Οι αλλαγές που φέρνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο, φαίνεται ότι επιβαρύνουν κατά 25% τις φαρμακοβιομηχανίες για τα καινοτόμα φάρμακα (οπότε η συνολική επιβάρυνση θα είναι έως και 60% κάτω από τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης). Γεγονός που θα καταστήσει, σύμφωνα με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οικονομικά ασύμφορη την εισαγωγή τους στη χώρα μας.
Σύστημα αξιολόγησης
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
Σε «αναμμένα κάρβουνα»… κάθεται η φαρμακοβιομηχανία και για το τι θα γίνει με το σύστημα αξιολόγησης των φαρμάκων, για το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας φέρεται να επεξεργάζεται μέτρο σύμφωνα με το οποίο για να αποζημιωθεί στην Ελλάδα ένα φάρμακο θα πρέπει να έχει εγκριθεί και να αποζημιώνεται σε άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες λειτουργεί σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ).
Το ζήτημα αυτό έφερε στη Βουλή με ερώτησή της προς το υπουργείο Υγείας η βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Παπακώστα-Σιδηροπούλου. «Από το 2010 έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μια σειρά ορφανών φαρμάκων, τα οποία ακόμη δεν διατίθενται στη χώρα μας» επισημαίνει η βουλευτής, ρωτώντας τον υπουργό αν θα εφαρμοστεί νέο σύστημα ένταξης καινοτόμων και ορφανών φαρμάκων στο Ελληνικό σύστημα αποζημίωσης και ποιο θα είναι αυτό.
Αντισυλληπτικό χάπι μέσω ΕΟΠΥΥ
Την αποζημίωση των αντισυλληπτικών χαπιών από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να μειωθεί ο αριθμός των αμβλώσεων καθώς και να χρησιμοποιείται για τη σωστή σεξουαλική αγωγή των νέων. Μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι έχει κάνει μια διερεύνηση στον ΕΟΠΥΥ και, όπως είπε, «νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σύντομα στην ένταξη του χαπιού της αντισύλληψης στη θετική λίστα φαρμάκων που αποζημιώνονται και να αναλάβει φυσικά την ευθύνη της κάλυψής του ο ΕΟΠΥΥ και για τους ασφαλισμένους και για τους ανασφάλιστους πολίτες. Νομίζω ότι το κόστος είναι διαχειρίσιμο. Το αντισυλληπτικό χάπι δεν μπορεί να θεωρείται σήμερα μια υπόθεση lifestyle».
ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου