Το δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο “Οι εντάσεις κλιμακώνονται, καθώς η Ελλάδα λέει στην Τουρκία ότι είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση”, παρατηρεί πως οι φόβοι για ένταση έχουν αυξηθεί, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής και νέου δημοψηφίσματος στη χώρα, αυτήν τη φορά για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε., και με τον Πάνο Καμμένο να διαμηνύει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση.
Όπως αναφέρεται, οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν επιδεινωθεί, εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για τη διεύρυνση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου.
Το δημοσίευμα κάνει μνεία στις διάφορες δηλώσεις, στις οποίες έχει προβεί προσφάτως ο Ερντογάν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα σχόλιο από μέρος του, κάποιες ημέρες πριν, οπότε και διεμήνυε πως θα συνεχίσει να αποκαλεί του Ευρωπαίους Ναζί, όσο εκείνοι τον αποκαλούν δικτάτορα. Η εφημερίδα αναφέρεται και στο μήνυμα του Π. Καμμένου, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση.
Με αναφορές και στο Κυπριακό, το δημοσίευμα τονίζει ότι στο Αιγαίο, οι εντάσεις – συνοδευόμενες από έναν ολοένα και πιο δυσάρεστο πόλεμο λέξεων – βρίσκονται στα χειρότερα επίπεδά τους, με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους για ατύχημα.
Καιρός: Το χιόνι θα σκεπάσει τα βουνά - Ποιες οι τελευταίες προγνώσεις
Για αυτό ακριβώς μιλάει και ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος, υπογραμμίζοντας πως “οι ανησυχίες της ελληνικής πλευράς δεν έχουν να κάνουν τόσο με ένα επεισόδιο που θα γίνει χωρίς πρόθεση, αλλά με ένα ατύχημα που θα βγει εκτός ελέγχου”. “Το όλο εθνικιστικό κλίμα στην Τουρκία θα καθιστούσε δύσκολο να εκτονωθεί μία τέτοια κατάσταση”, παρατηρεί.
Σημειωτέον πως ο Ερντογάν έχει αμφισβητήσει την εγκυρότητα της συνθήκης της Λωζάνης.
Μάλιστα, και η ανακοίνωση του Donald Trump ότι “αγαπάει τους Έλληνες” δεν ήταν αρκετή για να μετριάσει τους φόβους.
“Η Ελλάδα έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις ΗΠΑ”, λέει ο κ. Ντόκος, σημειώνοντας εντούτοις πως δεν υπάρχει πλήρης λειτουργική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον, ενώ η επίδραση του ΝΑΤΟ είναι περιορισμένη, και της Ε.Ε. ακόμη μικρότερη, και το μεγάλο ερώτημα είναι “ποιος πραγματικά θα μπορούσε και θα διαχειριζόταν μία τέτοια κρίση”.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί το μήνυμα του Τούρκου δημοσιογράφου Abdullah Bozkurt – που ζει πλέον εξόριστος στη Σουηδία – στον λογαριασμό του στο Twitter, όπου σημειώνει πως “οι πηγές μου αναφέρουν πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντείνει τις παράνομες επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα, αυξάνοντας τον αριθμό των πρακτόρων τους. Σχεδιάζουν κάτι;”.