Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, κάθε αισθητήρας εμφανίζεται σε ηλεκτρονικό χάρτη του Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων της Δημοτικής Αστυνομίας. Μέσω της πλατφόρμας λαμβάνονται δεδομένα τα οποία «ενημερώνουν» για την κατάσταση των αισθητήρων και ουσιαστικά για την κατάληψη της διάβασης ή ράμπας από κάποιο όχημα. Με αυτόν τον τρόπο, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις παραβάσεις.
Αυτόματα, μέσω φορητών συσκευών, ενημερώνονται και οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων από το σημείο της παράβασης. Τα δεδομένα που συλλέγονται δίνουν τη δυνατότητα στη Δημοτική Αστυνομία να οργανώσει αποτελεσματικά τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας.
Σε εφαρμογή
Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα αποτρεπτικής στάθμευσης, το οποίο σχεδίασε και ανέπτυξε η Εταιρία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας, μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή. Μέχρι στιγμής, 830 αισθητήρες έχουν εγκατασταθεί σε διαβάσεις και ράμπες ΑμεΑ -από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Κολωνάκι και την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, το Κουκάκι και το Παγκράτι- με στόχο να εντοπίσουν οχήματα που σταθμεύουν παράνομα πάνω σε αυτές.
«Με την εγκατάσταση των αισθητήρων στις διαβάσεις και στις ράμπες επιδιώκουμε να βάλουμε τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση. Στην αδιαφορία και την έλλειψη σεβασμού απέναντι στα άτομα με αναπηρία, στους ηλικιωμένους, στους γονείς με παιδιά», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποτρεπτικής στάθμευσης που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα και για ένα πολύτιμο εργαλείο που ενισχύει τις προσπάθειές μας στη διασφάλιση της προσβασιμότητας και στο μετασχηματισμό της Αθήνας σε μια πόλη βιώσιμη και λειτουργική: Μια πόλη χωρίς εμπόδια και φραγμούς, που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους».
Πολλές παραβάσεις
Αμπελόκηποι: Προσωρινά κρατούμενος ο Νίκος Ρωμανός - Τι είπε στην απολογία του
Το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης, πάντως, δεν περιορίζεται μόνο στην πρωτεύουσα, δεδομένου ότι καταγράφονται κατά μέσο όρο μηνιαία περί τις 1.500 παραβάσεις σε ράμπες ΑμεΑ.
Το παράνομο παρκάρισμα σε ράμπες διάβασης Ατόμων με Αναπηρία ή όσοι σταθμεύουν σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία επιφέρει επί τόπου αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από τον βεβαιούντα την παράβαση για 60 ημέρες.
Επιπλέον, όλες οι παραπάνω παραβάσεις χρεώνονται με έως 9 βαθμούς ποινής, ενώ για την περίπτωση παράνομης στάθμευσης που αφορά ΑμεΑ, ο ΚΟΚ προβλέπει ότι σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα 6 μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.
Πεζοδρόμια
Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με το σύστημα της έξυπνης αποτρεπτικής στάθμευσης, ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει το πρόγραμμα ανακατασκευής πεζοδρομίων και ραμπών ΑμεΑ σε πολλά σημεία της πόλης. Να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει πιλοτικά τη σήμανση σε ράμπες με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, προκειμένου αυτές να είναι όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτες σε οδηγούς και πεζούς.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μύθοι και αλήθειες για την τιμή των PCR tests
- Τζόκοβιτς: Αποκάλυψε ότι γνώριζε πως είχε κορονοϊό και πήγε για συνέντευξη – Λάθος του ατζέντη μου η ταξιδιωτική δήλωση
- Κορονοϊός: Αποκλιμάκωση κρουσμάτων, νέα αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα
- Βήμα βήμα η έκδοση ΑΦΜ για πολυκατοικίες – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr