Οι προκλήσεις του Αχμέτ Μετέ μάλιστα έφτασαν στο σημείο να μιλήσει για «μουσουλμανική, τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη», να συνδέσει την πυρκαγιά στο μεγάλο Τέμενος (Βεγιαζήτ) του Διδυμοτείχου με τον εντοπισμό των όπλων για να υπονοήσει ότι και τα δύο γεγονότα είναι «κατευθυνόμενα από το ίδιο χέρι», εννοώντας εμμέσως πλην όμως σαφώς την οργάνωση FETO του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γιουλέν.
Ο Μετέ, λίγη ώρα αφότου αφέθηκε ελεύθερος ο ιμάμης της Ηλιόπετρας Σαμπρί Κεχαγιά -η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ανάκριση προκειμένου να συμπληρωθεί η δικογραφία- δήλωσε ότι λίγες μέρες μετά τη φωτιά στο Τέμενος, στο Διδυμότειχο γίνονται συλλήψεις για όπλα σε τζαμί.
Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία Bora - Έκτακτο δελτίο για καταιγίδες και χιόνια το Σαββατοκύριακο
Συνδέοντας αυθαίρετα τις δύο υποθέσεις (σημειώνεται ότι το πόρισμα της Πυροσβεστικής έχει ήδη ρίξει φως στις συνθήκες και τα αίτια της πυρκαγιάς στο Τέμενος Βεζιαζήτ) και μιλώντας για προβοκάτσια, υπονοώντας την ύπαρξη δικτύου γκιουλενιστών στην Ελλάδα, ο Μετέ δήλωσε: «Μήπως τα παιχνίδια στην Ευρώπη κατευθύνονται από το ίδιο χέρι; Αλλά να ξέρουν ορισμένοι ότι η μουσουλμανική, τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, δεν ανέχεται την τρομοκρατία. Απ’ όπου κι αν προέρχεται δεν γίνεται αποδεκτή».
https://www.youtube.com/watch?v=o2SvNbGMH8s
Οι δηλώσεις του Μετέ έρχονται να προστεθούν στις πληροφορίες που μετέδωσε το απόγευμα της Τρίτης το ΑΠΕ από την Ξάνθη, σύμφωνα με τις οποίες, μετά την δημοσιοποίηση της σύλληψης του ιμάμη της Ηλιόπετρας, τόσο ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θράκη, όσο και ο Μετέ επιδόθηκαν σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν ζήτημα ύπαρξης δικτύου γκιουλενιστών στην Ελλάδα και να επιρρίψουν την ευθύνη για τα όπλα σε άγνωστα μέλη αυτού του δικτύου. Αυτό έγινε κυρίως μέσω του ελεγχόμενου τουρκόφωνου τοπικού Τ’ύπου. Στη λογική αυτή, η υπερασπιστική γραμμή του ιμάμη, ήταν ότι το τζαμί είναι ανοιχτό διαρκώς και οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση και να κρύψει εκεί τα όπλα.