«Είναι ζήτημα εάν η ΔΕΗ θα μπορεί να πληρώσει μισθούς του τακτικού προσωπικού μετά τον Ιούνιο», τόνισε από το βήμα του 27ου Εκτακτου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης. Ο κ. Αδαμίδης προχώρησε σε αυτή την εκτίμηση εξαιτίας των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Επιχείρηση, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί, όπως τόνισε, όλο το προηγούμενο διάστημα «έκλεινε το μάτι στους κακοπληρωτές».
Η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως ήταν αναμενόμενο με τη σειρά της, έτρεξε να διαψεύσει τις παραπάνω καταγγελίες, αναφέροντας πως «δεν υφίσταται ενδεχόμενο να παρουσιαστούν προβλήματα στην καταβολή των μισθών του τακτικού προσωπικού μετά τον Ιούνιο». Ωστόσο, αυτό που φανερώνουν τέτοιες δηλώσεις και από τα δύο μέτωπα είναι τα καίρια προβλήματα που υπάρχουν και μέχρι στιγμής τα χώνουν κάτω από το… χαλάκι.
Η εξέλιξη όλης αυτής της διαδικασίας ουσιαστικά οδηγεί στο σχηματισμό της μικρής ΔΕΗ. Βέβαια, δεν θα αποτυπωθεί με το μοντέλο που πρωτοπαρουσιάστηκε. Ολα δείχνουν ότι το προσχέδιο της νέας συμφωνίας περιλαμβάνει υποχρέωση της πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, με έναρξη της σχετικής διαδικασίας από τον Ιούλιο και ολοκλήρωσή της μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση αυτή μέχρι τον Νοέμβριο 2017 θα πρέπει να έχει γίνει ο διαγωνισμός και να έχουν κατατεθεί από τους υποψηφίους οι προσφορές εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε η αγοραπωλησία των μονάδων να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018.
Τροχαίο στη Λεωφόρο Συγγρού: Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε πεζό [βίντεο]
Να σημειωθεί πως οι θεσμοί έχουν απορρίψει την πρόταση της ΔΕΗ για τη σύσταση θυγατρικών που θα λάβουν πελατολόγιό της και στη συνέχεια την πώλησή τους, ώστε να περιοριστεί η δεσπόζουσα θέση της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς την Επιχείρηση βρίσκονται κοντά στα 2,6 δισ. ευρώ και, παρά τις ρυθμίσεις που προωθεί η εταιρία, η εισπραξιμότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν φαύλο κύκλο αφού η ΔΕΗ χρωστά το ποσό των 550 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ, στον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ.
Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, είχε παραδεχτεί πως παραμένει μεγάλη η απόσταση με τους δανειστές στα ενεργειακά, καθώς και ότι οι δανειστές επιμένουν για άμεση πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδίωκε να κερδίσει περισσότερο χρόνο. Κάτι που προφανώς άλλαξε, αφού ο υπουργός μετέβη χθες στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει και εκείνος στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Μαρίνα Ξυπνητού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου