Το νομοσχέδιο κατατέθηκε προ ημερών για ψήφιση στη Βουλή και κινείται προς την κατεύθυνση αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ενώ ρυθμίζονται και διάφορα άλλα θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σε σημερινή της ανακοίνωση, η «Ομόνοια» σημειώνει ότι η προαναφερόμενη κινητοποίηση είναι η πρώτη σειράς άλλων που εξετάζονται, ενώ τονίζει: «ζητάμε, έστω και την ύστατη ώρα, επιτέλους να μας ακούσει η κυβέρνηση».
Ορισμένα από τα αιτήματα των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα εξής: ίδρυση νομικών προσώπων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, που θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των λαϊκών αγορών, να συνεχίσει η απρόσκοπτη προσέλευση παραγωγών στις λαϊκές αγορές και να μην προκηρύσσονται οι θέσεις (παραγωγών) μία φορά ετησίως, «όχι» στην οποιαδήποτε μετατροπή παραγωγών σε εμπόρους κ.ά.
Στην ανακοίνωσή της, η «Ομόνοια» υπεραμύνεται ακόμα του κοινωνικού θεσμού των λαϊκών αγορών και σημειώνει ότι «οι λαϊκές αγορές ανήκουν στους Έλληνες καταναλωτές, δεν χαρίζονται σε μονοπώλια, δεν πωλούνται».
Επτά αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στην «αναμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου» ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, λίγο πριν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, για να πάρει τον… δρόμο της ψήφισης από την Ολομέλεια, την ερχόμενη εβδομάδα.
Κατά τα λεγόμενά του, πρόκειται για αλλαγές που «δεν θίγουν τον πυρήνα, αλλά κάνουν περισσότερο λειτουργικό το νέο πλαίσιο» κι αφορούν στα εξής ζητήματα:
– Αποσαφηνίζεται η διάρκεια των αδειών παραγωγών – πωλητών. «Θα είναι 5 έτη, για να μην υπάρχει ανησυχία ότι τους βάζουμε κάθε χρόνο να κάνουν τη διαδικασία. Θα αναφέρεται, ρητώς, στο νομοσχέδιο» δήλωσε ο υπουργός.
– Η υποχρεωτική γνωστοποίηση των κενών θέσεων στις λαϊκές αγορές θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο, αντί για μια φορά.
– Το ποσοστό 50% της ποσότητας που πρέπει να διαθέσει ένας παραγωγός στις λαϊκές αγορές, θα υπολογίζεται βάσει της δήλωσής του στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), για το ποια ποσότητα σκοπεύει να πουλήσει. «Με τον τρόπο αυτό, η όποια ανησυχία ότι το νομοσχέδιο μπορεί να αποκλείσει κάποιον παραγωγό εκ λάθους, θα εκλείψει παντελώς. Αυτός ο τρόπος υπολογισμού είναι αίτημα της Ομοσπονδίας των παραγωγών», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.
– Προσωρινή ανάκληση αδείας θα επιβάλλεται αν μετά από 3 φορές μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή μετά από 3 διαφορετικούς ελέγχους, διαπιστώνεται ότι δεν δίνονται αποδείξεις -προβλεπόταν προσωρινή αναστολή μετά από 2 φορές.
– Οι πασχαλινές αγορές θα έχουν διάρκεια 30 ημερών, αντί 15 ημερών που είχε προβλεφθεί αρχικά.
– Στις βραχυχρόνιες αγορές, θα μπορούν να δραστηριοποιούνται ως πωλητές φυσικά και νομικά πρόσωπα για βιομηχανικά είδη έως και 6 ημέρες (αντί για 4 ημέρες) την εβδομάδα.
– Ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο θα εφαρμοστεί από 1.2.2022, για να υπάρχει χρόνος να προετοιμαστούν, κατάλληλα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Σοκ στο Χόλυγουντ: Ο Άλεκ Μπάλντγουιν σκότωσε γυναίκα κατά τη διάρκεια γυρισμάτων
- Σύνοδος Κορυφής: Θέτει θέμα τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα+ φέρνει μάσκες στην παρέλαση – Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα
- Γκάμπι Πετίτο: Νεκρός βρέθηκε ο αρραβωνιαστικός της Μπράιαν Λόντρι
- Βασίλισσα Ελισάβετ: Διανυκτέρευσε στο νοσοκομείο μετά την ακύρωση της επίσκεψής στην Β….
- Βγήκαν τα… μαχαίρια από το ξεκίνημα σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ
- Τουρκία: Απειλή επέμβασης κατά Κύπρου αν ξεκινήσει γεωτρήσεις