Χθες, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, και ύστερα από μια «σκληρή δεκαετία» όπου τα ΑμεΑ έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα από την οικονομική κρίση και πιο πρόσφατα από την πανδημία, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στην καθημερινότητά τους. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τίμησαν τη μέρα, υπογράμμισαν τη σημασία της και συνομίλησαν με άτομα που βιώνουν τη σκληρή καθημερινότητα στην οποία τους έχει καθηλώσει η αναπηρία τους, υποσχόμενοι ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που κατατέθηκε πέρσι, θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Στα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) αποτυπώνεται έντονα το μέγεθος του προβλήματος. Το 88,2% των ατόμων με αναπηρία δηλώνει ότι δυσκολεύεται πολύ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το 87,5% στην κίνηση στην πόλη και το 81,9% στην απασχόληση, ενώ αποκλεισμένοι αισθάνονται 3 στους 4 από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.
Τα ανησυχητικά ποσοστά επιφορτίζονται από το γεγονός ότι σε αντίστοιχη έρευνα του 2008, 13 χρόνια πριν, οι δυσκολίες και ο αποκλεισμός εντοπίζονται ακριβώς στα ίδια επίπεδα, με μοναδική διαφορά την προσβασιμότητα στην απασχόληση, η οποία φαίνεται να έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με το δείγμα της έρευνας, βασικές αιτίες για τα παραπάνω είναι η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια των κρατικών πολιτικών για το 77,8% και οι κοινωνικές προκαταλήψεις σε ποσοστό 48,6%. Καθολικό είναι το αίτημα της κοινής γνώμης, με ποσοστό 89,3%, για ισότιμη και ταυτόχρονη συμμετοχή μαθητών/τριών και φοιτητών/τριών με αναπηρία μαζί με συνομήλικούς τους χωρίς αναπηρία στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με την ΕΣΑμεΑ, ένα χρόνο μετά την κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, ενός πλήρους προγράμματος 6 πυλώνων και 30 δράσεων, ποσοτικοποιημένων, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και επισπεύδοντα φορέα ανά δράση.
Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βρδακαστάνης, ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει απ’ όλα τα υπουργεία όσα έχουν πράξει στο εν λόγω πεδίο και αν τηρούν τα χρονοδιαγράμματα με ορίζοντα το 2023, αλλά να πραγματοποιήσει και μια συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα ζητήματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όλες τις πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται και δεσμεύτηκε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 να γίνει μια συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, προ ημερησίας, για τα Ατομα με Αναπηρία.
«Η οριζόντια αυτή πολιτική θα χρειαστεί να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο για να πετύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πιστεύω, όμως, ότι έχουμε ωριμάσει πολύ ως κοινωνία τουλάχιστον στα ζητήματα που αφορούν στις διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρία και η μέρα αυτή είναι μια ευκαιρία να δούμε πού έχουμε προοδεύσει, να επισημάνουμε τις τυχόν αδυναμίες μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπου παρουσιάστηκε και η λειτουργία της διαδικτυακής πύλης amea.gov.gr.
Podcast του πρωθυπουργού με μητέρα αυτιστικού παιδιού
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε στην πρωτοβουλία να κάνει ένα podcast με την Αδα Σταματάτου, μία μητέρα ενός αυτιστικού παιδιού, η οποία κατά το lockdown της άνοιξης του 2020 είχε κάνει έκκληση στον πρωθυπουργό να της επιτρέψει να πηγαίνει το παιδί της για μπάνιο στη θάλασσα για θεραπευτικούς και ψυχολογικούς λόγους, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό άμεσα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κ. Σταματάτου περιέγραψε την καθημερινότητα της ίδιας και του γιου της και έθιξε καίρια ζητήματα που δυσκολεύουν όχι μόνο τη δική της ζωή αλλά και χιλιάδων άλλων γονέων που διαχειρίζονται παρόμοιες καταστάσεις.
Το θέμα της παράλληλης στήριξης στα παιδιά υπογραμμίστηκε κατά τη συζήτηση, με την κ. Σταματάτου να διαμαρτύρεται για το φαινόμενο μη έγκαιρης προσέλευσης του εκπαιδευτικού για τη στήριξη του μαθητή, αλλά και για τα αιτήματα που δεν ικανοποιούνται με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην έχουν πρόσβαση στην Εκπαίδευση.
Παράλληλα, στάθηκε και στο θέμα του ελέγχου από την Πολιτεία, σημειώνοντας ότι ποτέ κανένας δεν έλεγξε την ίδια για το πώς διαχειρίζεται το επίδομα που παίρνει αλλά και το πώς εφαρμόζει τη γονική μέριμνα.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης και την Αρχή Προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ που συγκρότησε η κυβέρνησε, ενώ έκανε αναφορά και σε ένα δικό του προσωπικό βίωμα: «Και πρέπει να σου πω ότι και για εμένα όλη αυτή τη συζήτηση φέρνει στη μνήμη πολύ έντονα προσωπικά βιώματα, καθώς η μητέρα μου ήταν Ατομο με Αναπηρία. Προσβλήθηκε με πολιομυελίτιδα όταν ήταν 11 χρόνων, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιο».
Αριθμοί
55,5% των ΑμεΑ θεωρεί ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στα ζητήματα της αναπηρίας στη χώρα.
80,6% των ΑμεΑ θεωρεί ότι ακόμα υπάρχουν σοβαρές ανισότητες και διακρίσεις με βάση το φύλο, την ηλικία, τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, το θρήσκευμα, την αναπηρία και τον γενετήσιο προσανατολισμό.
88,2% δηλώνει ότι δυσκολεύεται πολύ και αρκετά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
87,5% δηλώνει ότι δυσκολεύεται στην κίνηση στην πόλη.
3 στα 4 ΑμεΑ δηλώνουν ότι υπάρχει αποκλεισμός στα Ατομα με Αναπηρία στις πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr