι πλαγιόκλαδο, 200 τεμάχια κουτσουπιά, 200 τεμάχια χαρουπιά)
ΙΣΤΙΑΙΑ
189.636
τα καμένα στρέμματα
10.000.0000
ευρώ κρατική χρηματοδότηση
1.220.000
ευρώ η χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ
15%
τα αντιδιαβρωτικά έργα σε Ιστιαία Ι, 70% σε Ιστιαία ΙΙ, 90% σε Ιστιαία ΙΙΙ, 70% σε Ιστιαία ΙV
ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ
500 χλμ. κορμοδέματα • 10 χλμ. κλαδοπλέγματα • 21 χλμ. σανιδοτοίχοι • 6 χλμ. κορμοφράγματα
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Belharra: Η συμφωνία για την απόκτηση των φρεγατών – Τα 6 επιπλέον Rafale
- Ακρίβεια: Η έλλειψη ηλιέλαιου «μαγειρεύει» ανατιμήσεις
- Η κυβέρνηση ψάχνει αντίδοτο στο εκρηκτικό κοκτέιλ ακρίβειας
- Όσκαρ 2022: Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ της αποψινής λαμπερής βραδιάς
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Χάρκοβο – Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr