Κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ έσπευσε χθες στο Διδυμότειχο, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση. Το Μεγάλο τέμενος, με εξωτερικό εμβαδόν σχεδόν ένα στρέμμα, άρχισε να κτίζεται το 1420 από τον Σουλτάνο Μεχμέτ Α’, γιο του Βαγιαζίτ του Κεραυνού (Yildirim). Δεν ήταν μόνο το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης, ήταν και το μεγαλύτερο, με τη μεγαλύτερη ξύλινη σκεπή η οποία ήταν ιδιαίτερης κατασκευής και ομορφιάς.
Η σκεπή καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά. Ο θαυμάσιος διακοσμημένος κεντρικός θόλος που ήταν «κεντημένος» με μικρές σανίδες έγινε στάχτη. «Η σκεπή έπεσε και το στέγαστρο που την προστάτευε έχει παραμορφωθεί και πρέπει να απομακρυνθεί», λέει στον «Ε.Τ.» η επικεφαλής του κλιμακίου, γενική γραμματέας του υπ. Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη. Η ίδια σημειώνει πως «είχε μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη της ειδικής μηχανικού για το ξύλο, καθηγήτριας του ΕΜΠ, κ. Τσακανίκα, και ετοιμαζόμασταν να προχωρήσουμε σε μελέτη αποκατάστασης».
Μανούσος Μανουσάκης: Θλίψη και συγκίνηση στην κηδεία του αγαπημένου σκηνοθέτη [φωτό]
Το μεταλλικό στέγαστρο είχε δημιουργηθεί πάνω από την ξύλινη σκεπή και είχε ως στόχο αφενός την αποτροπή της εισροής των ομβρίων και αφετέρου τη διευκόλυνση των αναστηλωτικών επεμβάσεων στον ξύλινο φορέα. «Θα δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες σωστικές εργασίες», σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, ενώ «από τις αρμόδιες αρχές θα γίνει άμεσα η διερεύνηση της αιτίας της πυρκαγιάς, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι οποιοιδήποτε μελλοντικοί κίνδυνοι αλλά και να αποδοθούν οι τυχόν ευθύνες».
«Οι ζημιές στο τέμενος Βαγιαζήτ προκαλούν μεγάλη θλίψη, καθώς πρόκειται για το σημαντικότερο ίσως οθωμανικό μνημείο της Ευρώπης, η ύπαρξη του οποίου σηματοδοτεί την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων. Η αποκατάστασή του αποτέλεσε ύψιστη προτεραιότητα κατά την περίοδο 2012-2014», δήλωσε η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Ολγα Κεφαλογιάννη. «Σήμερα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», επισήμανε, «να μιλήσουμε για την ολιγωρία, τις εμμονές και τις σημαντικές ευθύνες καθυστέρησης της επανεκκίνησης των έργων που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020», καθώς «τώρα απαιτούνται άμεσα αντανακλαστικά και συντονισμένες δράσεις».
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «έχει εξασφαλιστεί η πλήρης αποτύπωση και η αρχαιολογική τεκμηρίωση του μνημείου» και το υπουργείο «είναι αποφασισμένο και καθ’ όλα έτοιμο για την πλήρη αποκατάστασή του», καθώς «αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας».
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου