Η Αττική επλήγη στο 30% των περιπτώσεων αυτών, σύμφωνα με σχετική ανάλυση των ερευνητών του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κ. Παπαγιαννάκη, Κ. Λαγουβάρδου και Β. Κοτρώνη.
Οι πλημμύρες στην Αττική αποτελούν συνήθως το αιφνίδιο αποτέλεσμα ραγδαίων βροχοπτώσεων, στις οποίες το αστικοποιημένο περιβάλλον της Αττικής είναι ιδιαίτερα ευάλωτο. Τα περισσότερα επεισόδια (73 από τα 112 ή ποσοστό 65%) καταγράφηκαν στις ιδιαίτερα αστικές περιοχές, δηλαδή της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστίων, 27 επεισόδια (ποσοστό 24%) επηρέασαν περιοχές της Ανατολικής Αττικής, ενώ 12 επεισόδια (11%) περιοχές της Δυτικής Αττικής.
Οι πλημμύρες της περιόδου 2000-2020 κόστισαν τη ζωή σε 38 ανθρώπους στην περιοχή της Αττικής. Οι φθινοπωρινοί μήνες, με πρώτο το Νοέμβριο, υπήρξαν οι πιο καταστροφικοί, κάτι το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς τη συγκεκριμένη εποχή είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Η πλημμύρα στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017 με 24 νεκρούς ήταν το πιο θανατηφόρο επεισόδιο, ενώ άλλα επτά πλημμυρικά επεισόδια προκάλεσαν από μία έως πέντε ανθρώπινες απώλειες.
Το «αποτύπωμα» της φύσης: Οι καταστροφικές πλημμύρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα
Το Eleftherostypos.gr με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία κάνει μια αναδρομή στις καταστροφικές καταιγίδες που συγκλόνισαν την Ελλάδα και άφησαν πίσω τους νεκρούς, αστέγους, πλημμυρισμένα σπίτια και ολόκληρες γειτονιές στη λάσπη.
«Η πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου»
Καταρρακτώδης βροχή προκαλεί έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε Αθήνα και Πειραιά με μεγάλες καταστροφές – 61 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ενώ καταρρέουν 450 σπίτια.
Ως «Πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου» έμεινε στην ιστορία η θεομηνία που έπληξε την Αθήνα και τον Πειραιά την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 1896, ανήμερα της εορτής του Αποστόλου Φιλίππου, προκαλώντας τον θάνατο 61 ανθρώπων και τεράστιες υλικές καταστροφές.
Εκείνη τη εποχή η Αθήνα θύμιζε χωριό, χωρίς έργα υποδομής και αποχετευτικό δίκτυο, με χωμάτινους δρόμους, ενώ τα ποτάμια του λεκανοπεδίου, ο Κηφισός και ο Ιλισσός, να αποτελούν μια συνεχή απειλή καθώς ήταν ακόμη «ασκεπή».
Η φονική πλημμύρα του Ληθαίου στα Τρίκαλα
Η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε τα Τρίκαλα στις 4 Ιουνίου του 1907 προκάλεσε μια από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία της Ελλάδας. Οι νεκροί ξεπέρασαν του 100, ενώ τα ορμητικά νερά του Ληθαίου ποταμού κατέστρεψαν πάνω από 1.200 σπίτια αφήνοντας στον δρόμο τουλάχιστον 6.000 ανθρώπους.
Καταστράφηκαν όλες οι γέφυρες, εκτός από την κεντρική, η πλειοψηφία των πλίνθινων σπιτιών κατέρρευσε και οι κάτοικοι κατέφυγαν είτε στα υψώματα του Βαρουσίου, είτε σε μεγάλα πέτρινα σπίτια ευκατάστατων συμπολιτών.
Μετρό Θεσσαλονίκης: «Μία στα 100.000 χρόνια η πιθανότητα αστοχίας του συστήματος»
Στις 4 Νοεμβρίου του 1924, στην Καλαμάτα μια ισχυρή νεροποντή που διαρκεί τρεις ώρες οδήγησε στον θάνατο 15 ανθρώπους. Δρόμοι και πλατείες καταστράφηκαν και οι ζημιές ανέρχονταν σε 200 εκατ. δρχ.
Στις 28 Νοεμβρίου του 1928, η ισχυρή καταιγίδα 18 ωρών που έπληξε την Πελοπόννησο, άφησε πίσω της 10 νεκρούς, ενώ πάνω από 200 σπίτια κατέρρευσαν, καταστράφηκαν αρδευτικά έργα και η υπερχείλιση του Πηνειού κατέστρεψε ολοκληρωτικά τη γεωργική παραγωγή και παρέσυρε τα αντιπλημμυρικά έργα. Στο Γύθειο, το 30% της ελαιοπαραγωγής καταστράφηκε.
Η πλημμύρα που έγινε τραγούδι
Στις 22 Νοεμβρίου του 1934, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την καταιγίδα που
«έπνιξε» το Νέο Φάληρο, το Περιστέρι, την Κοκκινιά, τον Ρέντη και το Μοσχάτο. Ενώ ζημιές σε σπίτια προκλήθηκαν στις περιοχές της Νέας Ιωνίας και της Νέας Φιλαδέλφειας. Μάλιστα, ο «πατριάρχης» του ρεμπέτικου, Μάρκος Βαμβακάρης, έκανε τραγούδι το φυσικό φαινόμενο στο οποίο περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ανθρώπων να σωθούν.
Τον Οκτώβριο του 1955 ο Βόλος μετατράπηκε σε υγρό τάφο. Είκοσι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 23 τραυματίστηκαν από την καταστροφική πλημμύρα, ενώ οι υλικές ζημιές ήταν ανυπολόγιστες με δεκάδες σπίτια να εξαφανίζονται.
Η φονική πλημμύρα του 1961 στην Αθήνα
Μια από τις πιο τραγικές στιγμές της έζησε η Αθήνα τη νύχτα της 5ης προς την 6η Νοεμβρίου του 1961.
Η ισχυρή νεροποντή που ξέσπασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, που στοίχισαν τη ζωή σε 43 ανθρώπους. Επίσης, 300 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 3.700 έμειναν άστεγοι ενώ πάνω από 4.000 σπίτια καταστράφηκαν.
Οι περιοχές που πλήρωσαν ακριβά το τίμημα ήταν λαϊκές συνοικίες και οι φτωχογειτονιές, στις οποίες τα περισσότερα θύματα.
Η καταστροφική πλημμύρα συνέβη δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και μία βδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961, που έμειναν γνωστές στην ιστορία ως «εκλογές βίας και νοθείας».
Πλημμύρες: Η βιβλική καταστροφή του 1977
Μέσα σε λίγες ώρες η Αθήνα μετατράπηκε σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα. Οι δρόμοι έγιναν «ποτάμια» και σπίτια καταστράφηκαν. Οι νεκροί από την πλημμύρα έφθασαν περίπου τους 40 και παράλληλα υπήρξαν αρκετοί τραυματίες.
Στις 2 προς 3 Νοεμβρίου του 1977 το πλημμυρικό επεισόδιο επηρέασε περιοχές της δυτικής Αττικής (Ίλιον, Περιστέρι, Αιγάλεω), αλλά και περιοχές του Πειραιά (Ρέντη) και του κέντρου της Αθήνας.
Τότε, σχεδόν 1.000 υπόγεια πλημμύρισαν και περίπου 100 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ είχε προηγηθεί ένας σχετικά άνομβρος Οκτώβριος. Στο μετεωρολογικό σταθμό στην πλατεία Κοτζιά είχαν μετρηθεί περισσότερα από 160 χιλιοστά βροχής και στο σταθμό Θησείου 130 χιλιοστά.
Η φονική πλημμύρα του Ποδονίφτη
Στις 21 Οκτωβρίου του 1994, ο Ποδονίφτης ξεχείλισε στην περιοχή της Νέας Ιωνίας και του Περισσού και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 10 άνθρωποι.
Η πρωτοφανής αυτή καταιγίδα διήρκησε για 9 ώρες, από το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Οκτωβρίου.
Πλημμύρες: Τραγωδία στη Μάνδρα
Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Νοεμβρίου 2017 όταν ισχυρές βροχοπτώσεις έπνιξαν στην κυριολεξία τη Δυτική Αττική και περισσότερο την Μάνδρα, την Νέα Πέραμο, την Μαγούλα και την Ελευσίνα, προκαλώντας τον θάνατο 24 ανθρώπων και ανυπολόγιστες καταστροφές.
Ο τεράστιος όγκος του νερού σχημάτισε έναν ορμητικό χείμαρρο που από το όρος Πατέρα ακολούθησε τη φυσική χάραξη της κοίτης των ρεμάτων Σούρες και Αγίας Αικατερίνης. Λόγω, όμως, τεχνητών ανθρωπίνων παρεμβάσεων και εμποδίων εντός των ρεμάτων, ο όγκος του νερού τελικά διαπέρασε την πόλη της Μάνδρας.
Πλημμύρες: Η «Θάλεια» σάρωσε την Εύβοια
Το πρωί της της 9ης Αυγούστου 2020 μια έντονη καταιγίδα «χτύπησε» την Εύβοια προκαλώντας τον θάνατο 8 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος 8 μηνών και εκτεταμένες καταστροφές στους δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων, και πιο συγκεκριμένα στα Πολιτικά, στο Λευκαντί, στο Βασιλικό και στα Ψαχνά.
Τα φαινόμενα ήταν πολύ ισχυρά σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Από την αρχή των φαινομένων στη Σέττα Ευβοίας καταγράφηκαν 183 χιλιοστά, στην Αυλίδα 66 χιλιοστά και στο Θεολόγο Φθιώτιδας 83 χιλιοστά βροχής.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τσιόδρας: Με τον εμβολιασμό αποφύγαμε 8.400 θανάτους, 5.660 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις [γραφήματα]
- Ρόδος: Η θεία «βίασε» την 8χρονη και εκβίαζε τη μάνα – Οι λεπτομέρειες της φρικιαστικής σκευωρίας
- Οικονόμου για δακτύλιο: Δεν υπάρχει σκέψη για διόδια – Τι είπε για Τσίπρα, δημογραφικό και διπλωματία
- ΚΙΝΑΛ-Γιώργος Παπανδρέου: Απόψε περιμένουν όλοι την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του
- Αναδρομικά έως 6.500 ευρώ για 14.600 κληρονόμους θανόντων από 1ης/10/2019 [πίνακες]
- Επίδομα θέρμανσης: Πώς και πότε θα γίνει η πληρωμή σε «παλιούς» και νέους δικαιούχους
- Κάτι συμβαίνει με το Facebook – Οργιάζουν οι φήμες ότι αλλάζει όνομα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr