Μάλιστα, στο τριετές Σχέδιο Δράσης του ΟΦΥΠΕΚΑ που έχει ήδη καταρτιστεί, περιλαμβάνεται η εκπόνηση και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το λύκο, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί επίσης η χρηματοδότηση και αναμένεται η έγκριση για δράσεις που προάγουν τη συνύπαρξη λύκου-ανθρώπου (κάμερες παρακολούθησης, αποτρεπτικοί φράχτες) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου Life.
Για το ζήτημα, πραγματοποιήθηκε χθες σχετική συνάντηση εργασίας μεταξύ των εκπροσώπων του ΟΦΥΠΕΚΑ, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και προστατευόμενων περιοχών Σαρωνικού Κόλπου, καθώς και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ».
Σε πρώτη φάση, όπως αποφασίστηκε, εντείνονται οι περιπολίες που διενεργούνται από τους φύλακες της Μονάδας Διαχείρισης στις περιοχές εμφάνισης του είδους στον Εθνικό Δρυμό.
Παράλληλα, σε συνδυασμό με τις περιπολίες, θα διαμοιράζονται στους επισκέπτες φυλλάδια με χρήσιμες οδηγίες, αναφορικά με την απαγόρευση εισόδου σε κατοικίδια, καθώς και την απαγόρευση εναπόθεσης τροφίμων με σκοπό την προσέλκυση του είδους.
Αντίστοιχα, θα προχωρήσουν στη δημιουργία και προβολή στα μέσα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικού σποτ για την ενημέρωση των πολιτών.
Τέλος, προβλέπεται η εκπαίδευση των εργαζομένων της Μονάδας Διαχείρισης και της Δασικής Υπηρεσίας από το επιστημονικό προσωπικό της Οργάνωσης «Καλλιστώ» για θέματα διαχείρισης περιστατικών συνύπαρξης επισκεπτών με είδη της άγριας πανίδας.
Μεσοπρόθεσμα, πρόκειται να συγκροτηθούν ειδικές ομάδες κρούσης από υπαλλήλους της δασικής υπηρεσίας και του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 27χρονος που προέβη σε άσκοπους πυροβολισμούς
Η επανεμφάνιση του λύκου στην Πάρνηθα είναι αποτέλεσμα της αυξητικής τάσης του πληθυσμού του που παρατηρείται τα τελευταία 15-20 χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη.
Παλαιότερη μελέτη (2019) της ΜΚΟ Βιόσφαιρας είχε δείξει ότι ο πληθυσμός των λύκων στην Πάρνηθα ήταν ένας από τους πυκνότερους διεθνώς και σχεδόν δεκαπλάσιος από τους αντίστοιχους σε άλλα μέρη της χώρας με παρόμοια έκταση. Ο ελάχιστος πληθυσμός τους στην περιοχή μελέτης είχε υπολογιστεί σε 33 άτομα, ενώ είχε παρατηρηθεί η επέκταση του πληθυσμού των λύκων ανατολικά του Εθνικού Πάρκου (Ε.Π.) προς την περιοχή Μαλακάσας, Ωρωπού και Μήλεσι. Επίσης, είχαν καταγραφεί υβρίδια λύκου-σκύλου στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Πάρνηθας.
Πιο πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως από τον Ελικώνα Βοιωτίας μέχρι την Πάρνηθα και τα Γεράνεια Ορη ζουν τουλάχιστον 25 λύκοι.
Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΜΚΟ Βιόσφαιρας Γιώργος Γιαννάτος, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπάρχει τεράστια επισκεψιμότητα στην Πάρνηθα είτε από ορειβάτες είτε από πεζοπόρους ή απλούς φυσιολάτρες, οι οποίοι αφήνουν αποφάγια ή οργανικά υπολείμματα με αποτέλεσμα να προσελκύονται οι λύκοι.
Επί της ουσίας, πρόκειται για μια λάθος πρακτική που κάνουν οι επισκέπτες, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί εθισμό και εξοικείωση στα άγρια ζώα, δεδομένου ότι υπάρχει η εύκολη παροχή τροφής.
Πάντως, είναι σημαντικό να τονιστεί πως με Προεδρικό Διάταγμα του 1985 τα οικόσιτα ζώα απαγορεύονται στους εθνικούς δρυμούς, ακόμα και αν φορούν λουράκι ή φίμωτρο.
Σύμφωνα με τον Αρκτούρο, η συνύπαρξη με την άγρια ζωή απαιτεί την συνεπή και υπεύθυνη στάση απ’ όλους (Πολιτεία, φορείς, πολίτες).
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr