Γράφουν οι ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ – ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Οι εικόνες από διπλοκατοικία που βυθίστηκε στο έδαφος και καταστράφηκε ολοσχερώς προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο αίσθηση. Πρόκειται για ένα από τα κτίσματα της οδού Καρυωτάκη στον Νέο Βουτζά, που κινδυνεύουν άμεσα από τα κατολισθητικά φαινόμενα που έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες και είναι εμφανέστατα τουλάχιστον 25 ημέρες. Σε πρώτη φάση είναι δύο σπίτια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, το ένα έχει καταστραφεί ολοσχερώς -σήμερα αναμένεται στην περιοχή κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών για να εγκρίνει την κατεδάφιση- και το άλλο πιέζεται έντονα. Συνολικά, όμως, το πρόβλημα εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρων και κινδυνεύουν 6-7 σπίτια. Οι κάτοικοι του ενός κτίσματος (της διπλοκατοικίας) είναι δύο οικογένειες που εγκατέλειψαν ήδη την οικία τους ενώ τα διπλανά δεν είναι μόνιμες κατοικίες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας, Ευάγγελο Μπουρνούς.
«Η καθίζηση όταν ξεκίνησε ήταν 25 εκατοστά, σήμερα μπορεί να είναι και τρία μέτρα βάθος. Είναι ένα ζήτημα πολυπαραγοντικό. Εχει σχέση με οικόπεδα που δόθηκαν δίπλα στο ρέμα με κλίση 50%, με την εξαφάνιση του δάσους μετά τις φωτιές του 2018, που επέτεινε το πρόβλημα. Τρίτο και σημαντικό πρόβλημα, ότι παρόλο που είναι σύγχρονα σπίτια, δεν έγιναν οι σωστές γεωλογικές μελέτες και δεν έφτασαν στο σωστό βάθος, και βέβαια είναι κακές κατασκευές», σημειώνει ο κ. Μπουρνούς στον «Ε.Τ.» σε σχέση με τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτό το πρόβλημα σήμερα.
Το γεωλογικό φαινόμενο «ευθύνεται» κατά 65% για ό,τι έχει συμβεί, η φωτιά κατά 5% και οι βροχοπτώσεις κατά 35%, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ραφήνας και πολιτικό μηχανικό, Παναγιώτη Καλφαντή.
Υψηλή θεμελίωση
Κακοκαιρία Alexandros: Αυτές είναι οι «κόκκινες» περιοχές σύμφωνα με το meteo [χάρτης]
«Οταν η περιοχή εκείνη μπήκε στο σχέδιο πόλεως, τη δεκαετία του ’70 περίπου, δεν ήταν υποχρεωτικές οι γεωλογικές μελέτες που απαιτούνται σήμερα. Ο οικοδομικός συνεταιρισμός τότε “έκοψε” οικόπεδα, η Πολεοδομία Παλλήνης έβγαλε άδειες, πουλήθηκαν καθόλα νόμιμα. Κάποιοι πολιτικοί μηχανικοί της εποχής είδαν το πρόβλημα και θεμελίωσαν πολύ χαμηλότερα, σε πιο συνεκτικό έδαφος. Στα σπίτια που εμφανίστηκε το πρόβλημα, η θεμελίωση είναι πιο ψηλά», λέει στον «Ε.Τ.».
Για γεωλογικό φαινόμενο, που όμως θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί, κάνει λόγο και ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. «Εχουμε γεωλογικούς σχηματισμούς, μεγάλες μορφολογικές κλίσεις που λόγω της μικρής αντοχής των πετρωμάτων και των νερών, επιφανειακών και υπόγειων, δημιουργείται η μεγάλη καθίζηση. Ανάλογες συνθήκες υπάρχουν και σε άλλες περιοχές», επισημαίνει.
Αντίστοιχα φαινόμενα έχουν σημειωθεί στη Μαλακάσα (κατολίσθηση στην εθνική οδό) πριν από μερικά χρόνια, στην Πίνδο και αλλού.
«Τώρα, με διαδικασίες-εξπρές προχωράμε τις γεωλογικές μελέτες, από τις οποίες θα προταθεί η ενδεδειγμένη λύση. Θα μπορούσε να είναι μεγάλος, πολύ βαρύς τοίχος από λιθορριπή, που θα τοποθετηθεί στο πόδι του πρανούς που κατολισθαίνει για να “φρενάρει” τα στρώματα ολίσθησης. Εχουμε απευθυνθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αντέδρασε άμεσα και ενέκρινε ήδη την έξτρα χρηματοδότηση που αιτηθήκαμε. Εχουν εγκριθεί 140.000 ευρώ», λέει ο κ. Καλφαντής σε σχέση με τις κινήσεις που θα γίνουν στο εξής.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr