Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ετέθη ήδη σε δημόσια διαβούλευση και η πρώτη συνάντηση εργασίας αφορούσε στην παρουσίασή του στους επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης, στους οποίους αφορούν άμεσα οι προβλέψεις του, ώστε να κάνουν και οι ίδιοι τις παρατηρήσεις τους, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2022.
Παρακαταθήκη
«Είναι ένα σημαντικό έργο που δεν αφορά μόνο εμάς αλλά και τις επόμενες γενιές, καθώς μέσα από αυτό το έργο θα καθορίσουμε τη φυσιογνωμία της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες. Εχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά να κάνουμε. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τον Δεκέμβριο του 2022 θα έχουμε στα χέρια μας το Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τα έργα. Σε αυτήν την προσπάθεια πιστεύω ότι θα έχουμε όλους τους Θεσσαλονικείς μαζί μας. Εμείς είμαστε εδώ να τους ακούσουμε, να διορθώσουμε πιθανά λάθη και να ακούσουμε την κριτική τους χωρίς προαπαιτούμενα», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος έχει αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι της υλοποίησης του τεράστιου πρότζεκτ.
Σκοπός του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι η επανασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα, που ταυτόχρονα θα περιλαμβάνει την ενίσχυση της κινητικότητας, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και του πολιτισμού και, βέβαια, την οικονομική ανάπτυξη, αποδίδοντας έναν νέο, ρυθμισμένο πολεοδομικά, δημόσιο χώρο στους πολίτες και τους επισκέπτες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Οι επιμέρους στόχοι του ενιαίου, ρυθμισμένου και ολοκληρωμένου σχεδίου είναι η δημιουργία συνεχόμενης παράκτιας ζώνης αναψυχής και άξονα περιπάτου, η απρόσκοπτη μετακίνηση με ποδήλατο εντός αυτής της ζώνης και η κατάργηση της ασυνέχειας και η ενοποίηση των ιστορικών τόπων με τα νέα τοπόσημα αναφοράς της πόλης, έτσι ώστε να αποτελέσουν περιεχόμενο της νέας ταυτότητας της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης.
Παρεμβάσεις ανά περιοχή
Παρουσιάζοντας αναλυτικά τις παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν τα επόμενα χρόνια στο παραλιακό μέτωπο, ο κ. Μπίλλιας αναφέρει ότι ξεκινώντας από δυτικά, από την περιοχή του Καλοχωρίου, αναμένεται η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής της λιμνοθάλασσας, με βάση μια μελέτη που είχε εκπονηθεί στο παρελθόν από το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται να γίνουν κάποιοι χώροι επίσκεψης από μαθητές ή και μεγαλύτερους, ενώ θα δημιουργηθούν κάποια φυλάκια και χώροι παρατήρησης στο πλαίσιο μιας ήπιας ανάπτυξης του τόπου που είναι περιβαλλοντικά προστατευμένος.
Στη συνέχεια, στην περιοχή του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, που είναι η ευρύτερη περιοχή του Δενδροποτάμου, στόχος είναι η εξυγίανση και η ανάπλαση της περιοχής. Η Περιφέρεια έχει ήδη ξεκινήσει εκεί πρόδρομες εργασίες εξυγίανσης της περιοχής, που είναι πολύ υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά, καθώς τα εδάφη έχουν ρυπανθεί από τις χρήσεις της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας και, κυρίως, από τα βυρσοδεψεία. Για τον χώρο του παλιού εμπορευματικού σταθμού, επιδίωξη της περιφέρειας είναι η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου περίπου 50 στρεμμάτων και ενός περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος μέχρι την πλατεία Ελευθερίας. Στον σχεδιασμό για την παλιά παραλία κυριαρχεί η διαπλάτυνσή της μέσω μιας κατασκευής, του περίφημου ντεκ, για την εξασφάλιση της διαδρομής των πεζών και των ποδηλάτων, ενώ στη νέα παραλία αυτό που προβλέπεται είναι η δυνατότητα κατασκευής υπόγειων σταθμών αυτοκινήτων απέναντι από την αναπλασμένη νέα παραλία, αλλά και πολεοδομικές ρυθμίσεις για να είναι νόμιμοι οι ιστιοπλοϊκοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται εκεί.
Πόλος ναυταθλητισμού και αθλημάτων κολύμβησης αναμένεται να δημιουργηθεί στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, για την οποία προβλέπεται η μετεγκατάσταση σε άλλη θέση του Ποσειδωνίου και η δυνατότητα υπογειοποίησης της οδού Μαρίας Κάλλας για την κατασκευή μιας μεγάλης πλατείας. Στην περιοχή του Δήμου Καλαμαριάς θα δημιουργηθεί διαδρομή πεζού και ποδηλάτου, ενώ στην περιοχή της Αρετσούς υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής αστικών τεχνητών κολυμβητικών δεξαμενών που μοιάζουν με πισίνες μέσα στη θάλασσα, κάτι που υπάρχει στο Τελ Αβίβ. Για το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη σχεδιάζονται η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου σε μια έκταση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που είναι κοντά στη θάλασσα, και η κατασκευή ενός βοτανικού κήπου. Στην περιοχή, άλλωστε, του Δήμου Θέρμης προβλέπεται η χωροθέτηση ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, ώστε να λυθεί και ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια και ταλανίζει όλους τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με αυτήν τη δραστηριότητα. Τέλος, για τον Δήμο Θερμαϊκού πρόθεση της περιφέρειας είναι να γίνουν μια παράκτια περιοχή και ζώνη αναψυχής του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Οραμα
«Ολα αυτά τα σημαντικά έργα συντελούν στη δημιουργία νέων περιοχών ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων, που θα ξεπερνούν σε έκταση τα 1.000 στρέμματα. Η ολοκλήρωση και η υψηλού επιπέδου θεσμική έγκριση με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε το όραμά μας για ένα ανοιχτό για όλους τους πολίτες παράκτιο μέτωπο στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Για έναν νέο ισχυρό πόλο ανάπτυξης για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Είναι ένα μεγάλο βήμα για το κοινό όραμά μας, για τη δημιουργία της Μακεδονίας του 2030, μιας περιφέρειας σύγχρονης, έξυπνης, πράσινης και ανθρώπινης. Είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, την οποία όλοι μαζί μπορούμε να κατακτήσουμε», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθούν η αξιολόγηση και η ενσωμάτωση σχολίων, προτάσεων και διορθώσεων, τον Μάρτιο θα γίνει η έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου και τον Απρίλιο το σχέδιο θα εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Αμέσως μετά, θα προωθηθεί στη Διεύθυνση Νομοθετικού Εργου του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ τον Νοέμβριο του 2022 εκτιμάται ότι θα γίνει γνωστή η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας και, αν όλα πάνε καλά, τον Δεκέμβριο του 2022 θα υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, υπογράμμισε ότι «το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι, που με το σχέδιό μας σκοπεύουμε να το βελτιώσουμε, να το αναδείξουμε και να το αξιοποιήσουμε. Μεγάλο τμήμα των έργων που θα αποφασιστεί να γίνουν θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της περιφέρειας, το οποίο υλοποιούμε ως Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Ηδη μαζί με τις διαδικασίες για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχουμε ξεκινήσει και το πρόγραμμα εξυγίανσης του δυτικού παραλιακού μετώπου, που εμπεριέχεται στον συνολικό σχεδιασμό. Μπορεί μέσα από αυτό το σχέδιο να γίνει η Θεσσαλονίκη η Ριβιέρα της Ελλάδας. Και θα το πετύχουμε. Στόχος όλων των δημάρχων και του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα είναι ένας και μοναδικός: Η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο, ενοποιημένο και αξιοποιήσιμο».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μονοκλωνικά αντισώματα: Διευρύνονται τα κριτήρια – Ποιοι τα δικαιούνται – Ποια είναι η διαδικασία
- Πέθανε ο Κάρολος Παπούλιας – Το «αντίο» των πολιτικών σε έναν σπουδαίο Έλληνα και πολιτικό
- Κορονοϊός: Έλληνες γιατροί σε θέση μάχης για την… καταιγίδα «όμικρον»
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: 4 νέες καταγγελίες από πρώην συντρόφους του – Τη Δευτέρα στον ανακριτή ο παρουσιαστής
- Χριστούγεννα και τα μέτρα… περίπατο – Οι εντατικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. και τα «τσουχτερά» πρόστιμα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr