Σύμφωνα με το pelol.gr, αύριο ή την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων, που θα δείξουν εκτός απροόπτου την αιτία του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Τα αποτελέσματα θεωρείται ότι θα καθορίσουν την πορεία των ερευνών, σε σχέση και με τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας. Πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για μία πολύ λεπτή υπόθεση, για την οποία πρέπει να επιδειχθεί ο καλύτερος επιστημονικός εαυτός όσων έχουν ή πρόκειται να κληθούν να καταθέσουν εξειδικευμένα και τεκμηριωμένα.
Ιατροδικαστική πηγή αναφέρει ότι συγκεκριμένη, σπάνια υπόθεση «δεν προσφέρεται για επίκληση του νόμου των πιθανοτήτων».
Παράλληλα, νομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι πρέπει να κάποιος να ανατρέξει με προσοχή στο σκεπτικό και όσα συμπεριλαμβάνει η διάταξη (πραγματογνωμοσύνη κλπ), με βάση την οποία τέθηκε στο αρχείο η μήνυση του πατέρα των τριών κοριτσιών Μάνου Δασκαλάκη.
Οι ίδιοι κύκλοι, επικαλούμενοι την πραγματογνωμοσύνη τόνιζαν ότι «μέσα από μια άλλη διαδρομή αιτίου και αιτιατού και ο θάνατος της Μαλένας, όπως και της Ιριδας, έχει καρδιολογική αιτιολογία και άρα απομένει να δούμε τα αποτελέσματα για την Τζωρτζίνα…».
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega, οι παιδίατροι στην Πάτρα είχαν παρατηρήσει ότι η Τζωρτζίνα εμφάνιζε προβλήματα υγείας όταν ήταν στο μονόκλινο δωμάτιο χωρίς την επιτήρηση γιατρών. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το γεγονός ότι υπό την παρουσία γιατρών το κορίτσι δεν εκδήλωνε κάποιο πρόβλημα υγείας είχε δημιουργήσει σαφείς υπόνοιες στους γιατρούς και γι’ αυτό είχαν μελετήσει το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν κάμερες στους χώρους που έμενε η Τζωρτζίνα
Μάλιστα, υπήρξε σχετικός προβληματισμός και όταν το παιδί μετακινείτο από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, με τους γιατρούς να ζητούν την ιδιαίτερη επιτήρηση της Τζωρτζίνας. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Mega, οι κάμερες δεν τοποθετήθηκαν για τεχνικούς λόγους.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Καραμανδάνειο – Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών διαψεύδει τα όσα ανέφερε η μητέρα σε συνέντευξή της ότι τα κορίτσια νοσηλεύονταν σε μονόκλινο γιατί έτσι είχαν προτείνει οι γιατροί, λέγοντας ότι η μητέρα ζητούσε μονόκλινο θάλαμο νοσηλείας με επίκληση ότι είναι έγκυος λίγων εβδομάδων.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη, στο θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας δεν προέκυπτε βλάβη από γιατρό ή φάρμακο.
«Δεν προέκυπτε βλάβη από ιατροφαρμακευτικό χειρισμό. Αυτό κατέγραψα στην έκθεσή μου. Είχα συστήσει να γίνουν επανεξετάσεις τότε. Θεωρώ ότι όλα αυτά θα γίνουν με μέριμνα του ιατροδικαστή και της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών που διαχειρίζεται το περιστατικό», δήλωσε ο κ. Τσαντίρης και τόνισε:
«Πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις που θα πρέπει να εξεταστούν τα πάντα», αν και θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να τύχουν στην ίδια οικογένεια τρία σπάνια νοσήματα.
Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Στον χαμό της Μαλένας ψάχνουν την αιτία της τραγωδίας
Ανεξήγητος ακόμα και για τους γονείς -σύμφωνα με τις καταθέσεις τους στην Αστυνομία- ήταν ο θάνατος της Μαλένας, του πρώτου παιδιού που έχασε η οικογένεια Δασκαλάκη τον Απρίλιο του 2019.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθανασίας Αγγελοπούλου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής [διαβάστε εδώ] οι ειδικοί καλούνται να δώσουν απαντήσεις σε ένα βουνό από ερωτήματα τα οποία έχουν προκύψει από τους θανάτους τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας σε διάστημα σχεδόν τριών ετών.
Οι Αρχές προσπαθούν να ξετυλίξουν το θλιβερό κουβάρι θεωρώντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», ότι το «κλειδί» βρίσκεται στον πρώτο θάνατο.
Η Μαλένα ήταν 3 ετών και 8 μηνών όταν εισήχθη στο Παίδων με λευχαιμία σε πολύ αρχικό στάδιο, η οποία σύμφωνα με την εκτίμηση των γιατρών ήταν απόλυτα θεραπεύσιμη και σύντομα το παιδί θα επέστρεφε υγιές στο σπίτι του, αφού η υπόλοιπη εικόνα του ήταν άριστη, όπως τονίζεται σε όλα τα επίσημα έγγραφα. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύντομης νοσηλείας στην κλινική μας, η ασθενής ήταν σε πολύ καλή γενική κατάσταση χωρίς συνοδά συμπτώματα», τονίζεται στο ενημερωτικό σημείωμα νοσηλείας του παιδιού που πέθανε ξαφνικά, ξεκινώντας το γαϊτανάκι των «αιφνίδιων» θανάτων για την ίδια και τις αδελφές της.
Πηγές που σχετίζονται με την έρευνα τονίζουν στον «Ε.Τ.» ότι με την ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκε βλάβη στο ήπαρ που περιγράφηκε από την ιατροδικαστή ως ηπατική ανεπάρκεια, χωρίς η μικρή να έχει προηγουμένως καμία ανησυχητική ένδειξη, αφού είχε γίνει πλήρης καρδιολογικός και ηπατικός έλεγχος.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία, «στις ανεπτυγμένες χώρες η επίπτωση της φαρμακευτικά επαγόμενης οξείας ηπατικής ανεπάρκειας, ιδίως σε έδαφος υπερδοσολογίας παρακεταμόλης, προοδευτικά αυξάνεται αποτελώντας το συχνότερο αίτιο. Λιγότερο συχνά ενοχοποιούμενες ουσίες, που συνοδεύονται όμως από δυσμενέστερη πρόγνωση, είναι τα αντιφυματικά, αντιβιοτικά και αντιμυκητιασικά φάρμακα, τα φυτικά σκευάσματα (βότανα) και τα συμπληρώματα διατροφής». Οι τοξικολογικές εξετάσεις του παιδιού βγήκαν καθαρές, αλλά από τους ειδικούς τίθεται το ερώτημα εάν έγινε έρευνα για όλες τις ουσίες ή αν πραγματοποιήθηκε μια εξέταση ρουτίνας, γιατί κανείς δεν περίμενε να συμβαίνει κάτι περίεργο σε θάνατο παιδιού με λευχαιμία.
Μικροεκδορές στη μύτη
Στην ιατροδικαστική έκθεση για τη Μαλένα, την οποία υπογράφει η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, ξεκαθαρίζεται ότι στο παιδί δεν εντοπίστηκαν κακώσεις με μόνη εξαίρεση κάποιες μικρές εκδορές στη μύτη. «Δύο μικροεκδορές στη ρινική χώρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Τον Σεπτέμβριο του 2019, πέντε μήνες μετά τον χαμό της Μαλένας, οι γονείς της, που έχουν αποφασίσει να κινηθούν νομικά κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατό της, καταθέτουν στην Αστυνομία της Πάτρας τονίζοντας ότι η μικρή ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τι ήταν αυτό που την έστειλε στον θάνατο, ενώ είχε ξεκινήσει τη θεραπεία της στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων και ανταποκρινόταν θετικά.
«Το παιδί όλες αυτές τις ημέρες είχε μια άψογη εικόνα κλινικά, έπαιζε στον παιδότοπο, πήγαινε “σχολείο” το πρωί μέσα στο Ελπίδα, έκανε όλες τις δραστηριότητες με εθελοντές του Χαμόγελου του Παιδιού και της Φλόγας, και προς απορία όλων ήταν το μοναδικό παιδί που έτρωγε και έπαιζε με τέτοια διάθεση», καταθέτει ο πατέρας, προσθέτοντας για τη μοιραία ημέρα: « Στις 15:30 το μεσημέρι αποχώρησα για λίγο από το ίδρυμα και παρέμεινε δίπλα της η μητέρα της που κοιμήθηκε μαζί της. Περί τις 16:40 στις 13-04-2019 έλαβα τηλεφώνημα από την έντρομη σύζυγό μου που με ενημέρωσε ότι δεν ήταν καλά το παιδί. Αμεσα ξεκίνησα από το Ολυμπιακό Χωριό όπου διέμενα και μέσα σε 14 λεπτά ήμουν στο νοσοκομείο. Εκεί βρήκα εντός του δωματίου της μικρής δύο γιατρούς της ΜΕΘ μαζί με δύο νοσηλεύτριες του νοσοκομείου και μία ενδοκρινολόγο που ήταν σε εφημερία να προσπαθούν να κάνουν ανάνηψη στο παιδί μου.
Μετά από είκοσι λεπτά, εξήλθε από το δωμάτιο ο γιατρός και με ενημέρωσε ότι προσπαθούν ήδη είκοσι λεπτά, θα προσπαθήσουν άλλα τόσα, αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση. Στις 18:05 βγήκε και μας ανακοίνωσε τον θάνατό της. Ηρθε η διευθύντρια του Τμήματος και είπε πως πρέπει να γίνει νεκροψία-νεκροτομή για τα ακριβή αίτια θανάτου, διότι όπως προείπαμε, ήταν σε άριστη κλινική κατάσταση. Επίσης, φανερά ταραγμένη είχε κάτσει πάνω από το παιδί και έλεγε συγκεκριμένα: “Οχι εσύ, δεν το περίμενα από σένα” και μας είπε ότι είναι το πρώτο παιδί που πεθαίνει αιφνιδίως μέσα στο Ελπίδα» .Τα αποτελέσματα της νεκροτομής που έδειξαν ηπατική ανεπάρκεια δεν συμπίπτουν, όπως τονίζει ο πατέρας, σε καμία των περιπτώσεων με την κλινική εικόνα και τις εξετάσεις της μικρής.
«Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν ικανοποιητικές απαντήσεις από τους θεράποντες ιατρούς και τον ιατροδικαστή για τον θάνατο της κόρης μου με βάση τα αποτελέσματα που μας δώσανε τα οποία είναι αντικρουόμενα. Επιθυμώ να γίνει λεπτομερής έρευνα για της συνθήκες θανάτου της κόρης μου και να μας γνωρίσουν τα ακριβή αίτια… Επιθυμώ την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου για τον θάνατο της κόρης μου», καταλήγει ο πατέρας της άτυχης Μαλένας. Με τα ίδια λόγια περιγράφει τα γεγονότα στη δική της κατάθεση και η μητέρα, εκτός από τα μοιραία λεπτά που είδε το παιδί της να χάνεται, και επιρρίπτει ευθύνες στο προσωπικό που όπως αναφέρει δεν αντέδρασε άμεσα. «Στις 15:30 το μεσημέρι ο σύζυγός μου αποχώρησε για λίγο από το ίδρυμα και παρέμεινα εγώ δίπλα στη μικρή και κοιμήθηκα μαζί της. Στις 16:30 μπήκε στο δωμάτιο η νοσηλεύτρια και της χορήγησε ένα φάρμακο τύπου Zantac για το στομάχι της και έτσι ξύπνησα κι εγώ.
Στις 16:40 το παιδί τινάχτηκε, με κοίταξε, έβγαλε έναν βρόγχο και έμεινε με τα μάτια της μισάνοιχτα. Της μίλησα, της φώναξα, Μαλένα, Μαλένα, της πήρα από τα χέρια τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτριών να τις φωνάξω. Δεν τις βρήκα, πήγα στο δωμάτιο των γιατρών και πάλι δεν βρήκα κανέναν. Σε κάποιο δωμάτιο άκουσα φωνές και έτρεξα. Ηταν εκεί και καθόντουσαν, τους είπα: ”Τρέξτε, το παιδί κάτι έπαθε και η αντλία χτυπάει”. Μου είπαν: “Ησύχασε, δεν είναι τίποτα”, τους λέω “τρέξτε” και μπήκαμε στο δωμάτιο. Το παιδί είχε γυρίσει σε πλάγια θέση, είχε πάρει ξανά το πανάκι στα χέρια της και τα χείλη της ήταν μπλε. Η γιατρός με κοιτούσε με απορία και αδράνεια, με αποτέλεσμα να την πιάσω από το μπράτσο και να της πω: “Τι θα κάνεις; Θα ενεργοποιηθείς; Το παιδί πεθάνει, δεν το βλέπεις;”. Δεν έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ, ούτε ανάνηψη», υποστηρίζει η μητέρα. Σε αντίθεση με τους δυο γονείς πάντως, ο παππούς της μικρής στην κατάθεσή του ξεκαθαρίζει ότι δεν θεωρεί πως ευθύνεται το προσωπικό του νοσοκομείου για την τραγική κατάληξη της εγγονής του. «Οχι, θεωρώ πως οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν», απαντάει στη σχετική ερώτηση.
Πάτρα: Τι λέει ο Κατερινόπουλος για την υπόθεση της Πάτρας
Ο Θανάσης Κατερινόπουλος, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», και δήλωσε πεπεισμένος ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και πως πολύ σύντομα το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής θα αποκαλύψει την αλήθεια για τον θάνατο των τριών αδελφών.
Κατερινόπουλος: «Οι αρχές έχουν τον τρόπο να βρουν την άκρη του νήματος»
Όπως είπε, θα έπρεπε το ζευγάρι πριν κάνει παιδιά να είχε υποβληθεί σε έναν προγενετικό έλεγχο, ως είθισται πλέον για όλα τα ζευγάρια και να είχε εντοπίσει αν υπήρχε κάποιο γονιδιακό πρόβλημα.
Ωστόσο, σημείωσε πως κάτι τέτοιο μπορεί να μην είχε γίνει, καθώς το ζευγάρι όταν απέκτησε το πρώτο του παιδί ήταν πολύ νέο, όμως αναρωτήθηκε γιατί έφυγαν από τη ζωή πρώτα τα μικρότερα παιδιά και μετά το μεγαλύτερο.
Κατερινόπουλος: Καθόλου τυχαίο ότι οι τρεις θάνατοι έγιναν Σ/Κ
«Πώς εξηγείται ότι ο θάνατος των τριών παιδιών συνέβη αντίστροφα, από το μικρότερο στο μεγαλύτερο κορίτσι δηλαδή, καθώς εάν πρόκειται για γονιδιακό πρόβλημα, θα περίμενε κανείς ότι πρώτα το μεγαλύτερο κορίτσι θα έπρεπε να εκδηλώσει μία σειρά συμπτωμάτων και στη συνέχεια να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα δύο», αναρωτήθηκε.
Κομβικό για τον ίδιο, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι και οι τρεις θάνατοι έγιναν Σαββατοκύριακο.
«Επιμένω στο γεγονός ότι οι θάνατοι έγιναν συγκεκριμένες μέρες. Έγιναν Σαββατοκύριακο. Αυτό σημαίνει, κατά την άποψή μου ότι μπήκε ανθρώπινο χέρι. Το Σαββατοκύριακο, αν τα παιδιά ήταν στο νοσοκομείο, δεν είχαμε γιατρούς, νοσηλευτές, υπήρχαν εφημερίες, οπότε δεν ήταν κάποιος πάνω από τα παιδιά συνέχεια. Επίσης, μπορεί κάποιος να πήγε να αλλάξει αυτή την άμοιρη μάνα για να την ξεκουράσει. Πρέπει να δούμε και ποιοι ήταν οι επισκέπτες γιατί υπάρχει ο φθόνος, η ζήλεια, η κακία, υπάρχουν όλα αυτά στην κοινωνία μας και δυστυχώς δε θα σταματήσουν να υπάρχουν. Και στο σπίτι το δεύτερο παιδάκι ήταν παρουσία μόνο της αδελφής της. Δεν ενοχοποιούμε κανέναν, αλλά όλα πρέπει να ερευνηθούν», τόνισε ο κ. Κατερινόπουλος.
Ράζου: Υπάρχουν ουσίες που δεν ανιχνεύονται
Η Άννα Ράζου, ιατροδικαστής στο Ασκληπιείο Βούλας, επιβεβαίωσε μάλιστα πως υπάρχουν ουσίες οι οποίες δεν ανιχνεύονται από τις τυπικές τοξικολογικές εξετάσεις, που γίνονται συνήθως, και χρειάζονται ειδικές εξετάσεις για να ανιχνευθούν.
Σε ερώτηση μάλιστα του κ. Κατερινόπουλου, αν ο υδράργυρος είναι μία από αυτές τις ουσίες, απάντησε πως όντως μπορεί να ανιχνευθεί μόνο μετά από ειδικές εξετάσεις, οι οποίες στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν έγιναν.
Κατερινόπουλος: Είναι ο υδράργυρος μία από αυτές τις ουσίες;
Ειδικά αν ο υδράργυρος χορηγηθεί από το αυτί, τότε, όπως είπε ο κ. Κατερινόπουλος είναι δύσκολο να ανιχνευθεί. Μία ακόμα ουσία που μπορεί να αποβεί μοιραία και ανιχνεύεται κατόπιν ειδικών εξετάσεων και μετά από παραγγελία είναι το νάτριο και το κάλλιο.
Τέλος, ο κ. Κατερινόπουλος τόνισε, ότι η εκταφή της σορού της Τζωρτζίνας, θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τους γονείς.
Κατερινόπουλος: Όταν έχασα το παιδί μου δεν ήθελα να μιλήσω με κανέναν
Ο ταξίαρχος αναφέρθηκε και στο προσωπικό του δράμα, της απώλειας του γιου του το 2017, τονίζοντας πως όταν έχασε το παιδί του εκείνος δεν ήθελε να μιλήσει με κανέναν.
«Εγώ δεν ήθελα να μιλήσω ούτε στον αδελφό μου που είχα χάσει ένα παιδί, όχι τρία. Το ότι αυτά τα νέα παιδιά βγαίνουν και μιλάνε δείχνει την απίστευτη δύναμη που έχουν και τη θέλησή τους να φτάσουν στην αλήθεια. Μακάρι να γίνει αυτό σύντομα», κατέληξε.
Δείτε τι είπε ο Θανάσης Κατερινόπουλος στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα»
https://youtu.be/QowrLi–3mo
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κεφάλαιο κίνηση: Η εκτίναξη στις τιμές των καυσίμων οδηγεί τους Έλληνες στα ΜΜΜ – Τι δηλώνουν στον «Ε.Τ» εκπρόσωποι της αγοράς
- «Πράσινο φως» για επιστροφές 575 έως 12.236 ευρώ στους συνταξιούχους Δημοσίου από τις κρατήσεις ΕΑΣ [πίνακες]
- Οπαδική βία: Κλείνουν όλοι οι σύνδεσμοι μέχρι τις 31 Ιουλίου – Τέλος οι κουκούλες από τα γήπεδα
- Nέα γυναικοκτονία στα Ιωάννινα: Τσακώθηκαν και τη σκότωσε στο ξύλο ο σύζυγός της
- Δολοφονία Μακρή: Στο Εφετείο η υπόθεση της εκτέλεσης του επιχειρηματία – Πρόσωπο με πρόσωπο οι δράστες με τη Καρύδα
- Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Συνεχίζεται η αναζήτηση για τους 10 αγνοούμενους
- Ουκρανία: Ναι λένε Μπάιντεν και Πούτιν στη σύνοδο κορυφής που πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr